Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2017. (XII.16..) önkormányzati rendelete

a reklámelhelyezésekről

Hatályos: 2017. 12. 16- 2019. 03. 14

Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A§ (1) bekezdés aa) alpontjában és a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:





Általános rendelkezések


  1. Értelmező rendelkezések

1. §


E rendelet alkalmazásában:

1. Cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2. § 1b) pontja szerinti épülettartozék,

2.  Helyi egyedi védett épület, helyi védett terület: Bükkösd Község Önkormányzata Közgyűlésének településképi rendeletében meghatározott épület, terület,

3. Információs vagy más célú berendezés: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. § 4. pontjában meghatározott berendezés, amely egy helyi típusának kialakítását a rendelet 1. melléklete is tartalmazza.

4. Közművelődési célú hirdetőoszlop: a Korm. rendelet 1. § 6. pontjában meghatározott hirdetőoszlop,  

5. Műemléki környezet területe: a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 39. § (2) bekezdésében meghatározott terület,

6. Reklám: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 3. pontjában meghatározott fogalom,

7.  Reklámhordozó: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/F. § 4. pontjában meghatározott eszköz,

8.  Reklámtotem: egy vagy több vállalkozás cégérét vagy cégtábláját tartalmazó, toronyszerű hirdetőberendezés,

9. Utasváró: a Korm. rendelet 1. § 18. pontjában meghatározott építmény.



  1. A rendelet hatálya


  1. A rendelet hatálya kiterjed Bükkösd község teljes közigazgatási területére.
  2. A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokra, akik/amelyek Bükkösd község közigazgatási területén reklámot, reklámhordozót és cégért kívánnak elhelyezni, illetve helyeztek el.



  1. Reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének általános szabályai


  1. A rendelet hatálya alá tartozó területen reklámok, reklámhordozók és cégérek csak a jelen rendeletben előírt célra és módon, településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően helyezhetők el, a 104/2017.(IV.28.) Korm. rendelet 1. és 2. mellékletei által meghatározott terület-felhasználású területen és módon.



  1. Reklámok, reklámhordozók elhelyezésére


  1. Bükkösd Község illetékességi területén felső korlát nélkül létesíthetők reklámhordozók e rendeletben meghatározott feltételekkel.
  2. Reklámot, reklámhordozó berendezést közterületen

a) településképi bejelentési eljárás alapján az ott lévő, a Korm. rendelet 1. § 19. pontjában meghatározott utcabútorokon, és reklámfunkciót is betöltő óraberendezéseken,

b) a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. §-ában és a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklámcélú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X.21.) Korm. rendeletben foglaltak szerint közvilágítási, villany- és telefonoszlopon

lehet elhelyezni.

  1. Az utasváró függőleges határoló felületein, annak szerkezetébe integráltan legfeljebb 4 db kétoldalas 1,2x1,8 m reklámfelületű hirdetőberendezés alakítható ki.
  2. Az információs vagy más célú berendezés reklámcélra használható felületének a 2/3-részén helyezhető el reklám.  A berendezés kétoldalas kivitelben is készíthető, de oldalanként a reklámfelület nagysága a 2,16 m2-t nem haladhatja meg.
  3. Információs vagy más célú berendezésként alkalmazható acél, vagy öntöttvas anyagú oszlopon, legalább 2,5 m magasságban elhelyezett 0,9x1,2 m felületű reklámóra is, amelynek legfeljebb 2/3 részén lehet reklámot elhelyezni. A berendezés 1/3 részét a pontos időt és hőmérsékletet kijelző digitális vagy analóg kijelző foglalja el. A berendezés két-, vagy többoldalas kialakítással is készülhet.
  4. Belterületen a gépjárművek közlekedésére szolgáló közút területének úttesten kívüli burkolatlan részén, járdán, gyalogúton és kerékpárúton található közvilágítási, villany- és telefonoszlopon elhelyezhető kétoldalas reklámhordozó legfeljebb 0,8x1,2x0,1 m befoglaló méretű lehet. Oszloponként legfeljebb 1 db hirdetőberendezés helyezhető el.
  5. A 4. § (3)-(8) bekezdéseiben meghatározott reklámhordozók elláthatók háttérvilágítással is, de villódzó fénytechnika, LED-kijelző vagy futófénnyel üzemelő technológia nem alkalmazható.
  6. Új épület létesítésénél, meglévő épületek átalakításánál vagy homlokzatának felújításakor a közterülettől látható felületen reklámot, reklámhordozót, fényreklámot elhelyezni nem szabad, kivéve, ha erre magasabb rendű jogszabály kötelezi az adott épületben gazdasági tevékenységet folytató vállalkozást.
  7. Reklámcélú építmény, reklámhordozó, reklámnak minősülő falfestés, felirat, plakát műemléki, vagy helyi egyedi védelem alatt álló épületen, műemléki környezet és helyi védelem alatt álló területen, továbbá a védett érték megjelenésében szerepet játszó csatlakozó közterületeken nem helyezhető el.
  8. Plakát, falragasz az épületek közterület felé néző homlokzatain nem helyezhető el.
  9. Reklámcélú védőháló, illetve ponyva – az építés, felújítás ideje alatt, kizárólag az elektronikus építési napló vezetésének ideje alatt, de legfeljebb 6 hónapos időtartamra, legfeljebb 9 m2 felületnagysággal - épületállványon elhelyezhető, amennyiben azt más jogszabály nem tiltja. A felületen továbbá az építkezésre vonatkozó tájékoztatás, épületterv, látványterv tüntethető fel.
  10. Építési reklámháló kihelyezése az építési tevékenység időtartamára településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően lehetséges.
  11. Az elhasználódott, felújítandó, aktualitását vesztett egyéb reklámhordozót, cégért a tulajdonosnak 30 napon belül el kell távolítania. Felújítást követően új településképi bejelentési eljárás szerint helyezhető el.
  12. Az épületeken elhelyezhető reklámhordozó szerkezeteinek, felülete rikító színű, káprázást okozó, illetve fényvisszaverő kialakítású nem lehet, az összképben zavaró hatás nem engedhető meg.



  1. Cégérek elhelyezésére vonatkozó szabályok

5. §


(1) Az épület homlokzatán az ingatlant használó vállalkozások számára, rendeltetési egységenként vagy üzletenként legfeljebb 1 db, homlokzati síkra merőleges, a homlokzat nyílásrendjével és építészeti tagozataival összehangolt nagyságú és kialakítású, de legfeljebb 0,7 m2 felületű kétoldalas, legfeljebb 15 cm szélességű cégér elhelyezhető, A cégér LED-kijelzővel vagy futófénnyel üzemelő technológiával nem, de a közlekedés biztonságát nem veszélyeztető villódzásmentes háttérvilágítással ellátható.

(2)   Cégért úgy lehet elhelyezni, hogy az az épület eredeti karakterét, architektúráját ne változtassa meg.



  1. Reklám- és reklámberendezések közterületen történő elhelyezése

6. §


A reklámhordozó közterületen történő elhelyezése esetén Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatáról szóló 11/2003. (VII.31.) sz. önkormányzati rendeletében foglaltakat is alkalmazni kell.



  1. Egyéb rendelkezések

7. §


  1. Magántulajdonban lévő ingatlanon elhelyezett reklámhordozók, nem az engedélyeknek megfelelő kivitelezéséből eredő lebontásáért az ingatlan tulajdonosa a reklámhordozó elhelyezőjével egyetemlegesen felelős.
  2. A reklámhordozó elhelyezője kártalanítási igény nélkül köteles a reklámhordozót átalakítani vagy lebontani, külön tekintettel, ha:
  • az a településkép szempontoknak nem felel meg,
  • a reklámhordozó elhelyezését szolgáló közterület más célú, vagy településfejlesztési felhasználásra kerül,
  • az építési vagy közterület-használati engedély lejárt, vagy visszavonásra került,
  • a reklámhordozóval érintett üzlet, intézmény, vállalkozás stb., vagy annak tevékenysége megszűnt, továbbá a reklámhordozó aktualitását vesztette, vagy műszakilag kifogásolható állapotba került,
  1. A jelenlegi rendelet szerint településképi bejelentés köteles, de a rendelet hatálybalépésekor már jogszerűen kihelyezett reklámhordozók az e rendelet hatálybalépését követő 6 hónapig szerzett joggal rendelkeznek, ezt követően felülvizsgálatuk keretében létjogosultságot nyernek, vagy nem megfelelőség esetén átépítendők, illetve leszerelendők.



  1. Reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó különös szabályok

8. §

  1. Helyi népszavazás, rendezvény, vagy a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében az esemény napján és azt megelőző 3 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó tájékoztató reklámhordozó, reklám, molinó, transzparens a közterületen elhelyezhető a (2) – (3) bekezdésekben meghatározottak szerint.
  2. A 3. § – 5. § és Korm. rendelet rendelkezéseitől eltérően legfeljebb évente összesen 12 naptári hét időszakra az Önkormányzat, az önkormányzati intézmény, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság rendezvényeit népszerűsítő reklámhordozók
  3. Az alkalmazható hirdetőberendezések a következők lehetnek:

a)  legfeljebb 1 m2 alapterületű, 2 m magasságú, igényesen kivitelezett, nem borulásveszélyes reklámtotem, amelynek minden felülete felhasználható a reklám közlésére,

b) közterület gépjármű közlekedésre nem szolgáló részén kifeszített molinó,

c) az Önkormányzat, az önkormányzati intézmény, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság épületének homlokzatán elhelyezett reklám vagy hirdetőberendezés méretkorlátozás nélkül. 




  1. Reklámhordozók eltávolítására vonatkozó eljárási szabályok

9. §


  1. Haladéktalanul el kell távolítani:
  • ezen rendelet szabályainak nem megfelelően elhelyezett,
  • idejét múlt,
  • nem megfelelően karbantartott,
  • egyéb jogszabályi előírásokba ütköző tartalmú,
  • a településképbe nem illeszkedő

reklámhordozót.





(1) E rendelet 2017. ……. ……-én lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Bükkösd, 2017. 10. 04.




                       Budai Zsolt                                                             Dr. Tarai Klára

                     polgármester                                                                   aljegyző




















Záradék:


Megalkotta a Képviselőtestület a 2017. ……-i ülésén.

Kihirdetve:  2017. …..-án.


















1. melléklet a ../2017. (…..) önkormányzati rendelethez: információs vagy más célú berendezések kialakítása


1. Fa anyagú tábla