Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2018. 06. 16- 2018. 12. 31

Pénzesgyőr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2015.(XI.27.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2018.06.16.

Pénzesgyőr Község Önkormányzat Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a, pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 17. § (1) bekezdésében valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 16. § (1) bekezdésében és 19. (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya- a (2) bekezdésében foglaltak kivételével- Pénzesgyőr Község közigazgatási területéhez tartozó külterületen található földterületekre (a továbbiakban: földterület) terjed ki.

(2) Nem terjed ki e rendelet hatálya az erdő, nádas, halastó művelési ágú területekre

2. § E rendelet személyi hatálya kiterjed az 1. § (1) bekezdésben jelölt földterületek földhasználóira.

3. § E rendelet alkalmazásában földhasználó:

1. a földtulajdonos, ha saját maga hasznosítja földterületét,

2. a haszonbérlő,

3. az ingyenes szívességi használó,

4. a haszonélvező,

5. a feles bérlő,

6. a részesművelő

4. § (1) A mezei őrszolgálati feladatokat 1 fő mezőőr, közalkalmazotti jogviszonyban látja el. A mezőőr kinevezése és felmentése a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik, az egyéb munkáltatói jogokat pedig a polgármester gyakorolja.

(2) A mezei őrszolgálat feladatát a polgármester irányításával végzi.

(3) A szakmai felügyeletet a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztálya és Zirc Városi Rendőrkapitányság látja el.

5. § (1) A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a 2. § szerinti földhasználó, által fizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell biztosítani.

(2) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt terheli, akinek használatában a földterület a tárgyév január 1. napján van.

(3) A földhasználó, ennek hiányában a földtulajdonos járulék fizetési kötelezettségét annak keletkezésétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni e rendelet 1. mellékletében foglalt nyomtatványon.

(4) A földterület használati jogában történt változást a használó vagy a tulajdonos a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni e rendelet 2. mellékletében foglalt nyomtatványon.

6. § (1) A mezőőri járulék mértéke

a) szántó művelési ág esetén: 3.500.-Ft/év/hektár

b) rét, legelő művelési ág esetén:2.500 Ft/év/hektár.

(2) A járulékfizetési kötelezettség szempontjából a földhasználónak valamennyi használatában lévő földterületét össze kell számítani, töredék hektár földterület után fizetési kötelezettség nincs.

(3) A mezőőri járulékot két részletben kell megfizetni minden év március hó 15. és szeptember 15. napjáig Pénzesgyőr Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) e célra nyitott „ Pénzesgyőr mezőőri járulék 73900054-18214301” megjelölésű alszámlájára.

(4) A járulék késedelmes fizetése esetén a járulék fizetésére kötelezett a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő késedelmi kamatot köteles fizetni.

(5) A mezőőri járulék nyilvántartását, a megállapított előkészítését a Bakonybéli Közös Önkormányzati Hivatal végzi.

7. § (1) Mentes a járulék megfizetése alól az a földhasználó, akinek használatban az összeszámítást követően 1 hektár vagy annál kisebb földterület van.

(2) Az osztatlan közös tulajdonban lévő földterület esetében a tulajdoni hányad arányában kell megállapítani az egy tulajdonosra jutó földterület nagyságát.

7/A. § (1) A 6. § (1) bekezdésben meghatározott mezőőri járulék összegéből kedvezmény jár az alábbi esetekben: A fizetendő járulék összegéből 50% kedvezmény jár, annak a bevallás benyújtását megelőzően legalább 3 éven keresztül pénzesgyőri állandó lakcímmel rendelkező természetes személynek, akinek folyó év június 30-ig mezőőri járulék hátraléka nincs.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt kedvezmény a földhasználó vagy tulajdonos kérelme alapján jár. A kérelemhez csatolni kell az abban foglaltak igazolására szolgáló okiratok másolatát. A kérelemben foglaltakat az erre feljogosított személy jogosult ellenőrizni.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározottak szerinti kedvezmény nem jár abban az esetben, ha a földhasználó vagy tulajdonos a kérelem benyújtásától számított 3 éven belül (2) bekezdés szerinti valótlan tartalmú kérelmet nyújtott be.

(4) Amennyiben a kedvezményre való jogosultság feltételei megszűntek, a kedvezmény a jogosultsági feltétel megszűnését követő év január 01. napjától visszavonásra kerül.

8. § (1) A mezőőri járulék összegét a kötelezett bejelentése alapján a polgármester határozatban állapítja meg, legkésőbb a tárgyév február 15. napjáig.

(2) Az eljárásra az e rendelet, valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A mezőőri járulék megállapításával kapcsolatos fellebbezésről Pénzesgyőr Község Önkormányzat Képviselő- testülete dönt.

9. § (1) Ez a rendelet a 2016. január 1. napján lép hatályba.

(2) A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására, valamint a külterületi utak karbantartására használható fel.

(3) A mezőőri ellátás folyamatos biztosítása érdekében – ha a befizetett mezőőri járulék a szükséges kiadásokat nem fedezi- az Önkormányzat átmenetileg saját költségvetéséből megelőlegezi a tárgyévben indokoltan felmerült kiadások pénzügyi fedezetét.

(4) A mezőőri járulék az 1997. évi CLIX. tv. 19. §(3) bekezdés alapján adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Az eljárásra a jegyző jogosult.

(5) 2016. évben a mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt terheli, akinek használatában a földterület 2016. január 1-én van.

(6) 2016. évben a földhasználó járulékfizetési kötelezettségét 2016. január 31-ig köteles bejelenteni.

(7) A mezőőri járulékot 2016. évben 2016. február 15. napjáig kell megállapítani.