Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2013. 10. 11- 2022. 08. 31

Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2013.10.11.

Bükkösd Községi Önkormányzat a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (2) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésének második mondatában, 34. § (2) bekezdésében, az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat törzsvagyonának részét képező helyi közutak és műtárgyaik állagának megóvása, fenntartása és a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása céljából a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden olyan járműre, járműszerelvényre – ide nem értve a közúti személyszállító járművet - (a továbbiakban: jármű), amelynek megengedett legnagyobb össztömege az 5 tonnát meghaladja.

(2) A rendelet területi hatálya: Bükkösd község közigazgatási területén a „Súlykorlátozás - a táblán megjelölt 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel közlekedni tilos – kivéve engedéllyel” közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő belterületi közútra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki (1. számú melléklet).

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű tulajdonosra, üzembentartóra, és használóra, aki Bükkösd község közigazgatási területén 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel, súlykorlátozással érintett önkormányzati tulajdonban lévő helyi közútra hajt be.

2. § Bükkösd község közigazgatási területén a súlykorlátozással érintett hely közutakra, a rendelet tárgyi hatálya alá tartozó járművel behajtani csak az Önkormányzat által kiadott behajtási engedély birtokában lehet.

3. § A rendelet hatálya nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére a fegyveres erők, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a mentők, a tűz-, polgári és katasztrófavédelem által üzemben tartott, katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást, műszaki és baleseti mentést végző, továbbá a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt), az út-, vagy közműépítést, illetve az út, vagy közmű fenntartást, javítást vagy tisztítást postai szolgáltatást végző tehergépkocsira.

Az engedély kiadásának feltételei

4. § (1) A behajtási engedély kiadása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített nyomtatványon (3.számú melléklet) egy adott járműre vonatkozóan a jármű üzembentartója (tulajdonosa) nyújthat be (a továbbiakban: kérelmező).

(2) Behajtási engedély egy adott járműre adható ki az e rendelet által előírt feltételek fennállásának megfelelő igazolása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani behajtási engedély kiadása iránti kérelmet, úgy a kiadás feltételeinek fennállását mindegyik járműre vonatkozóan külön kell igazolnia. Megfelelő igazolás esetén minden járműre külön behajtási engedélyt kell kiadni.

(3) Engedély méltányossági alapon történő kiadása – súlykorlátozásra való tekintet nélkül – Bükkösd község Polgármesterénél írásbeli kérelemmel kezdeményezhető.

(4) A méltányossági kérelmekkel kapcsolatos hatáskört elsőfokon Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben a Polgármester gyakorolja.

(5) A kérelmező a Polgármesternek a Képviselő-testület által átruházott hatáskörében hozott döntése ellen – az erről szóló határozat közlésétől számított 15 napon belül – fellebbezéssel élhet. A fellebbezésről Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete soron következőülésén határoz.

(6) Súlykorlátozásra való tekintet nélkül, méltányossági alapon behajtási engedélyt adható ki

a) ingatlan-felújításnál, illetve építkezésnél építőanyag beszállítási szolgáltatásra annak, aki a védett övezetben jogerős építési engedéllyel rendelkezik;

b) a védett övezetbe az ott lakók költöztetését végző tehergépkocsi részére;

c) lakossági célú tüzelőanyag szállítására annak érdekében, aki a védett övezet területén lakóhellyel rendelkezik.

(7) Méltányossági alapon kiadott behajtási engedély esetén a behajtás díjmentes.

(8) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolnia kell.

(9) A (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli.

5. § Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, illetve székhelyét, telephelyét;

b) a behajtási tilalom alá eső érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kéri;

c) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását (utca, házszám helyrajzi szám);

d) a kérelemben utalni kell a 4. § (3) bekezdésében meghatározott valamely feltétel fennállására és azt röviden meg kell indokolni;

e) azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kéri;

f) a kérelemben fel kell tüntetni a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát). Amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni. A kérelem elbírálásához szükséges adat a járműnek a megengedett legnagyobb össztömege és az, hogy a jármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.3.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

Az engedély kiadása

6. § (1) A Képviselő-testület a behajtási engedélyek kiadására és használatuk jogosultságának felülvizsgálatára, az engedélyek esetleges visszavonására vonatkozó hatáskört a Polgármesterre ruházza át az e rendeletben meghatározottak szerint.

(2) A behajtási engedélyt kiadó határozat tartalmazza:

a) a jármű pontos megjelölését (forgalmi rendszámmal, vagy más azonosításra alkalmas módon),

b) a forgalmi engedélyben üzembentartóként (tulajdonosként) feltüntetett személy nevét és lakóhelyét (székhelyét),

c) az e rendeletben foglalt – az engedély használatára vonatkozó előírások közül az adott járműre megállapított – szabályokat,

d) az engedély érvényességi idejét,

f) azt az útvonalat, amelyen a járműnek közlekednie kell,

g) a határozat törvényben meghatározott egyéb kötelező tartalmi elemeit.

(3) A behajtási engedély 14,5 x 21 cm méretű, fekvő szövegelrendezésű kártya (4. számú melléklet), amely tartalmazza:

a) az engedély sorszámát,

b) a gépjármű azonosítási adatait,

c) az engedély érvényességének idejét,

d) a kiállítás dátumát, a polgármester aláírását,

és a hivatali bélyegző lenyomatát.

Az engedély érvényességi ideje

7. § (1) A behajtási engedély kiadható:

a) meghatározott napon történő egyszeri be- és kihajtásra;

b) 7 napra,

c) 30 napra,

(2) Az engedély az (1) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját – az engedély egyidejű visszaszolgáltatásával –haladéktalanul értesíteni kell.

Az engedély díja

8. § (1) A behajtási engedély kiadásáért a jármű üzemben tartójának (tulajdonosának) az Önkormányzat javára a rendelet 2. számú mellékletében megállapított útfenntartási hozzájárulást kell fizetnie.

(2) Az útfenntartási hozzájárulás mértékét évenként a költségvetési rendelet elfogadásakor vizsgálja felül az Önkormányzat.

(3) Az útfenntartási hozzájárulást a Bükkösd Község Polgármesteri Hivatal költségvetési elszámolási számlájára kell befizetni. A behajtási engedély kiadásának feltétele a kiszabott hozzájárulás megfizetésének igazolása.

(4) Az útfenntartási hozzájárulásból származó bevételt a helyi közutak fenntartására és felújítására kell felhasználni, az önkormányzat éves költségvetési rendeletében foglaltak szerint.

Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

9. § (1) Az engedély ellenőrzésére jogosult szervek (rendőrség, az önkormányzat ezen feladattal meghatalmazott munkatársa) kezdeményezésére a Polgármester az érvényes engedélyt felülvizsgálhatja és amennyiben indokolt, határozatával visszavonhatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogkört a Polgármester akkor is gyakorolhatja, ha az engedély birtokosa az engedély használatának e rendeletben foglalt szabályait időszakonként visszatérően, vagy súlyosan megszegi.

Az engedély használata

10. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel való behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. Az engedélyt a jármű vezetőjének jól látható helyen (pl: a szélvédőn) kell elhelyeznie.

(2) Az engedélyről bármilyen formában készített másolat nem használható fel.

(3) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

Jogkövetkezmények

11. § (1) A behajtási engedély nélküli, vagy attól eltérő használata idejére – a szabálysértési eljárástól függetlenül – az üzemben tartó (tulajdonos), használó az útfenntartási hozzájárulást köteles megfizetni.

Záró rendelkezések

12. § E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1. melléklet

A súlykorlátozással érintett helyi közutak jegyzéke

1. Szentdomján

2. Gorica

3. 917 hrsz.-ú út

2. melléklet

A fizetendő útfenntartási hozzájárulás mértéke

Díj mértéke

Össztömeg

1 napra

7 napra

30 napra

5 t – 12,5

6.000,- Ft

30.000,- Ft

napidíj x15

12,5 t – 16 t

9000,- Ft

45.000,- Ft

napidíj x15

16 t – 20 t

12.000,- Ft

60.000,- Ft

napidíj x15

20 t – 25 t

15.000,- Ft

75.000,- Ft

napidíj x15

25 t – 30 t

18.000,- Ft

90.000,- Ft

napidíj x15

30 t –

21.000,-Ft

105.000,-Ft

napidíj x15