Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2015. (XI.28..) önkormányzati rendelete

a helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2015. 11. 28

Bükkösd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikke /1/ bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1. §. /1/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a magánszemélyek kommunális adójáról az alábbi rendeletet alkotja:


1.§.


Adókötelezettség


Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó, vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).


2.§.


Adóalany


A rendelet alkalmazásában adóalany: a vállalkozó, a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,

b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600 000 forintot meghaladja,

c) a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,

d) egyéni cég, egyéb szervezet, ideértve azt is, ha azok felszámolás vagy végelszámolás alatt állnak,

továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon.

3.§.


Állandó és ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység


(1) A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat illetékességi területén, ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy tevékenységét részben, vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül folytatja.

(2) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó

a) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagy kutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot,

b) bármely - az a) pontba nem sorolható - tevékenységet végez, ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert, feltéve, hogy egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.


.


4.§.


Adómentesség


Adómentesség tekintetében a Htv. 3. § (2) bekezdésében foglaltak irányadók.

5.§.


Adókötelezettség keletkezése és megszűnése


(1) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűnésének napjával szűnik meg.

(2) Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó.


6.§.


(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg a végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és az alvállalkozói teljesítések értékével, valamint az anyagköltséggel.

(2) Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját - a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - a vállalkozónak kell a mellékletben meghatározottak szerint megosztania.

(3) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.


7.§.


Az adó mértéke


(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 1,7 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként kerül megállapításra, melynek összege: 1.000.-Ft.

(3) A székhely, illetőleg telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból, legfeljebb azonban annak összegéig terjedően - a (4) bekezdésben meghatározott módon - levonható az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó.

(4) Az ideiglenes tevékenység után megfizetett adó a székhely, illetve telephely szerinti önkormányzathoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely, illetve telephely szerinti) önkormányzatokhoz kimutatott törvényi adóalapok arányában vonható le.


8.§.


Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése


(1) A vállalkozó az iparűzési adóra adóelőleget köteles fizetni.

(2) Az adóelőleg megállapítására és az adó megfizetésére a Htv. 41. § és 42. §-ában foglaltak irányadók.


9.§.


Egyéb rendelkezések


 Ezen helyi iparűzési adóra vonatkozó rendelettel nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény hatályos rendelkezéseit, valamint a helyi adókat érintő hatályos törvények rendelkezéseit kell alkalmazni.


10.§.


Záró rendelkezések


  1. Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, e rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Bükkösd Községi Önkormányzat 21//2003. (XII.15.) számú önkormányzati rendelete.
  2. A rendelet kihirdetéséről az aljegyző gondoskodik.


Bükkösd, 2015. november 25.




     Budai Zsolt                                                                                      Dr. Tarai Klára

   polgármester                                                                                             aljegyző



A rendelet kihirdetve: 2015. 11…..