Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XI.22.) önkormányzati rendelete

A szociális tűzifa ellátásról

Hatályos: 2013. 11. 23- 2014. 02. 14

Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2013. (XI.22.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa ellátásról


Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény ( a továbbiakban: Szt.)  2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 45.§-ában valamint a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendeletben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

A rendelet célja, hatálya

1. §

(1) A rendelet célja, hogy a Képviselő-testület eleget tegyen a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013.(X.4.) BM rendeletben (továbbiakban: BMr.) előírt szabályozási kötelezettségének, és megállapítsa a hatáskörébe tartozó szociális célú tűzifa ellátás jogosultsági feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Bükkösd község közigazgatási területén élő, az Szt. 3.§ (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott személyekre.

(3) Jelen rendeletben használt család, egyedül élő, és háztartás fogalmára az Szt.-ben meghatározottakat kell érteni.

2. A támogatás feltételei

2. §

 (1) A Képviselő-testület egyszeri alkalommal tűzifát biztosít házhozszállítással annak a fával tüzelő

 - személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, illetve

-  60 év feletti, egyedül élő személynek, akinek havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.


Az elbírálás során előnyt élvez, aki

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra,

d)  lakásfenntartási támogatásra,

e)  gyermekét egyedül nevelő és rendszeres gyermekvédelmi támogatásra

jogosult, illetve

f)  a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

 (2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) A Polgármester a szociális tűzifa ellátást életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából az (1) bekezdésen túl is megállapíthatja a rendkívüli élethelyzetbe került személynek.

(4) Támogatásként háztartásonként legfeljebb 1 m3 tűzifa biztosítására kerülhet sor.


3. §

(1) Nem jogosult szociális tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt két évben engedéllyel fakitermelést végzett, vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

b) azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját célra használhatja fel.  Ennek tudomásul vételéről a támogatott személy hivatalból indult eljárás esetén a kiosztáskor, kérelemre indult eljárás esetén a kérelem benyújtásakor köteles nyilatkozni.

3. A támogatás igénylésének menete

4. §

(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. sz. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2013. év december hó 2. napjától 2013. év december hó 6. napjáig lehet a Bicsérdi KÖH Bükkösdi Kirendeltségén (7682 Bükkösd, Kossuth u. 48.) benyújtani.

(3) A kérelmek elbírálása a Polgármester hatáskörébe tartozik, aki esetenként a döntés meghozatalához  a Képviselő-testületet véleményét kikéri.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. sz. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. §

(1) A támogatás kizárólagos forrása a BMr. szerint az Önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket - függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek, és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e  - el kell utasítani.

(2) A Képviselő-testület által biztosított szociális tűzifa ellátás e rendeletben nem szabályozott kérdéseire az Szt, valamint Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 6/2005.(X.11.) sz. önkormányzati rendelete átmeneti segélyre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

6. §

Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a BMr. szerint elnyert 58 m3 tűzifa mennyiség teljes kiosztását követő napon, legkésőbb 2013. február 15-én hatályát veszti.


Budai Zsolt                                                                                                          Dr. Tarai Klára

 polgármester                                                                                                           aljegyző


 A rendelet kihirdetve:

Bükkösd, 2013. november 23.

                                                         Dr. Tarai Klára

                                                             aljegyző























Kérelem szociális tűzifa igénylésére


Név:...............................................................................................................................................

Anyja neve:...................................................................................................................................

Születési hely:......................................................idő:...................................................................

Lakóhely:........................település.......................................................közterület neve....................házszám.

Tartózkodási helye (ha nem azonos a lakóhelyével)::........................település.......................................................közterület neve....................házszám.


A kérelmező az alábbi juttatásokra jogosult:

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra,

c) lakásfenntartási támogatásra

(a kívánt rész aláhúzandó).


Kelt:.............................................................



                                                                                                                             ........................................................

                                                                                                                                             kérelmező aláírása















2.  sz. melléket


Átvételi elismervény



Alulírott‚………………………………………….7682 Bükkösd, ……………………….szám alatti lakos jelen elismervény aláírásával elismerem, hogy Bükkösd Községi Önkormányzatának……………………… számú határozatában a részemre megállapított 1 m3 szociális célú tűzifát a mai napon átvettem.



Bükkösd, 2013. december…

                                                                                                                       ……………………

                                                                                                                          aláírás