Tiszaeszlár Község képviselő testületének 3/2021(III.16.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetés helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 17

Tiszaeszlár Község Önkormányzat Polgármesterének

3/2021. (III.16) önkormányzati rendelete


az avar és kerti hulladék égetés helyi szabályairól.


Tiszaeszlár Község Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (1.29.) Kormányrendeletre figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. (4) bekezdése értelmében a veszélyhelyzet alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összegfüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII.2.) Kormányrendelet 1.§-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. (l) 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§




  1. E rendelet alkalmazásában:
  1. avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok;
  1. E rendelet területi hatálya Tiszaeszlár, Bashalom, Máv Újtelep belterületére terjed ki.


Avar és kerti hulladék ártalmatlanítás szabályai


2.§


  1. Avar és kerti hulladék megsemmisítése, kezelése elsősorban helyben történő komposztálással ajánlott.
  2. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl.: vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.
  3. A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése 2021. március 17. napjától a veszélyhelyzet megszűnésének napjáig végezhető el.
  4. Az égetést naponta 8-18 óra közötti időszakban lehet végezni.
  5. Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.
  6. Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye és hőterhelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.
  7. Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben és erős szél esetén.
  8. Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.
  9. Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

10) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, (különösen műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait).

11) Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.

12) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható.


Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.


Záró rendelkezések


3. §


1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és a veszélyhelyzet megszűnését követő napon hatályát veszti.








Vajda László                                                              Bertók József

                polgármester                                                                  jegyző



A rendelet kihirdetve: 2021. március 16.



                                                                                                   Bertók József

                                                                                  jegyző

  

Mellékletek