Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2015. (II.27.) önkormányzati rendelete

Kereki Község Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 28


Kereki Község Önkormányzata Képviselő-testületének

1/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete

Kereki Község Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről


Kereki Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörébe eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya

1. §

(1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó, e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.  


(3) A támogatásban részesülők a juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról kötelesek elszámolni. Az ezzel kapcsolatos részletszabályok jelen rendelet 7. §-ában találhatók.


Az önkormányzat 2015. évi költségvetése


  1. §


(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi költségvetésének

a) tárgyévi  költségvetési bevételét                            62 815 ezer Ft-ban,

aa) működési költségvetési bevételét                44 701 ezer Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét           18 114 ezer Ft-ban,



      b) tárgyévi költségvetési kiadását                             62 815 ezer Ft-ban,

ba) működési költségvetési kiadását                 42 518 ezer Ft-ban,

               - személyi jellegű kiadások                           8 557 ezer Ft-ban,

               - munkaadókat terhelő járulékok                  2 346 ezer Ft-ban,

               - dologi jellegű kiadások                             16 966 ezer Ft-ban,

               - ellátottak pénzbeli juttatásai                       4 650 ezer Ft-ban,

               - egyéb működési célú kiadását, ebből         9 999 ezer Ft-ban,

                     - általános tartalékát                                1 000 ezer Ft-ban,

                     - működési célú céltartalékát                  4 859 ezer Ft-ban,

  

                  bb) felhalmozási költségvetési kiadását            20 297 ezer Ft-ban,

      -  beruházások előirányzatát:                              0  ezer Ft-ban,

      -  felújítások előirányzatát:                         20 297 ezer Ft-ban,

      -  egyéb felhalmozási célú kiadásokat                  0 ezer Ft-ban,

      ebből

         - felhalmozási célú pénzeszközátadást             0 ezer Ft-ban,

         - felhalmozási célú tartalékát                            0 ezer Ft-ban,      


c) előző évi pénzmaradványát                                     5 931 ezer Ft-ban,

                  ca) működési célú pénzmaradványát                  5 931 ezer Ft-ban,

                  cb) felhalmozási célú pénzmaradványát                     0 ezer Ft-ban


                     állapítja meg.


(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben megállapított tárgyévi költségvetési bevételeket és kiadásokat (működési és felhalmozási célú) mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban az 1. melléklet szerint, az önkormányzat működési bevételét és kiadását összesítve a 2. melléklet szerint, a felhalmozási bevételeket és kiadásokat a 3. melléklet szerint jóváhagyja.


(3) A Képviselő-testület az önkormányzat 2015. évi működési célú támogatásait, pénzeszközátadásait, közvetett támogatásait a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.


(4) A Képviselő-testület az önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételi            előirányzatait kiemelt előirányzatonként, ill. az Áht. 23.§ (2) bekezdése szerinti   feladatonkénti bontásban (kötelező önkormányzati feladatok, nem kötelező         önkormányzati feladatok, államigazgatási feladatok) az 5. melléklet szerint, működési        és felhalmozási célú kiadásait a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.


(5) A Képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet szerint          hagyja jóvá.


(6) A Képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 6. melléklet            szerint hagyja jóvá.


(7) A Képviselő-testület az önkormányzat kiadásait kormányzati funkciók szerinti bontásban     a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.


(8) A Képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait éves bontásban és     összesítve a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.


(9) A Képviselő-testület a Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján        kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési     kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 9. melléklet          szerint állapítja meg.


(10) A Képviselő-testület az önkormányzat likviditási tervét a 10. melléklet szerint, EU támogatással megvalósuló projektjeit a 11. melléklet szerint, a 2015-2018. évekre szóló          gördülő tervezését a 12. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.



A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja


  1. §


(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja. 


(2) Az (1) bekezdés szerinti pénzintézeti lekötés intézését a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.


Általános végrehajtási szabályok


  1. §


Az önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal.


  1. §


Előirányzatok módosítása, átcsoportosítása


(1) Az önkormányzat a költségvetését a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.


(2) A képviselő-testület az Áht. szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés - a helyi önkormányzatot érintő módon – az Áht. 14. § (3) bekezdése szerinti fejezetben meghatározott támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


(3) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.


(5) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a Képviselő-testület jogosult.


                                                          

Rendkívüli intézkedések


  1. §


Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.







A támogatások odaítélésének, folyósításának és

elszámolásának rendje


  1. §


  1. A civil szervezetek támogatásáról a képviselő-testület dönt.
  2. A támogatás folyósítására a támogatási szerződésben foglaltak szerint kerül sor.
  3. A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik a képviselő-testület felé.
  4. A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év január 31. napjáig köteles eleget tenni.
  5. A Képviselő-testület évente megalkotandó éves belső ellenőrzési tervébe beépíti a helyi önkormányzat költségvetéséből céljelleggel juttatott támogatások felhasználása elszámolásának ellenőrzését.
  6. Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 2 évig nem ítélhető meg.


Létszám és bérgazdálkodás


  1. §


Az önkormányzat alkalmazásában állók részére jutalom címén teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából nyújtható juttatás előirányzatát a képviselő-testület határozza meg, ami nem lehet magasabb az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 12 %-ánál.


Záró rendelkezések


  1. §



(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.



Kereki, 2015. február 19.


               Csicsai László Viktor                                                        Dr. Kiss Pál

                      polgármester                                                          címzetes főjegyző



Kihirdetve: Kereki Község Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján 15 napra elhelyezett hirdetménnyel 2015. február 27. napján.



                                                                                                           Dr. Kiss Pál

                                                                                                       címzetes főjegyző