Kékesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2015. ( XI.30.) számú rendelete

az egyes helyi jelentőségű természeti elemek védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2015. 12. 01

Kékesd Község Önkormányzatának Képviselő – testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a.) pontjában, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdés b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 62. § (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a Képviselő-testület a következőket rendeli el:



A védetté nyilvánítás célja


1.§

A védetté nyilvánítás célja a természeti emlékek károsodásának megelőzése, elhárítása, az eddig bekövetkezett károsodás csökkentése, megszüntetése, illetve fasorok esetén a hiányzó egyedek pótlása, a jelen és jövő nemzedék számára történő megőrzése és tervszerű fenntartása.


Értelmező rendelkezések


2. §

A rendelet alkalmazása szempontjából:


  1. természeti terület: valamennyi olyan földterület, melyet elsősorban természet közeli állapotok jellemeznek;
  2. természetes állapot: az az élőhely, táj életközösség, melynek keletkezésében az ember egyáltalán nem vagy – helyreállításuk kivételével – alig meghatározható módon játszott szerepet, ezért a benne végbemenő folyamatokat többségében az önszabályozás jellemzi;
  3. védett természeti emlék vagy terület: jogszabály vagy más jogi aktus által védetté nyilvánított földterület;
  4. biológiai sokféleség: az élővilág változatossága, amely magában foglalja az élő szervezetek genetikai, valamint a fajok és életközösségeik közötti sokféleséget és maguknak a természeti rendszereknek a sokféleségét;
  5. fenntartható használat: a természeti értékek olyan módon és ütemben történő használata, amely nem haladja meg megújuló képességüket, nem vezet a természeti érték és a biológiai sokféleség csökkenéséhez, ezzel fenntartva a jelen és a jövő generációinak életlehetőségeit.



A helyi védett természeti területek védelmének közös szabályai


3. §

A helyi védett természeti területen


  1. tilos gépjárművel behajtani,
  2. tilos a téli csúszásmentesítést a védett természeti értékeket károsító módon végezni,
  3. tilos a természetvédelmi területen vagy annak közelében olyan létesítményt elhelyezni és üzemeltetni, amely a táj jellegét, védett növény – és állatvilágának élettevékenységét, valamint a természetvédelmi terület rendeltetésének betöltését zavarja vagy veszélyezteti,
  4. a terület fenntartását, hasznosítását és fejlesztését a környező területekkel együtt azokkal összehangoltan kell végezni.
  5. területére szemetet, hulladékot elhelyezni tilos,


4. §

A helyi védett természeti területek szabadon látogathatók.


5. §

A helyi védett természeti területek határán, illetve védőövezetén „Helyi természetvédelmi terület” feliratú táblákat kell elhelyezni, továbbá azon tevékenységekre vonatkozó táblákat, amelyek végzése az adott természeti területen tilos.



A védett természeti emlékek egészségi állapotának

megőrzése érdekében végzendő munkálatok


6.§

(1) A védett természeti emlékek egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatok:


  1. A fellépő növényi és állati kártevők elleni megelőző védelem biztosítása (permetezés).
  2. A száraz ágrészek gondos időbeni eltávolítása, fasebkezelés.
  3. A megfelelő növőtér – és a lombkoronának megfelelő földterület – állandó gondozása.


(2) A védett természeti emlék termőterülete védőövezetnek tekintendő. A védőövezet a törzs és a lombkorona széle által meghatározott terület függőleges vetülete körben 2 méterrel megnövelve. A védőövezet a védett cserjére is vonatkozik.


(3) A védőövezeten belül tilos a talajt burkolattal fedni. Amennyiben a védőövezeten belül már létezik burkolat, úgy a védőövezet betartása annak felújításakor érvényes.


(4) A védett fasorban lévő faegyed szükségessé vált kivágása után a pótlást a következő ültetési időszakban el kell végezni. A pótlásra kerülő egyed kizárólag a védett fasor fafajának megfelelő, túlkoros méretű fa lehet.


(5) A védett természeti emlék egészségi állapotának megőrzése érdekében végzendő munkálatokat  az önkormányzati tulajdonú területen lévő védett természeti értékek esetében az önkormányzat a  mindenkori vagyonkezelő útján végzi, a nem önkormányzati tulajdonú területen lévő védett természeti értékek esetében megállapodást köthet a terület tulajdonosával a feladat ellátására.


(6) A védelem alá vont természeti emlékeket „Védett fa (fák), „Védett facsoport”,  „Védett cserje” illetve „Védett fasor” feliratú táblával kell ellátni.



Helyi védettség tárgyai


7.§

(1) A helyi védelem tárgyát képezik mindazok a település területén lévő, országos védelem alatt nem álló, de ritkaságuk, különlegességük, esztétikai, tudományos, vagy helytörténeti jelentőségük miatt fontos, természeti területek és értékek, melyeket a Képviselő-testület védelem alatt állónak minősít. 


(2) Kékesd helyi védettségű természeti örökségének jegyzékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(3) A helyi védett természeti területek jegyzékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(4) Az ingatlan-nyilvántartásba a védettség ténye bejegyzésre kerül.



Természetvédelmi hatósági jogkörök


8.§

(1) A védelem alá vont helyi jelentőségű természeti értékek tekintetében az első fokú természetvédelmi hatósági jogkört az 1996. évi LIII. törvény és a 71/2015. (III.30.) Kormány rendelet alapján a jegyző gyakorolja.


(2) A jegyző engedélye szükséges a védett fasorban lévő, valamint egyes védett egyedek természetes állapotának megváltoztatásához, kivágásához. Az erre vonatkozó döntést megelőzően az önkormányzat képviselő-testülete véleményt nyilvánít, kivéve, ha a fakivágás azonnali balesetveszély-elhárítás érdekében történik.

(3) Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik tiltott, közösségellenes magatartásnak minősül és Kékesd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 11/2013.( XII. 30.) önkormányzati  rendeletében meghatározott mértékű közigazgatási bírsággal sújtható az, aki a helyi védett természeti területek védelmének e rendeletben meghatározott szabályait megszegi.



Záró rendelkezések


9.§


Ez a rendelet a kihirdetését követőn napon lép hatályba.

                                                                      




Varga Tamás

Dr. Tóth Sándor

Polgármester

Jegyző




Záradékok:


  1. A rendelettervezet 2015. július 1. napján kifüggesztésre került.


Kelt, Kékesd, 2015. július 1.

A Jegyző nevében eljáró:



Földvári Edit Jegyzői referens



  1. A rendelet 2015. november 30. napján kihirdetésre került.

Kelt, Kékesd, 2015. november 30.



Dr. Tóth Sándor Jegyző




Mellékletek