Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2018. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 09. 12- 2018. 09. 12

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdése a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 92. § (1)–(2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet 27. §-a kiegészül a következő (4) bekezdéssel egészül ki


„(4) A következő szociális szakosított ellátást a Központ útján kell biztosítani: ápolást, gondozást nyújtó intézmény (idősek otthona).”


2. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet a következő 6/A. alcímmel egészül ki:

6/A. Idősek otthona


33/A. § (1) Az idősek otthonában az elhelyezést elsősorban a taktaharkányi lakóhellyel rendelkező veheti igénybe. Amennyiben az elhelyezésre várakozók között nincs taktaharkányi lakos, abban az esetben bejelentett taktaharkányi lakóhellyel nem rendelkező igénylő is felvételt nyerhet.

(2) Az idősek otthona igénybevétele iránti kérelmet a Központ igazgatójához kell benyújtani, aki elvégzi a gondozási szükséglet és a jövedelem vizsgálatát, valamint az intézményi elhelyezést megelőzően az előgondozást.

(3) Az igazgató, írásban értesíti döntéséről az ellátást igénylőt, vagy törvényes képviselőjét. A döntésnek tartalmaznia kell:

a) a kért gondoskodásra való jogosultság megállapítását,

b) az ellátás kezdő időpontját,

c) a fizetendő térítési díj összegét,

d) az intézkedése elleni jogorvoslat lehetőségeit.

(4) Az igazgató az ellátást igénylő azonnali elhelyezéséről gondoskodik, ha annak helyzete soron kívüli elhelyezését indokolja.

(5) A soron kívüli ellátás biztosítását az alapozza meg, ha az igénylő:

a) önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna,

b) a kezelőorvos (háziorvos) szakvéleménye szerint soron kívüli elhelyezése indokolt,

c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli elhelyezése indokolttá vált,

d) kapcsolata vele együtt élő hozzátartozójával, eltartottjával helyrehozhatatlanul megromlott és a további együttélés életét, testi épségét veszélyezteti.

(6) A soron kívüli elhelyezés iránti kérelem sorrendben megelőzi a többi kérelmet.

(7) Soron kívüli elhelyezést csak az intézményben rendelkezésre álló üres férőhelyekre lehet biztosítani.

(8) Ha valamennyi soron kívüli elhelyezés nem teljesíthető, az igazgató haladéktalanul intézkedik az előgondozás lefolytatásáról, majd ezt követően az intézmény orvosának bevonásával dönt a jogosultak elhelyezésének sorrendjéről.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.




Taktaharkány, 2018. szeptember 10.




                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                            polgármester                                                            jegyző