Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 20- 2019. 02. 20

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdése a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet 7. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Amennyiben a jegyző, vagy a Központ az ellenőrzés során megállapítja, hogy a kérelmező, vagy a jogosult az általános feltételekre vonatkozó kötelezettségeknek nem, vagy csak részben tett eleget, a jegyző a települési támogatás folyósítását felfüggeszti és a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására, a fertőző betegségek és járványok megelőzésének biztosítására, a taktaharkányi székhelyű köznevelési intézménnyel jogviszonyban álló gyermeke felszerelésének biztosítására a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével felszólítja.

(3) A települési támogatás felfüggesztésének megszüntetéséről a települési támogatás odaítélésére hatáskört gyakorló dönt, amennyiben a jegyző újabb ellenőrzése során megállapítja, hogy a jogosult a (2) bekezdésben meghatározott kötelezettségeknek eleget tett.

(4) Amennyiben a jegyző a támogatási időszak alatt második alkalommal is megállapítja, hogy a jogosult a (2) bekezdésben meghatározott kötelezettségeknek nem, vagy csak részben tett eleget, a települési támogatást megszünteti.”

2. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet 9. § (5)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) A IV. Fejezetben meghatározott feltételek hiányában, vagy a IV. Fejezet megsértésével nyújtott szociális ellátást a jegyző megszünteti, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezi

a) a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

b) természetben nyújtott szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott esetben a kérelmező részére hat hónapig – a rendkívüli települési támogatás kivételével – a IV. Fejezet szerinti támogatás nem nyújtható.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                           polgármester                                                            jegyző