Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 63/2009. (X.16.) önkormányzati rendelete

egyes fás szárú növények védelméről

Hatályos: 2018. 02. 15

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 63/2009. (X.16.) önkormányzati rendelete

egyes fás szárú növények védelméről

2018.02.15.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében és a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30) Korm. rendelet (továbbiakban: kormányrendelet) előírásaira, a magántulajdonban lévő ingatlanokon élő egyes fás szárú növények védelmére az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a közterület besorolású ingatlanok kivételével valamennyi a város közigazgatási területén található olyan ingatlanra kiterjed, amelyen jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott fafajta található.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya az építmények építéséből, elhelyezéséből adódó fakivágásra, és az eltérő szabályt megállapító külön törvény hatálya alá tartozó fás szárú növényekre.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából: Fa (egészséges fa): olyan fás hajtású (törzsű), meghatározott magasságban elágazó, ág - és lombkoronát alkotó növény, melyen száradás, korhadás jelei nem mutatkoznak, vagy amelyen az elhalt részek eltávolításával a korhadás, illetve a száradás megállítható, s a fa tovább él.

3. § (1) A magántulajdonban lévő ingatlanon álló 15 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű 1. számú mellékletben meghatározott fát kivágni az (5) bekezdésben foglaltak kivételével kizárólag a polgármester által kiadott engedély alapján lehet.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kivágás indokát;

b) az érintett fás szárú növénnyel rendelkezni jogosult kivágáshoz hozzájáruló nyilatkozatát;

c) az érintett ingatlan címét, helyrajzi számát, az érintett fás szárú növény ingatlanon belüli elhelyezkedésének pontos megjelölését;

d) a kivágással érintett fa darabszámát, faját, fa esetében annak 1 m magasságban mért törzsátmérőjét;

e) a kivágás kivitelezésének részletes leírását.

(3) A kérelmet a (5) bekezdésben foglaltak kivételével a tervezett kivágás előtt legalább 30 nappal be kell nyújtani.

(4) A polgármester a fa kivágását megtiltja, ha az természetvédelmi vagy környezetvédelmi érdeket sért.

(5) Amennyiben a fa haladéktalan kivágása élet-, egészség- vagy vagyonvédelmi ok miatt vált szükségessé, a kivágás tényét 3 napon belül be kell jelenteni a polgármesternek.

4. § (1) A kivágási engedélyben a (3)–(5) bekezdések figyelembevételével kompenzációs kötelezettséget kell előírni.

(2) Nem áll fenn kompenzálási kötelezettség a nem egészséges fák, a 3. § (5) bekezdése alapján kivágott fák, illetve az épület, kerítés vagy bármely más építmény állagát veszélyeztető fák kivágása esetén.

(3) A kompenzálási kötelezettséget elsősorban az érintett ingatlanon belül történő pótlással kell teljesíteni.

(4) Amennyiben az ingatlanon belül történő pótlás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő módon csak részben valósítható meg, akkor a kompenzációs kötelezettség teljesíthető meghatározott arányú részleges pótlással az ingatlan területén és pénzbeni megváltással a fennmaradó fa mennyiségére.

(5) Ha a pótlási kötelezettség a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő módon az ingatlanon belül egyáltalán nem teljesíthető, akkor a kompenzációs kötelezettséget kizárólagos pénzbeli megváltással kell teljesíteni. A részleges illetve teljes pénzbeli megváltás összegének kiszámítására a rendelet 2. számú melléklete az irányadó.

(6) A kompenzációs kötelezettség akkor is fennáll, ha a fával rendelkezésre jogosult a fát engedély nélkül vágta ki. Ekkor a polgármester külön határozatban rendelkezik a kompenzációról.

(7) A pótlási kötelezettség teljesítésének költsége a kötelezettet terheli.

5. § Az építmények építéséből, elhelyezéséből adódó fakivágás engedélyezéséről, pótlásáról a jegyző az építési engedélyezés eljárásban - a hatályos építési jogszabályok figyelembevételével - mint elsőfokú építésügyi hatóság rendelkezik.

6. § (1) A fapótlás során a vonatkozó jogszabályokra is figyelemmel annyi előnevelt fát kell ültetni, hogy azok törzsátmérőjének összege a kivágott fák törzsátmérőjének összegét 20%-kal meghaladja. A törzsátmérőt a terepszinttől számított 1 m magasságban kell mérni és megállapítani. A fapótlási kötelezettséget legalább 3 cm törzsátmérőjű fákkal kell teljesíteni, a mindenkor érvényben lévő szabványnak megfelelő minőségben.

(2) Engedély nélkül kivágott fa pótlása estén a fa törzsátmérőjének összegét 50%-kal kell, hogy meghaladja az ültetendő fák össztörzsátmérője.

(3)1 A megváltás összegét a határozat véglegessé válását követően 15 napon belül kell befizetni az önkormányzati környezetvédelmi alap javára.

7. § A faegyed pótlási költségébe értékkövetően beszámítandó:

- a fa ára,
- gödörásás költsége,
- minimum 50%-os talajcsere költsége,
- növényültetés, karózás, kötözés, támrúd, gégecső költsége,
- szállítási költségek,
- az első éves fenntartási munkák – öntözés, koronaalakítás, víztányérozás, növényvédelem,
- kötözés és karózás pótlása – költsége.

8. §2

9. § A rendelet hatálya alá tartozó fák kivágásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a polgármester gyakorolja.

10. § A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet 8. § (4) bekezdésében foglalt esetben jelen rendelet 4. § (5) bekezdése szerinti kompenzáció az irányadó.

11. § Jelen rendelet a kihirdetés napját követő hónap első napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

12. §3

2

Hatályon kívül helyezte a 60/2012. (XII.19.) önkormányzati rendelet.

3

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)-(2) bekezdése alapján.