Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2019. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag-támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 09. 25- 2020. 03. 30

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 10. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Taktaharkányban élők részére támogatást nyújtson rászorultság alapján természetben, hozzájárulva a lakás céljára használt épület fűtésének biztosításához egyszeri barnakőszén-támogatás formájában, Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. számú mellékletének I. 9. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása keretében a belügyminiszter által meghatározott 1732 q barnakőszén-keret terhére.

(2) A rendelet alkalmazása során

a) a család, egyedül élő, háztartás, jövedelem fogalmakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ában meghatározottak szerint kell értelmezni azzal, hogy a támogatás megállapításakor a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét is figyelembe kell venni.

b) a vagyon fogalmat a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) szerint kell értelmezni.

c) életvitelszerű tartózkodásnak minősül, ha a kérelmező az ingatlant otthonául használja és az ilyen ingatlanba a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint lakóhelyeként be van jelentkezve és onnan szervezi életét, ott folytatja az életviteléhez szükséges tevékenységeket, közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe annak kapcsán, valamint elsődleges elérhetőségi címeként (levelezési címeként) jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

2. § (1) A támogatásra az a személy válhat jogosulttá, aki

a) Taktaharkányban legalább 5 éve állandó lakóhellyel rendelkezik és

b) életvitelszerűen Taktaharkányban lakik.

(2) Vissza nem térítendő természetbeni támogatást kell nyújtani a beérkezett igényeknek és a rászorultság fokának figyelembevételével legfeljebb 7 q szén formájában annak a vagyontalan személynek, aki

a) háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 200%-át, vagy

b) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) időskorúak járadékára jogosult, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek, vagy

e) lakhatási célú települési támogatásra jogosult, feltéve, hogy a támogatást nem gázszámla fizetésére kapja, vagy

f) a háztartásában fogyatékos személy van, vagy

g) a 70 éven felüli állampolgár.


(3) Nem jogosult tüzelőanyag-támogatásra az a személy, akinek lakása szénnel nem fűthető.

(4) Az olyan ingatlanra, melyben életvitelszerűen senki nem él, támogatás nem igényelhető.

(5) A tüzelőanyag-támogatásban részesülő személy a tüzelőanyagot nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, kizárólag saját háztartásában használhatja fel.

(6) A támogatás ugyanazon ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.

(7) A támogatás megállapításának feltétele az Ör. II. Fejezetében meghatározott feltételek teljesítése, melynek ellenőrzése is az Ör. II. Fejezetében meghatározott módon történik.

(8) Amennyiben a támogatott kérelmében valótlan nyilatkozatot tesz, vagy a részére kiszállított tüzelőanyag egy részét, vagy egészét értékesíti a tüzelőanyag bruttó árát, és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget köteles visszafizetni az Önkormányzat részére az erre kötelező határozat véglegesség válásától számított 3 napon belül.

3. § (1) A támogatásra vonatkozó kérelmeket a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani a mellékletben szereplő nyomtatványon

(2) A kérelemhez csatolni kell a család minden tagjára vonatkozó, a kérelem benyújtásának napját megelőző hónap jövedelméről szóló jövedelemnyilatkozatot, jövedelemigazolást.

(3) A kérelem 2019. október 14-től 2019. november 8-ig nyújtható be. A benyújtási időszakot szükség esetén póthatáridő tűzésével a polgármester meghosszabbíthatja.

(4) A támogatás odaítéléséről a Szociális Bizottság határozattal dönt a tüzelőanyag rendelkezésre állásához igazított időpontban azzal, hogy tűzifára elsősorban a 2. § (2) bekezdés a)f) pontjában meghatározott személyek válhatnak jogosulttá.

(5) Amennyiben a Szociális Bizottság vitatja a kérelemben szereplő adatok hitelességét, környezettanulmány készítését rendelheti el.

(6) A Szociális Bizottság a támogatásra való jogosultságot kivételesen méltányolható esetben a 2. § (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdés a) pontjában, (6) és (7) bekezdésében meghatározottaktól eltérően is megállapíthatja.

(7) A tüzelőanyag kiosztása 2020. február 17-ig házhozszállítással történik, melynek költségeit az Önkormányzat fedezi.

(8) A kiszállított tüzelőanyagot átvételi elismervényen kell átvenni.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2020. március 31-én hatályát veszti.




Taktaharkány, 2019. szeptember 23.



                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                           polgármester                                                            jegyző