Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 61/2009. (IX.11.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2012. 12. 20

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése 61/2009. (IX.11.) önkormányzati rendelete

a zaj- és rezgésvédelem helyi szabályozásáról

2012.12.20.

Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdésének e) pontja és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a zajvédelem helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. §1

A rendelet hatálya

2. § (1)2 A rendelet hatálya Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területére terjed ki

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki

a) a gyülekezési jogról szóló, valamint a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlések során végzett tevékenységekre, valamint

b) a vallási tevékenység végzésére.

(3) A rendelet hatálya alá nem tartozó egyéb tevékenységekre vonatkozóan a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni.

Fogalom-meghatározások

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) hangosító berendezés: bármely hangszóró vagy műsorforrás, beleértve ebbe az élő zene, élő műsor szolgáltatására alkalmas eszközt, berendezést is;

b) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni;

c) rendezvény: előre meghatározott célból, helyen és időben, szervezett formában megtartandó (például szórakoztató, kulturális, sportjellegű) összejövetel;

d)3 mozgó zajforrás: olyan hirdetésre, reklámozásra, figyelemkeltésre és tájékoztatásra is szolgáló hangosító berendezés, amelynek üzemeltetési helye folyamatosan változik (például: hirdető jármű).

Közterületi rendezvények során működő zajforrásokra és mozgó zajforrásokra vonatkozó rendelkezések

4. § (1) Érd város közigazgatási területén, a nappali (08 és 18 óra közötti) időszakban 1 órát meghaladó időtartamú, valamint az éjszakai (18 és 08 óra közötti) időszakban bármilyen időtartamú, e rendelet hatálya alá tartozó közterületi rendezvény megtartása során hangosító berendezést üzemeltetni, élőzenét, műsort szolgáltatni, valamint mozgó zajforrást üzemeltetni a vonatkozó jogszabályok, valamint az e rendeletben előírt feltételek betartásával szabad.

(2) Szabadtéri rendezvény hangosításakor a hangosító berendezéseket úgy kell elhelyezni, tájolni, hogy az üzemelés során keletkező zaj ne okozzon indokolatlan mértékű többlet zajterhelést a védendő területen, az alábbi főbb szempontok figyelembe vételével:

a) a hangosítandó közterületi rendezvény lehetőleg ne sűrűn lakott, zárt sorú beépítésű terület védendő épületeinek közelében kerüljön megrendezésre;

b) hangosító berendezés lehetőleg ne kerüljön a védendő épületek közvetlen (20 m-en belüli) közelségébe;

c) az igénybe veendő közterületen más hangosított rendezvény ne legyen egy időben, illetőleg rövid követési időben - azonos hatásterületen belül;

d) az éjjeli időszakban megrendező rendezvények időtartama ne korlátozza indokolatlan mértékben a hatásterületen élők pihenését, éjszakai nyugalmát.

(3) A közterületi rendezvények során üzemeltetett hangosító berendezésekre, zeneszolgáltatásra, ill. mozgó járművek kihangosítására a környezetvédelemi és vízügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter 27/2008. (XII.3.) KvVM-EüM együttes rendeletének 1. számú mellékletében meghatározott szabadidős zajforrásokra megállapított zajterhelési határértékeket kell betartani.

(4) A város területén mozgó zajforrás 10.00 és 20.00 között üzemeltethető, ettől kizárólag közérdekű információk kihirdetése érdekében lehet eltérni.

Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő tevékenységek végzése során működő zajforrásokra vonatkozó rendelkezések

5. §4 (1) Ingatlanon zajhatással járó kertépítési, kert és ingatlanfenntartási tevékenységet hétköznapokon 8-19 óra, szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon 9-12 óra között lehet végezni. Ezen kívüli időszakban ilyen tevékenység végzése az azonnali veszély vagy baleset elhárítási munkavégzés esetét kivéve tilos.

(2) A szokásosnál nagyobb zajhatással járó háztartási gépek, a lakás felújításával, helyreállításával kapcsolatos zajos elektromos szerszámok, és híradástechnikai-, szórakoztató eszközök csak mások nyugalmát nem zavaró módon üzemeltethetőek.

5Zajvédelmi szempontból fokozottan védett terület

5/A. § (1) Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területén zajvédelmi szempontból fokozottan védett területnek minősül Érd-Ófalu területén a Beliczay sziget, a Kálvária plató, a Kakukk hegy és az érdi Duna part mentén tervezett városi közpark térségeinek e rendelet 1-6 sz. mellékleteiben meghatározott területe.

(2) A fokozottan védett területekre vonatkozó zajvédelmi követelmények a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet (KvVM-EüM rendelet) 2. és 4. § vonatkozó rendelkezésének megfelelően az alábbiak szerint alakulnak:

a) Az üzemi és szabadidős zajforrástól származó zaj terhelési határértékei tekintetében a zajtól védett területen a KvVM-EüM rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott határértéknél 5 dB-lel kisebb értéknek kell teljesülnie.

b) A közlekedési létesítményeket úgy kell megtervezni, hogy az általuk okozott zajterhelés ne haladja meg a KvVM-EüM rendelet 3. mellékletében szereplő határértéknél 5 dB-lel kisebb értéket.

(3) Ha a fokozottan védett terület zajterhelését befolyásoló valamely zajforrás működésének korlátozására, tiltására más hatóság jogosult, a fokozott védelem érvényesítése érdekében a szükséges intézkedések megtételét haladéktalanul kezdeményezni kell.

6Tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás

6. §7

Kiegészítő rendelkezések

7. § (1)8 A jelen rendelet hatálya alá tartozó zajforrások által okozott zaj elleni lakossági bejelentésre vagy hivatalból eljárva a jegyző zajvizsgálatot végezhet vagy szakértő bevonásával végeztethet el.

(2) A vizsgálat költségeit, ha a vizsgálat eredménye a határérték túllépését igazolja, a zajforrás üzemeltetője köteles viselni.

(3) A vizsgálatot - az arra jogosult szakértő felkérésével - a bejelentő vagy az üzemeltető is elvégeztetheti.

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2)9

(3) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Hatályon kívül helyezte a 34/2010. (IX.3.) önkormányzati rendelet.

6

Hatályon kívül helyezte a 60/2012. (XII.19.) önkormányzati rendelet.

7

Hatályon kívül helyezte a 60/2012. (XII.19.) önkormányzati rendelet.

9

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (1)-(2) bekezdése alapján.