Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020. (VII. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetésekről és elismerő címekről

Hatályos: 2020. 07. 05

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020. (VII. 4.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetésekről és elismerő címekről

2020.07.05.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 2. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, továbbá Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A Képviselő-testület azon személyek, közösségek munkásságának méltó elismerésére, akik, vagy amelyek tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek Taktaharkány fejlődésében, jó hírnevének öregbítésében, kapcsolatainak ápolásában, valamint az egyetemes emberi értékek gyarapításában, az alábbi kitüntetéseket, elismerő címeket alapítja:

a) Taktaharkány Nagyközség Díszpolgára,

b) Taktaharkány Nagyközség Tiszteletbeli Polgára,

c) Pro Communitas Taktaharkány Díj,

d) Taktaharkány Nagyközség Közszolgálatáért Díj,

e) Taktaharkány Nagyközség Alkotói Díja,

f) a Képviselő-testület Elismerő Oklevele,

g) Polgármesteri Dicséret.

(2) Az a)–f) pontban meghatározott kitüntetéseket, elismerő címeket a Képviselő-testület, a g) pontban meghatározott kitüntetést a polgármester adományozza.

2. § (1) A kitüntetések, elismerő címek adományozását kezdeményezhetik:

a) a polgármester, az alpolgármester, az önkormányzati képviselő,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a jegyző,

d) a Taktaharkányban székhellyel rendelkező civil szervezet vagy gazdasági társaság.

(2) A kitüntetések, elismerő címek adományozásáról szóló oklevél tartalmazza:

a) a kitüntetett nevét, külföldi esetében az állampolgárságot;

b) az adományozás jogcímét és indokait;

c) az adományozó képviselő-testületi határozat számát és keltét;

d) Taktaharkány címerét, a polgármester aláírását és az Önkormányzat bélyegzőjét.

(3) A kitüntetések, elismerő címek átadásának időpontját nemzeti ünnephez vagy a kitüntetett személy egyéni ünnepéhez kell kapcsolni.

2. Taktaharkány Nagyközség Díszpolgára cím

3. § (1) Taktaharkány Nagyközség Díszpolgára cím adományozható annak a taktaharkányi lakhelyű, vagy származású természetes személynek, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével a településen belül, országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul Taktaharkány jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) Évente két díszpolgári cím adományozható, melyből legfeljebb egy posztumusz kitüntetés lehet.

(3) A kitüntetett személy az oklevél mellé hollóházi porcelánból készült vázát kap a nevének, a Taktaharkány Nagyközség Díszpolgára cím és az adományozás évének feltüntetésével.

(4) A kitüntetett nevét és az adományozás évét a Községházán elhelyezett emléktáblán meg kell örökíteni.

3. Taktaharkány Nagyközség Tiszteletbeli Polgára cím

4. § (1) Taktaharkány Nagyközség Tiszteletbeli Polgára cím adományozható annak a nem taktaharkányi lakhelyű, vagy származású természetes személynek, aki munkájával jelentős mértékben elősegítette Taktaharkány és polgárai fejlődését, gyarapodását.

(2) Évente két tiszteletbeli polgári cím adományozható.

(3) A kitüntetett személy az oklevél mellé hollóházi porcelánból készült vázát kap a nevének, a Taktaharkány Nagyközség Tiszteletbeli Polgára címnek és az adományozás évének feltüntetésével.

4. Pro Communitas Taktaharkány Díj

5. § (1) Pro Communitas Taktaharkány Díj adományozható azon természetes személynek, vagy szervezetnek, aki, vagy amely Taktaharkány fejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában kiemelkedően hasznos munkát végzett és ennek révén Taktaharkány értékeit növelő, maradandó eredmények ért el.

(2) Évente két kitüntetés adományozható, melyből legfeljebb egy posztumusz kitüntetés lehet.

(3) A kitüntetett személy az oklevél mellé hollóházi porcelánból készült vázát kap a nevének, a Pro Communitas Taktaharkány Díj felirat és az adományozás évének feltüntetésével.

5. Taktaharkány Nagyközség Közszolgálatáért Díj

6. § (1) Taktaharkány Nagyközség Közszolgálatáért Díj adományozható azon természetes személynek, vagy szervezetnek aki, vagy amely az Önkormányzat költségvetési szerveiben, vagy a Taktaharkányhoz kötődő állami költségvetési szervekben kiemelkedő munkát végzett.

(2) Évente két kitüntetés adományozható.

(3) A kitüntetett személy az oklevél mellé hollóházi porcelánból készült vázát kap a nevének, a Taktaharkány Nagyközség Közszolgálatáért Díj felirat és az adományozás évének feltüntetésével.

6. Taktaharkány Nagyközség Alkotói Díja

7. § (1) Taktaharkány Nagyközség Alkotói Díja azoknak a Taktaharkányhoz kötődő alkotóművészeknek, vagy a művészetekben közreműködőknek, elméleti és gyakorlati szakembereknek, valamint közösségeknek adományozható, akik vagy amelyek különösen tudományos területen, a térségi kapcsolatok formálásában, a nevelés és oktatás fejlesztésében, a közművelődés bármely területén, az irodalom és a művészetek terén magas színvonalú alkotó tevékenységet nyújtottak, vagy a testnevelési és sportmozgalomban élenjártak, kiemelkedő sportteljesítményeket értek el.

(2) Évente három kitüntetés adományozható.

(3) A kitüntetett személy, vagy közösség az oklevél mellé hollóházi porcelánból készült vázát kap a nevének, a Taktaharkány Nagyközség Alkotói Díja felirat és az adományozás évének feltüntetésével.

7. A Képviselő-testület Elismerő Oklevele

8. § (1) A Képviselő-testület Elismerő Oklevele adományozható azon természetes személy, vagy szervezet részére, aki, vagy amely Taktaharkány munkahelyteremtése és lakossága foglalkoztatásának elősegítése, továbbá a szolgáltatások színvonalának javítása, a település közszolgálatában, kulturális, sport- és egyéb közösségi életének fejlesztése érdekében jelentős eredményeket ért el.

(2) Évente három kitüntetés adományozható.

8. Polgármesteri Dicséret

9. § (1) Polgármesteri Dicséret adományozható annak, aki kimagasló, példaértékű tanulmányi, kulturális, sportteljesítményt, vagy egyéb jelentős közösségi tevékenységet nyújt, vagy, aki a település közszolgálatában áll és közfeladatát példaértékű módon látja el.

(2) A kitüntetés adományozásáról szóló oklevél nem tartalmazza a 2. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltakat.

(3) Évente húsz kitüntetés adományozható.

9. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi kitüntetések adományozásáról szóló 20/2015. (IX. 29.) önkormányzati rendelet

Taktaharkány, 2020. július 3.
Dr. Szemán Ákos Dr. Béni Gyula
polgármester jegyző