Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2019. (XI. 12.) önkormányzata rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 01. 01

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdése a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az általános iskolai, az óvodai és a bölcsődei étkezési térítési díjak viseléséhez nyújtott települési támogatás a gyermekétkeztetési célú települési támogatás.”


(2) Az R. 12. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


d) az általános iskolai, az óvodai, vagy a bölcsődei étkezési térítési díjból más módon legfeljebb 50%-os kedvezményben részesül,”


(3) Az R. 12. § (2) bekezdés a következő e) ponttal egészül ki:


e) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, egyedül élő esetén annak 350%-át nem haladja meg.”


(4) Az R. 12. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A gyermekétkeztetési célú települési támogatás mértéke az általános iskolai, az óvodai, vagy a bölcsődei étkezési térítési díj 100%-áig történő kiegészítéséhez szükséges összeg.”


(5) Az R. 12. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


b) – különös méltánylást érdemlő esetben – a (2) bekezdés e) pontjától és a 10. § (4) bekezdésétől eltérően is megállapítható.”

2. § (1) Az R. 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Hiányszakon tanulók települési támogatása állapítható meg annak a 18. életévet betöltött személynek,

a) aki az (1) bekezdés alapján az Önkormányzat és intézményei, valamint a Taktaharkányban működő állami szervek hosszú távú munkaerő-igényei biztosítása szempontjából a Képviselő-testület által határozatban meghatározott szakon, vagy szakirányon tanul,

b) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át nem haladja meg.”


(2) Az R. 13. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(10) A hiányszakon tanulók települési támogatása – különös méltánylást érdemlő esetben – a (2) bekezdéstől, a (9) bekezdéstől, valamint a 10. § (4) bekezdésétől eltérően is megállapítható.”

3. § Az R. 14. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Kérelemre időskorúak települési támogatására jogosult,

a) aki a tárgyév december 31. napjáig betölti, vagy betöltötte a 65. életévét,

b) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 800%-át nem haladja meg.

(3) Az időskorúak települési támogatása 8000 Ft, melyet vásárlási utalvány formájában kell biztosítani az idősek világnapját megelőző második hét első napja és az idősek világnapja között.

(4) Az időskorúak települési támogatását 2024. december 31-ig terjedő időszakra kell megállapítani.

(5) Az időskorúak települési támogatására való jogosultság megszűnik

a) a jogosult halálának napján, valamint

b) amennyiben a jogosult nem felel meg a 10. § (5) bekezdésének.

(6) Az időskorúak települési támogatása

a) esetén a 3–6. §-okat nem kell alkalmazni,

b) – különös méltánylást érdemlő esetben – a (2) bekezdés b) pontjától és a 10. § (4) bekezdésétől eltérően is megállapítható.”

4. § Az R. 16. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az elhunyt hozzátartozó eltemetéséhez nyújtott egyszeri települési támogatás a kegyeleti célú települési támogatás.”

5. § (1) Az R. 17. § (2) bekezdés a következő c) ponttal egészül ki:


c) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át nem haladja meg.”


(2) Az R. 17. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A kelengye célú települési támogatás – különös méltánylást érdemlő esetben – a (2) bekezdés c) pontjától, a (3) bekezdéstől és a 10. § (4) bekezdésétől eltérően is megállapítható.”

6. § (1) Az R. 21. § (2) bekezdés a következő h) ponttal egészül ki:


h) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át nem haladja meg.”


(2) Az R. 21. § (9) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


b) a (2) bekezdés a) és h) pontjától eltérően is megállapítható,”


(3) Hatályát veszti az R. 21. § (7) bekezdés második mondata.

7. § (1) Az R. 22. § (3)–(7) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A tanévkezdési célú települési támogatás azoknak nyújtható, akiknek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át nem haladja meg.

(4) A kérelmeket szeptember 1. és október 15. között lehet benyújtani.

(5) A (2) bekezdés a) pontja szerinti tanévkezdési célú települési támogatás megállapítása iránt a taktaharkányi székhelyű általános iskola – szociális rászorultságot figyelembe vevő – javaslatára hivatalból indul eljárás.

(6) A (2) bekezdés b)d) pontja szerinti tanévkezdési célú települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a tanulói vagy hallgatói jogviszonynak a támogatás iránti kérelem évének szeptember 1. és október 15. napja között kiállított igazolását.

(7) A tanévkezdési célú települési támogatás pénzben nyújtható, mértéke tanulónként, hallgatónként legfeljebb 20.000 Ft.”


(2) Az R. 22. § a következő (8) bekezdéssel egészül ki:


„(8) A tanévkezdési célú települési támogatás

a) esetén a 3–6. §-okat nem kell alkalmazni,

b) – különös méltánylást érdemlő esetben – a (3) bekezdéstől és a 10. § (4) bekezdésétől eltérően is megállapítható.”

8. § (1) Az R. 23-25. §-ai helyébe a következő rendelkezés lép:


„23. § (1) A Költségvetési és Szociális Bizottság rendkívüli települési támogatást állapíthat meg a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 170%-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadásai miatt anyagi segítségre szorul, így különösen

a) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be, vagy

b) elemi kár miatt, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből, vagy szabálysértésből anyagi kára keletkezett, vagy

c) nyugdíj vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (1) bekezdése szerint folyósított ellátás kifizetése a jogosultság megállapításának elhúzódása miatt késik, vagy

d) legfeljebb 3 havi közüzemi díjhátraléka, lakbérhátraléka halmozódott fel, melyet önerőből nem tud kiegyenlíteni, vagy

e) nagyobb összegű, váratlan vagy előre tervezhető kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni, vagy

f) egészségügyi vizsgálaton, felülvizsgálaton nem tud megjelenni,vagy hatósági ügyeit nem tudja intézni, mert az útiköltség megfizetésére nem képes, vagy

g) gyermek nevelésével, gondozásával, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásai keletkeztek, vagy

h) magának, vagy gyermekének akut megbetegedése esetén az orvos által felírt gyógyszert, vagy a szükséges gyógyászati segédeszközt kiváltani nem képes.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a rendkívüli települési támogatás

a) legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, de nem haladhatja meg a tényleges költség mértékét,

b) éves összeg nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot.

(3) A rendkívüli települési támogatás az (1) bekezdés a), b), c), e), g) pontjaiban meghatározott esetekben elsősorban utalvány formájában nyújtható. A támogatás pénzbeli formában történő nyújtását a határozatban indokolni kell.

(4) A rendkívüli települési támogatást az (1) bekezdés d) pontjában meghatározott esetben közvetlenül a közüzemi szolgáltatónak vagy bérbeadónak kell átutalni. A támogatás pénzbeli formában történő nyújtását a határozatban indokolni kell.

(5) A rendkívüli települési támogatást az (1) bekezdés f) pontjában meghatározott esetben pénzbeli ellátásként kell nyújtani oly módon, hogy a támogatásban részesülőt a határozatban kötelezni kell, hogy az utazás költségeit a támogatás kézhezvételét követő 5 napon belül az utazáshoz felhasznált jegyek bemutatásával igazolja. A tárgyévben ezen a jogcímen támogatás nem állapítható meg annak a részére, aki a támogatás felhasználásával nem számolt el.

(6) A rendkívüli települési támogatást az (1) bekezdés h) pontjában meghatározott esetben természetben kell nyújtani oly módon, hogy a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt elsősorban az Önkormányzattal szerződésben álló gyógyszertárban lehet megvásárolni, a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költségét az Önkormányzat közvetlenül a gyógyszertárnak fizeti meg.

(7) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás egy személy része egy évben legfeljebb három legfeljebb alkalommal állapítható meg.

(8) A rendkívüli települési támogatás – különös méltánylást érdemlő esetben – az (1) bekezdésben meghatározott jövedelmi korláttól eltérően is megállapítható.


24. § (1) A Költségvetési és Szociális Bizottság pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában rendkívüli települési támogatásban részesíti azokat, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 170%-át.

(2) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás elsősorban

a) a villanyáram, a víz-, a gáz- vagy a csatornaszolgáltatás bevezetéséhez,

b) szilárd tüzelőanyag megvásárlásához,

c) gyógyszer és gyógyászati segédeszköz megvásárlásához,

d) lakóingatlan felújításához, továbbá

e) más nyomós okból nyújtható.

(3) A rendkívüli települési támogatás az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben feltételéül szabható, hogy a jogosult előrefizetős mérőórát szereltessen fel a villanyáram és a gáz közül arra, amelyik tekintetében a támogatást kérte, valamint a támogatást elsősorban a szolgáltatónak, a szolgáltatást bevezető vállalkozónak kell fizetni. A támogatás pénzbeli formában történő nyújtását a határozatban indokolni kell.

(4) A rendkívüli települési támogatást az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben természetben kell nyújtani oly módon, hogy a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt elsősorban az Önkormányzattal szerződésben álló gyógyszertárban lehet megvásárolni, a gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költségét az Önkormányzat közvetlenül a gyógyszertárnak fizeti meg.

(5) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás biztosítására elszámolási kötelezettség írható elő.

(6) Az (1) bekezdés szerinti rendkívüli települési támogatás abban az esetben nyújtható, ha a kérelmező Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatával

a) közszolgálati, közalkalmazotti, közfoglalkoztatási jogviszonyban, vagy munkaviszonyban áll és

b) megállapodást köt, hogy a pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában nyújtott rendkívüli települési támogatást legfeljebb 6 hónap alatt visszafizeti.


25. § (1) A polgármester rendkívüli települési támogatásban részesítheti azt, aki

a) kimagasló, példaértékű tanulmányi, kulturális, sportteljesítményt vagy egyéb kiemelkedő közösségi tevékenységet nyújt, vagy

b) az Önkormányzattal, vagy Taktaharkányban működő állami szervvel, avagy civil szervezettel jogviszonyban áll és közfeladata, vagy közérdekű tevékenysége kimagasló, példaértékű,

c) akinek a háztartásában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, egyedül élő esetén annak 300%-át nem haladja meg.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, kulturális, vagy sportszervezet, valamint a munkáltatói jogkör gyakorlójának kezdeményezésére – induló eljárásra egyszeri legfeljebb 100.000 Ft értékű természetbeni utalvány vagy pénz formájában adható támogatás.

(3) Az e § szerinti támogatás – különös méltánylást érdemlő esetben – az (1) bekezdés c) pontjától eltérő módon is megállapítható.

(4) Az e § esetében a 3–6. §-okat és a 10. § (4) bekezdését nem kell alkalmazni.”

9. § Az R. 35. § (2) bekezdés c) pontjában a „Szociális Bizottság” szövegrész helyébe a „Költségvetési és Szociális Bizottság” szöveg lép.

10. § Ez a rendelet 2020. január 1-én lép hatályba.



Taktaharkány, 2019. november 11.






                       Dr. Szemán Ákos                                                Dr. Béni Gyula

                            polgármester                                                            jegyző