Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2020. 01. 01- 2020. 09. 28

Etyek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2020.01.01.

Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, a 43. § (3) bekezdésében és a 45. §-ban kapott felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés h. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat illetékességi területén a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (továbbiakban: Htv.) felsorolt helyi adók közül határozatlan időre

a) vagyoni típusú adók közül,
aa) az építményadót
ab) telekadót
b) kommunális jellegű adók közül az idegenforgalmi adót
c) a helyi iparűzési adót
vezeti be.

2. § E rendelet alkalmazásában a Htv. 52. §-ban meghatározott fogalmakat kell alkalmazni

2. Építményadó

3. § (1) A Htv. 11. § (1) bekezdése alapján adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, hasznosításától függetlenül.

4. § (1) Mentes az adó alól:

a) Etyek Nagyközség közigazgatási területén lévő, a helyi rendezési terv szerint helyi védelem alatt álló magánszemély tulajdonában lévő présház és lakóház,

b)1 a belterületen lévő építmények közül a magánszemély tulajdonában lévő lakás, vagy lakóház hasznos alapterülete 80m2-ig.

c) az a) és b) pontok szerinti adómentesség nem alkalmazható a vállalkozó üzleti célt szolgáló épületére, épületrészére.

(2) Azon adózók esetében, akiket az (1) bekezdés alapján nem terhel adófizetési kötelezettség, mentesülnek a bevallási kötelezettség alól.

5. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

6. § (1) Az adó évi mértéke:

a) külterületi építmény után: 540.- Ft/m2/év

b) kereskedelmi egység után: 540.- Ft/m2/év

c) lakás után: 100.-Ft/m2/év

d) egyéb, az a-c) pontokba nem sorolható épület, épületrész után: 54.-Ft/m2/év

(2) Az 4. § b) pontja alapján az ott megjelölt alapterület fölötti rész az adóköteles.

6/A. §2 (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő ingatlanon elhelyezett, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény szerinti reklámhordozó.

(2) Az adó alapja a 6/A. § szerinti adókötelezettség esetén a reklámhordozó reklámközzétételére használható, m2-ben – két tizedesjegy pontossággal – számított felülete.

(3) Az adó éves mértéke reklámhordozó esetén 6000.-Ft/m2.

3. Telekadó

7. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek.

8. § Mentes az adó alól

a) magánszemély tulajdonában lévő épülethez tartozó telek teljes területe,

b) magánszemély tulajdonában lévő telek, a kiadott építési engedély jogerőre emelkedését követőév első napjától 3 évig.

c) az a) és b) pontok szerinti adómentesség nem alkalmazható a vállalkozó üzleti célt szolgáló telkére.

9. § Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

10. § Az adó évi mértéke:

a) belterületi telek esetében: 75.- Ft/m2/év

b) külterületi telek esetében: 25.- Ft/m2/év

4. Idegenforgalmi adó

11. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább 1 vendégéjszakát eltölt.

12. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

13. §3 Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400.- Ft/fő/vendégéjszaka

5. Helyi iparűzési adó

14. § Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység).

15. §4 (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 1,6 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 4.500.- Ft.

6. Anyagi érdekeltségi szabályozás

16. § (1) Az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedésének elősegítésére a feltárt és beszedett adóhiányból, valamint a beszedett adótartozásból az önkormányzatot megillető bevétel terhére – az adóügyi feladatokat végző, illetve a feladatok ellátásában közreműködő köztisztviselők anyagi ösztönzése céljából – érdekeltségi alapot képez.

(2) Az érdekeltségi alapforrása az önkormányzat ügykörébe rendelt adószámlákról a költségvetési számlára utalt összegből az ezen paragrafus (4) pontja szerinti adóbeszedési jutaléknak és járulékainak fedezetét biztosító hányad, valamint az önkormányzat ügykörébe tartozó adóknál az adófelderítés kapcsán megállapított adóhiány, az ezzel összefüggő késedelmi pótlék és az adóbírság 5%-a.

(3) Az érdekeltségi alapból a következő jogcímeken kell kifizetéseket eszközölni:

a) adófelderítési jutalék és

b) adóbeszedési jutalék.

(4) a) Adófelderítési jutalék címén a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjét, pénzügyi csoportvezetőjét, valamint az adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselőit a helyi adókról szóló jelen rendeletben felsorolt adónemekben a jogerősen megállapított és befolyt adóhiány 5%-a illeti meg.

b) Adóbeszedési jutalék címén: az a) pontban foglalt köztisztviselő részére adójutalékot kell megállapítani, ha az adóhatóság kezelésében lévő helyi adókból elszámolt adóbevétel eléri az adóhatóságnál nyilvántartott folyó évi fizetési kötelezettség (év végi zárási összesítő szerinti folyó évi helyesbített előírás) 95%-át. A folyó évi helyesbített előírás kiszámításakor a nem jogos előírásokat, valamint a visszatérítés címen előírt összegeket figyelmen kívül kell hagyni.

(5) A folyó évi fizetési kötelezettség 100%-os teljesítése esetén a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjének, pénzügyi csoportvezetőjének, valamint az adóhatósági feladatokat ellátó köztisztviselőinek – a teljesítés évének decemberi besorolása szerinti – legfeljebb kettő havi személyi alapbérének megfelelő összegű adóbeszedési jutalékot kell kifizetni.

(6) 95-100% közötti adóbevétel teljesülése esetén annyiszor 10%-kal kell csökkenteni az adóbeszedési jutalékot, ahány százalékponttal elmaradt a teljesítés a 100%-tól. A 100%-ot meghaladó teljesítés esetén pedig az adóbeszedési jutalékot annyiszor 10%-kal emelten kell megállapítani, ahány százalékponttal az adóbevétel meghaladja a folyó évi előírást. A 110% feletti teljesítésre jutalék nem számolható.

(7) Az érdekeltségi alap terhére a különböző jogcímeken történő összes kifizetés személyenként és naptári évenként nem haladhatja meg az adott köztisztviselő éves személyi alapbérének 50%-át.

(8) Az adófelderítési jutalékot minden naptári évben az évet követő hó 15. napjáig kell kifizetni. Az adóbeszedési jutalékot minden évet követő hó 15. napjáig kell kifizetni.

(9) Az érdekeltségi célú juttatást a teljesítés évében munkában eltöltött idő arányában kell kifizetni. Munkában töltött időnek azokat a napokat kell tekinteni, amelyekre a dolgozót munkabér illeti meg. Ha a teljesítés évében a munkabér folyósítása 15 naptári napnál rövidebb ideig szünetel, akkor ezt munkában töltött időnek kell tekinteni.

7. Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 32/2012. (XII.27.) önkormányzati rendelet.

(3)5 A bevezetés évében 2020-ban, illetve 2021-ben érdekeltségi alap csak abból az adónemből képezhető, amelyben a tárgyidőszakban befolyt összeg eléri a végleges döntéssel előírt adóbevétel 70%-át (félévkor 35%-át).

1

Módosította: 21/2018. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1.§, hatályos 2019.01.01-től

2

Beiktatta: 24/2017. (XI.17.) önkormányzati rendelet 1.§, hatályos 2018.01.01-től

3

Módosította: 18/2019. (XI.28.) önkormányzati rendelet 1.§, hatályos 2020.01.01-től

4

Módosította: 21/2018. (IX.30.) önkormányzati rendelet 2.§, hatályos 2019.01.01-től

5

Beiktatta: 16/2020. (IX.28.) önkormányzati rendelet 3.§, hatályos 2020.09.29-től