Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2015. (XII.14.) önkormányzati rendelete

a kötelező adatkezelés szabályairól

Hatályos: 2015. 12. 15

Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

 

(1)   Etyek Nagyközség Önkormányzat és intézményei által folytatott kötelező adatkezelés tekintetében a kezelendő adatok fajtáira, az adatkezelés céljára és feltételeire és az adatkezelés időtartamára vonatkozó szabályokat jelen rendelet függelékét képző Etyek Nagyközség Önkormányzatának a közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézésének, továbbá a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjéről szóló szabályzata tartalmazza.

2. §


(1) A kötelezően kezelt adatok megismerhetősége érdekében az adatkezeléssel érintett kérelmére az Etyeki Polgármesteri Hivatal adatvédelmi felelőse tájékoztatást ad az érintett általa kezelt és feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá – az érintett személyes adatainak továbbítása esetén – az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről.


(2) Az Etyeki Polgármesteri Hivatal adatvédelmi felelőse köteles a kérelem benyújtásától számított legrövidebb idő, de legfeljebb 30 napon belül közérthető formában, az érintett erre irányuló kérelmére írásban megadni a tájékoztatást.


(3) Az adatkezelés megismerhetőségét szolgáló (1) bekezdésben meghatározott tájékoztatás ingyenes, ha a tájékoztatást kérő a folyó évben azonos adatkörre vonatkozóan tájékoztatási kérelmet még nem nyújtott be.


(4) A (3) bekezdésben meghatározottól eltérő esetben költségtérítés állapítható meg.


(5) A már megfizetett költségtérítést vissza kell téríteni, ha az adatkezelés jogellenes, vagy a tájékoztatás kérése helyesbítéshez vezetett.


(6) Az érintett tájékoztatását az adatvédelmi felelős csak akkor tagadhatja meg, ha azt törvény lehetővé teszi. Ebben az esetben az adatvédelmi felelős köteles a felvilágosítás megtagadásának az indokát közölni, és a jogorvoslati lehetőségekről az érintettet tájékoztatni.

3. §


(1)   Ez a rendelet 2015. december 15. napján lép hatályba.

            Garaguly Tibor                                                         Dr. Ivanyik Andrea                       

                               polgármester                                                                       jegyző





Kihirdetési záradék:

Ezen rendelet 2015. december 14. napján kihirdetésre került.

                                        




                                                                                  Dr. Ivanyik Andrea

                                                                                  jegyző