Bálványos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2004. 04. 30

Bálványos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2004. (IV.30.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2004.04.30.

Bálványos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Tv.) 40. § (1) és a 41. §(3) bekezdésének a felhatalmazása és a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.) alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet hatálya Bálványos község közigazgatási területén lévő és az önkormányzat tulajdonában (álló) üzemelő temetőre, illetve arra a temetőre (temető részre) terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

Üzemelő temető: 0440 és 0444 hrsz.

Értelmező rendelkezések

2. § A rendelet alkalmazásában:

(1) Temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak.

(2) A köztemető az önkormányzat tulajdonában lévő temető, továbbá az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, amelyben az önkormányzat - a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján - a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.

(3) Temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.

(4) Hősi temető, hősi temetési hely: háborúban vagy békeidőben alkotmányos kötelezettség teljesítése közben elesettek eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely, ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik.

(5) Kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla.

(6) Sírhely: minden olyan temetési hely, amelyet meghatározott számú koporsó, vagy urna elhelyezésére jelöltek ki.

(7) Kripta /sírbolt/: nyilvántartó könyvben megjelölt helyen, külön építési engedéllyel, al- és felépítménnyel rendelkező, meghatározott számú, elsődlegesen koporsós temetést szolgáló építmény.

(8) Urnasírbolt /urnakripta/: a nyilvántartó könyvben megjelölt helyen üzemeltetői engedéllyel, al- és felépítménnyel rendelkező, meghatározott számú urna talajszint alatti és feletti elhelyezésére létesített, hamvasztásos temetést szolgáló, előre gyártott elemekből készült építmény.

(9) Urnafülke /kolumbárium/: a hamvasztásos temetés esetén meghatározott méretű, egy elhalt urnába helyezett hamvainak talajszint feletti temetési helye.

(10) Sírjel: a temetkezési hely jelölésére szolgáló, a csatlakozó terepszintben lévő vagy abból kiemelkedő keretszerkezet nélküli építmény.

(11) Síremlék: a temetkezési hely jelölését szolgáló, a csatlakozó terepszintből kiemelkedő, keretszerkezettel rendelkező építmény.

(12) Gyermeksírhely: a 10 évesnél fiatalabb életkorban elhunyt gyermek koporsójának eltemetésére szolgáló egyes sírhely.

(13) Szóróparcella: olyan parkszerűen kialakított temetőrész, ahol az elhaltak hamvait megfelelő technológia alkalmazásával, vízbemosással a talajfelszínre, vagy egy e célra létesített műtárgyba szétszórják.

(14) Egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben – a szükséges feltételek teljesülése esetén – további koporsó, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel.

(15) Kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben – a szükséges feltételek teljesülése esetén – további koporsók, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rá- illetve mellétemetéssel.

(16) Urnasírhely: hamvasztásos temetés esetében két elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely.

(17) Temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik.

(18) Kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

(19) Rendelkezésre jogosult az a személy:

a) aki a temetést szerződésben vállalta,

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez,

c) végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa,

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója, a törvényes öröklés rendje szerint /Ptk. 685. § b) pontja/.

Általános szabályok

3. § (1) A temető tulajdonosa Bálványos Község Önkormányzata, melyben a települési önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Bálványos Közég Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga gondoskodik.

(3) A temetők területe csak a rendeltetési céljuknak megfelelő célra használhatók.

(4) Halottakat és elhamvasztott halottak maradványait Bálványos község területén csak üzemelés alatt álló temetőben, illetve annak üzemelés alatt álló sírhelytáblájában és parcellájában szabad eltemetni. Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés csak sírboltba, vagy kettős sírhelyre történhet a sírhely alapférőhely számáig.

(5) Elhamvasztott halottak maradványait temetőn kívül az R. 33. §. (3), (4) , (5) bekezdése szerinti helyeken és módon, a kegyeleti igények és egyéb feltételek betartása mellett lehet elhelyezni.

II. Fejezet

A TEMETŐ

Temető létesítése, bővítése, bezárása

4. § (1) A temető beépítési előírásait, bekerítésének vagy élő sövénnyel való lehatárolásának módját a helyi építési szabályzat és szabályozási terv határozza meg.

(2) A temető és a temetkezési emlékhely építményei, közművei, egyéb infrastrukturális létesítményei építéséhez, létesítéséhez, bővítéséhez, továbbá a kegyeleti emlékhely létesítéséhez külön jogszabályban előírtak szerint a tulajdonosnak engedélyt kell kérnie. Az építési engedélyezési eljárás során a közegészségügyi, a műemléki, a környezetvédelmi, a közlekedésügyi, a vízügyi, a tűzvédelmi és energetikai szakhatóságok működnek közre. Védett természeti területen elhelyezkedő temető esetén a természetvédelmi szakhatóság közreműködése is szükséges.

(3) A köztemető létesítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről az önkormányzat gondoskodik.

(4) A temető létesítése során a temetőtulajdonos

a) utat,

b) ravatalozót,

c) halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,

d) temető bekerítését vagy élősövénnyel való lehatárolását,

e) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

f) a temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő – parkosítást, az utak sorfásítását,

g) hulladéklerakót

az R-ben meghatározottak szerint köteles biztosítani.

(5) Lezárt temetőben a (4) bekezdés d). e.) és g) pontjában meghatározott temetői létesítményeket kell biztosítani.

(6) Koporsós földbetemetés céljára temetőt vagy temetkezési emlékhelyet (a továbbiakban együtt: temető) létesíteni, vagy bővíteni, illetőleg ezekben sírmélyítést végezni csak olyan területen lehet, ahol a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 2,50 m-nél nem emelkedik magasabbra. Temetési helyen koporsós temetést mindaddig nem lehet végezni, amíg a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 2,50 méternél magasabb.

A temető fenntartása

5. § Bálványos Község Önkormányzata temető fenntartói jogosítványa keretében a Tv. 13. § és 14. § szerint eljárva temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

A köztemető infrastrukturális létesítményei

6. § Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik, melynek igénybevétele díjtalan:

- egyférőhelyes halotthűtő

- ravatalozó

- áram a ravatalozóban,

- vezetékes víz + kültéri csap

A temető üzemeltetése

7. § A temető üzemeltetését az önkormányzat végzi, melynek keretében

a) meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét,

b) biztosítja az eltemetés feltételeit,

c) Üzemeltető összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását,

d) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt,

e) biztosítja a ravatalozó, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei karbantartását, és működteti azokat;

f) biztosítja a temető nyitását, zárását,

g) nyilvántartó könyvet és sírboltkönyvet vezet a Tv. 18. § (2), (3) bekezdések szerinti tartalommal, a nyilvántartó könyveket megőrzi,

h) tájékoztatja a temetőlátogatókat. A nyitva tartás idejéről, a temető rendjéről a temető bejáratánál tájékoztatót függeszt ki,

i) kijelöli a temetési helyeket,

j) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását és szükség szerinti fertőtlenítését, az utak karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítást,

k) összegyűjti és elszállítja a hulladékot,

l) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról,

m) összehangolja a temetéseket,

n) a temető részletes térképét annak bejáratánál kifüggeszti és a változásokkal évente kiegészíti.

A temető rendje

8. § (1) A temetőt látogatók tájékoztatását a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgálja.

(2) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(4) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(5) Kutyát – vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.

(6) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az önkormányzat hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezése napján az építtető köteles elszállíttatni.

(7) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az önkormányzat előzetes engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(8) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.

(9) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az önkormányzat folyamatosan gondoskodik.

(10) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

(11) Kinyitását követően mindenki köteles a temető kapuját maga után kilincsre bezárni.

(12) Temetkezési szolgáltatásról szóló reklámban csak a szolgáltató neve, elérhetőségének módja és időtartama, logója, valamint a „temetkezés” szó tüntethető fel.

Temetési helyek

9. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek a nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell. A sírhelytábla számozását a helyszínen is fel kell tüntetni.

(3) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírhelytáblát a tereprendezés, ültetvényezés, fásítás, valamint a sírhelytáblát határoló út megépítése előtt nem lehet használatba venni.

(4) A temetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre: koporsós, hamvasztásos temetésre kijelölt hely, és az R 12. § (6) bekezdésében foglalt emberi maradványok elhelyezésére kijelölt hely. A temetési helyek akkor vehetők használatba, ha a sírhelytábla – mely magába foglalja – az R 10. § (1) –(3) bekezdésének megfelelően kialakított és legalább a temetés sorrendjében következő sor határoló betongerendái is megépítésre kerültek.

(5) Koporsós temetésre használható temetkezési helyek lehetnek:

- egyes sírhelyek,

- kettes sírhelyek,

- gyermek sírhelyek,

- sírboltok,

- közös sírok.

(6) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.

(7) Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettes sírhelyet nem szabad létesíteni.

(8) Elhamvasztott halottak hamvait, illetve a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül:

- koporsós sírhelyre rátemetéssel,

- urnafalban,

- urnasírhelyben és annak síremlékén urnafülkében,

- kriptában,

- urnasírboltban és annak síremlékén urnafülkében,

- szóróparcellában,

- közös sírban lehet elhelyezni.

(9) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek

- szélessége: egyes sírhely esetén 1,00 m, kettes sírhely esetén 1,80 m;

- hosszúsága: a kialakított kettő darab betonsáv közötti távolság;

- a sírok egymástól való távolsága 0,50 m;

- a sírgödör mélysége: minimum 2,00 m.

A temetési helyen külön engedély nélkül elhelyezhető a közízlést nem sértő megjelenésű sírjel (sírkő, síremlék stb.) magassági mérete: max. 1,20 m. Az 1,20 m-nél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatósághoz a temető üzemeltetőjének útján kell bejelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését vélelmezni kell. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

(10) A sírbolt (kripta) legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését az önkormányzat jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(11) Az urnafülke (kolumbárium) hamvakat tartalmazó urnák elhelyezésére épített temetési hely, amelyet a temető tulajdonosa külön jogszabályban meghatározott esetekben az építésügyi hatóság engedélyével létesíthet.

(12) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó belső méret legalább 30x30 cm. Urnafülke építmény kialakításához a szabályzat előírhatja a természetes anyagok és művészi formák alkalmazását. Az urnafülkét úgy kell kialakítani, hogy a fülke egyedi díszítése biztosítható legyen.

(13) A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv,szervmaradvány eltemetésére az önkormányzat a IV. sírhelytábla 1-3 sorát jelöli ki.

(13) Az önkormányzat – az eltemettető igénye esetére – az elhunyt hamvainak szétszórásához IV.sírhelytábla 4-6 sorát jelöli ki, melyet parkszerűen gondoz.

Temetési hely feletti rendelkezési jog

10. § (1)1 A temetési helyetek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni. A díjak mértéke férőhelyenként, ha az elhunyt

Helyi lakos volt ------------------------------------------------- nem volt helyi lakos

(amennyiben halálát megelőzően legalább

3 évig bálványosi lakos volt)

sírhely 1.000,- Ft ------------------------------------------------10.000,- Ft

kripta 10.000,- Ft ------------------------------------------------30.000,- Ft

urnafülke, urnasírhely 1.000,- Ft ---------------------------- 3.000,- Ft

urnasírbolt 1.000,- Ft -------------------------------------------10.000,- Ft

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a temetés napja.

(3) A rendelkezési jog gyakorlása a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására terjed ki.

(4) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerinti sorrendben a következő temetési helyre kell temetni.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (az egyszeri megváltás időtartama):

a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;

b) sírbolt esetén 60 év;

c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

d) urnasírbolt esetén 20 év;

e) szóróparcella használat esetén a temető fennmaradásának idejéig.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható ), melynek legrövidebb időtartamára az (5) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(7) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja vagy más célra kívánja felhasználni.

(8) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve, ha a temetési hely megszűnik.

(9) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(10)2 A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbításáért az (1) bekezdésben meghatározott díjat kell alkalmazni

(11) A temetési hely újraváltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

Lezárás, megszüntetés, újra használatba vétel

11. § (1) H a temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, azt a temető fenntartója jogosult lezárni, és ott a további temetkezést megtiltani.

(2) A temető és a temetési hely – kormányrendeletben foglaltak szerint – megszüntethető a tulajdonos döntése alapján, ha a temetési hely használati ideje lejárt.

(3) Lezárt temetési hely kiüríthető, ha a lezárásról, illetőleg az utolsó temetkezéstől számított használati ideje letelt. A temetési helyre rátemetett maradványok, valamint az elhelyezett urna az eredeti használati időt nem hosszabbítja meg.

(4) A temető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárását hirdetményben kell közzétenni. A hirdetményt a lezárás időtartamáról a tájékoztató táblán, szükség esetén a temetőkapun, a ravatalozóépületen és az érintett temetőrésznél is ki kell függeszteni.

(5) Lezárt sírhelytábla temetési helyére urna elhelyezhető, koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhely üresen maradt helyére engedélyezhető.

(6) Ha a lezárástól számított 10. § (5) bekezdés szerinti használati idő eltelt, a temető üzemeltetője a fenntartó hozzájárulásával, újbóli temetések lehetővé tétele céljából, a lezárt temetőt, temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet megszüntetheti. A megszüntetést megelőzően hirdetményben, továbbá 3 alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban, és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszüntetés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiak pedig kéthavonként történjenek.

(7) A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik a fenntartó költségére.

(8) Ha a lejárt használati idejű temetési helyen lévő holttest maradványokat az elhunyt hozzátartozója máshol el kívánja temetni, erről a kiürítésre megjelölt időpontig kell gondoskodnia. Ennek hiányában a holttest maradványokat (urnákat) a kiürítésre megjelölt időpontot követő 6. Hónap elteltével az ÁNTSZ területileg illetékes intézetének jelenlétében közös sírhelyben kell elhelyezni, illetve a hamvak az arra kijelölt helyen szétszórhatók.

(9) Ha a rendelkezésre jogosult, illetőleg annak örököse a kiürítésére megjelölt időpontig a sírjel elszállításáról nem intézkedik, a kiürítésre megjelölt időpontot követő 6. Hónap elteltével a temető tulajdonosa értékesítheti.

(10) Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült értékeket képező dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemeltetője értesíti az illetékes eljáró hatóságot.

(11) Lezárt temetőben a TV. 9. § (1) bekezdés e), f) és h) pontjában meghatározott temetői létesítményeket kell biztosítani.

(12) Újra betemetés során megtalált csontmaradványokat az eltemettető kívánságának megfelelően

a) díjmentesen mélyebbre lehet tenni;

b) az újra betemetésre kijelölt temetési hely díjában való érvényesítése mellett, csontkamrában el lehet helyezni; vagy el lehet hamvasztani és a hamvakat a temető arra kijelölt területén szét lehet szórni, vagy urnában lehet elhelyezni

Sírnyitás

12. § (1) A sírnyitás engedélyezése s végrehajtása során az R 35-40. § szerint kell eljárni.

(2) A koporsós temetésre szolgáló egyes sírhelyre sírnyitási engedéllyel – a sír megfelelő mélyítésével - további, legfeljebb kettő elhalt vagy 25 évnél régebben elhunyt holttestmaradvány rátemethető. Fertőző betegségben elhunyt sírhelyére csak az illetékes intézet előzetes engedélye alapján lehet rátemetni. Ez esetben a rátemethető elhaltak számát a temető fekvése szerint illetékes intézet korlátozhatja. Rátemetés esetén – az exhumált maradvány kivételével – biztosítani kell a temetési hely 25 éves használatát.

(3) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható.

Temetői munkák

13. § (1) A temetőben végzett minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a temető üzemeltetőjének – az önkormányzatnak – be kell jelenteni engedélyezés céljából.

(2) A vállalkozó tevékenysége során ( kőfaragó, temetkezési szolgáltató stb.) a vállalkozó köteles betartani az e rendeletben meghatározott feltételeket.

(3) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(4) A szertartás ideje alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(5)3 Temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temető-fenntartási hozzájárulási díjat nem kell fizetni.

A temetés

14. § (1) Az eltemetés módja szerint a temetés hamvasztással vagy elhamvasztás nélkül történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.

(2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben ez nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(3) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(4) A temetésről sorrendben a következők kötelesek gondoskodni:

a) aki a temetést szerződésben vállalta;

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

c) végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa;

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pontja] a törvényes öröklés rendjeszerint.

(5) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy a kötelezettségét nem teljesíti, a Bálványos község közigazgatási területén elhunytak temetéséről a polgármester - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

(6) Temetés előkészítése és lebonyolítása során a Tv. 23-24 §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

(7) Hamvasztásos temetést és az urna elhelyezését az R. 32-34. § rendelkezései alapján kell végezni.

Temetés feltételei

15. § (1) A temetés feltételeit, a hamvasztásos temetésre és az urnaelhelyezés,- kiadás, valamint a hamvak szórására vonatkozó szabályokat a Kr. 24.-34. §-ai rögzítik, a benne foglaltakat az üzemeltető és a szolgáltató egyaránt köteles betartani.

(2) Azt, aki törvény alapján a temetésre kötelezett és a kötelezettségét nem teljesíti, az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzője felszólítja 15 napon belüli teljesítésre. Ha a kötelezett a felszólításnak nem tesz eleget, az elhunytat közköltségen kell eltemetni. A közköltségen történő temetés esetén a temetésre kötelezett személyt a temetés helyéről és idejéről értesíteni kell.

(1) Az elhunytat a kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha az elhalálozás helye szerinti település köztemetőjében megjelölt temetési hely felett a kérelmezőnek rendelkezési joga van.

(2) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(3) Sírboltba történő temetés rendjét a sírboltkönyv határozza meg.

Kötelező nyilvántartások vezetése

16. § (1) Halottakat felravatalozni, eltemetni, vagy elhamvasztani csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján és anyakönyveztetés után szabad.

(2) A temetési okmányokat a temető üzemeltetője köteles nyilvántartásba venni, és a temető fennállásáig megőrizni. A halottvizsgálati bizonyítványokat a temető üzemeltetője a temető tulajdonosának havonta átadja megőrzés céljából.

(3) A temető üzemeltetője a temetőkről nyilvántartó könyvet, temetőtérképet és sírboltkönyvet tartozik vezetni, továbbá a közönség számára hozzáférhető helyen panaszkönyvet tartani.

(4) A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza:

- folyószám,

- a temetés /urna-elhelyezés, vagy a hamvak szétszórásának, vagy az urnakiadás / napja,

- az elhalt neve, leánykori neve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, foglalkozása,

- az elhalálozás időpontja,

- a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint

- az eltemettető neve, lakcíme és a sírjelre vonatkozó bejegyzések.

A nyilvántartó könyvben rögzíteni kell a sírhely megváltásának (újraváltásának) idejét. A nyilvántartó könyvhöz számsoros nyilvántartót kell vezeti, melybe az elhaltak nevét és sírhelyük pontos megjelölését kell bevezetni.

(5) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (4) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, és abban rögzíteni kell a sírbolt létesítőjének a sírbolt használatára vonatkozó rendelkezéseit is.

(6) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben eltemetett halvaszületett gyermekekről. Jegyzékben fel kell tüntetni a halvaszületett nevét, az elhantolás (urna elhelyezésének) időpontját és a sírhely fölé tűzött jelfa sorszámát.

(7) Holttest maradványok és urnák közös sírba helyezése esetén a (4)-(6) bekezdésben foglaltak szerint vezetett nyilvántartó könyv megfelelő rovatába be kell jegyezni a közös sírba történő elhelyezés időpontját, okát, a közös sír helyének megjelölésével.

(8) A nyilvántartó könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

(9) A temetők üzemeltetője a nyilvántartó könyv, illetve a sírboltkönyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőknek.

Záró rendelkezések

17. § (1) 4

(2) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bálványos Község Képviselő –testületének 9/2000. (X.30.) számú rendelete A temetőkről és a temetkezésről.

18. §5 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Bálványos,2012.május 30.

Dr. Kiss Pál
címzetes főjegyző

1

Módosította: a 7/2008.(VII.21.) számú rendelet 1.§-a. Hatályos: 2008.augusztus 1-től

2

Módosította: a 7/2008.(VII.21.) számú rendelet 2.§-a. Hatályos 2008.augusztus 1-től

3

Kiegészítette a 8/2007.(VII.25.) számú rendelet 1.§-a. Hatályos: 2007.július 25-től.

4

Hatályon kívül helyezte a 6/2012.(V.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2012.május 31.napjától.

5

Kiegészítette: a 7/2009.(IX.28.) számú rendelet 4.§-a. Hatályos: 2009.október 1.