Sorkikápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2014. 08. 30

Sorkikápolna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2014.08.30.

Sorkikápolna község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk /2/ bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. /4/ bekezdés b. pontjában kapott felhatalmazás alapján a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

Értelmező rendelkezések

1. § A rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem alkalmas növényi maradék / fű, falomb, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok, a továbbiakban együtt: kerti hulladék/.

A kerti hulladék égetésének szabályai

2. § (1) A kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani.

(2) Égetéssel azon kerti hulladék semmisíthető meg, amely komposztálásra alkalmatlan, vagy ha a komposztálásra nincs mód és lehetőség.

(3) A (2) bekezdésben foglalt égetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával, nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotában, a környezet, illetve a környezetben élő lakók zavarása nélkül végezhető.

(4) Nagy mennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.

(5) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl.: benzin, gázolaj, stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem használható.

(6) Az égetést telken belül kell végezni, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(7) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű, vagy veszélyes hulladékot (pl.: gumit, műanyagot, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.)

(8) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(9) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetôleg a tûz eloltható.

Az égetés időpontja

3. § (1) A kerti hulladék nyílt téri égetése belterületen a nyári időszakban június, július, augusztus hónapban tilos, a többi hónapban, kedden és pénteken 15 órától 19 óráig megengedett. Más napon és időpontban az égetés tilos.

(2) Tilos az égetés párás, ködös, esős, erősen szeles időjárás esetén.

(3) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom ideje alatt.

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

4. § A szabadban végzett tűzgyújtás, tüzelő berendezés használata kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűzvédelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával történhet.

Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendeltetéséről, a település tisztaságáról szóló többször módosított 11/2002. (XI.18.) önkormányzati rendelet 17. § (8) (9) bekezdése hatályát veszti.