Balatonfenyves Község Önkormányzat Polgármesterének 1/2021. (II.25.) önkormányzati rendelete

Balatonfenyves Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 25- 2022. 05. 27

Balatonfenyves Község Önkormányzat Polgármesterének 1/2021. (II.25.) önkormányzati rendelete

Balatonfenyves Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Balatonfenyves Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 27/2021 (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak képviselő-testületére, és szerveire és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre (a továbbiakban: önkormányzati költségvetési szerv) terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

(3) A költségvetési szervként működő intézmények, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek külön-külön alkotnak egy-egy címet. A címrendet e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

II. FEJEZET KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

Az önkormányzat és költségvetési szerveinek

2021. évi költségvetése

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2021. évi költségvetését

1 431 226 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,

1 431 226 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással és

1 843 ezer Ft költségvetési többlettel

(általános tartalék 1 843 ezer Ft)

állapítja meg.

Ezen belül:

· a működési célú bevételt 701 437 e Ft-ban

ebből:

- finanszírozási célú műveleteket 7 316 e Ft-ban

- előző évi pénzmaradványt 181 272 e Ft-ban

- költségvetési bevétel 512 849 e Ft-ban

· a működési célú kiadásokat 694 121 e Ft-ban

ebből:

- a személyi juttatások kiadásait 253 338 e Ft-ban

- a munkaadókat terhelő járulékokat és SZHA-t 41 676 e Ft-ban

- a dologi kiadásokat 362 413 e Ft-ban

- az ellátottak pénzbeli juttatásait 6 500 e Ft-ban

- egyéb működési célú kiadásokat 28 351 e Ft-ban

- az általános tartalékot 1 843 e Ft-ban

· a felhalmozási célú bevételt 729 789 e Ft-ban

ebből:

- finanszírozási célú műveleteket 0 e Ft-ban

- előző évi pénzmaradványt 407 616 e Ft-ban

- vállalkozási maradványt 0 e Ft-ban

- költségvetési bevétel 322 173 e Ft-ban

· a felhalmozási célú kiadást 729 789 e Ft-ban

ebből:

- az intézményi beruházások összegét 233 565 e Ft-ban

- a felújítások összegét 495 324 e Ft-ban

- az egyéb felhalmozási célú kiadások összegét 900 e Ft-ban

· a finanszírozási kiadást 7 316 e Ft-ban

állapítja meg.

3. § (1) A helyi önkormányzat összevont költségvetési bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat összevont költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat összevont költségvetési bevételeit kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(4) Az önkormányzat összevont költségvetési kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal költségvetési szerv költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, továbbá kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 6. számú melléklete szerint hagyja jóvá.

(6) A képviselő-testület a Kisfenyő Óvoda és Mini Bölcsőde költségvetési szerv költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, továbbá kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 7. számú melléklete szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület Balatonfenyves Község Önkormányzata költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, továbbá kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban e rendelet 8. számú melléklete szerint hagyja jóvá.

(8) A működési célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását összevont önkormányzati szinten e rendelet 9. számú melléklete részletezi.

(9) A felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását összevont önkormányzati szinten e rendelet 10. számú melléklete részletezi.

(10) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló - az Áht. 6. § (7) bekezdés a) pont ab) és ac) alpontja szerinti - finanszírozási bevételek működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban e rendelet 11. számú melléklete alapján hagyja jóvá.

(11) A képviselő-testület a (10) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban e rendelet 12. számú melléklete alapján hagyja jóvá.

(12) Az önkormányzat a költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti, illetve a felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését e rendelet 13. számú melléklete szerint határozza meg.

(13) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét e rendelet 14. számú melléklete tartalmazza.

(14) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 15. számú melléklete tartalmazza.

(15) A képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait e rendelet 16. számú melléklet szerint állapítja meg.

(16) Az évközi többletigények, valamint az elmaradt bevételek pótlására szolgáló általános tartalék és céltartalék részletezését e rendelet 17. számú melléklete tartalmazza.

(17) Az önkormányzat többéves kihatással járó döntéseinek számszerűsítését e rendelet 18. számú melléklete tartalmazza.

(18) A képviselő-testület a 2021. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet e rendelet 19. számú melléklete szerint hagyja jóvá.

(19) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 20. melléklete tartalmazza.

(20) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 21. melléklete tartalmazza.

(21) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 22. melléklete tartalmazza.

A költségvetési többlet felhasználása, a hiány finanszírozásának módja

4. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet, illetve a szabad pénzeszközöket a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) A műveletek lebonyolítását a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi előirányzatain felül többletbevételét csak a felügyeletét ellátó szerv engedélyével történő előirányzat-módosítás után használhatja fel.

(4) A képviselő-testület a költségvetési hiány belső finanszírozását az előző évi tervezett pénzmaradvány felhasználásával, illetve a forgatási célra vásárolt értékpapírok visszaváltásával kívánja megoldani.

(5) Amennyiben év közben a költségvetési hiány nem pótolható belső forrásból, akkor a hiány külső finanszírozására az önkormányzat éven belüli lejáratú likvid hitelt vehet igénybe, melyről a képviselő-testület jogosult dönteni, ezt a hatáskörét nem ruházza át.

Általános és céltartalék

5. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi általános tartalékát 1 843 ezer Ft-tal hagyja jóvá.

(2) A tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület nem ruházza át. A tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

III. FEJEZET A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

6. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a polgármesteri hivatal.

(2) A költségvetési rendelet módosítása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a közfoglalkoztatási pályázat benyújtására. Amennyiben a létszámadatokban változás történik, a következő rendeletmódosításon át kell vezetni.

7. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(3) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(4) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(5) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(6) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(7) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

(8) A képviselő-testület a Mötv. 68. § (4) bekezdésében meghatározott értékhatárt 1 000 ezer forintban határozza meg.

(9) A képviselő-testület a 2020. évi XC. törvény 61. § (6) bekezdése alapján a köztisztviselői illetményalap összegét 2021. évre 57.000.- Ft-ban határozza meg.

Az előirányzatok módosítása, átcsoportosítások

8. § (1) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át.

(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiemelt előirányzatok és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítás hajtható végre. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.

(3) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére. A személyi juttatások rovatai előirányzatai csak az irányító szerv engedélyével növelhetők. Az irányító szerv az engedélyt akkor adja meg, ha az átcsoportosítás az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt szükséges, vagy a szolgáltatási kiadások előirányzatai terhére történik abból a célból, hogy a korábban szolgáltatásvásárlással ellátott feladatokat a költségvetési szerv az állományába tartozó személyekkel lássa el.

(4) A képviselő-testület a polgármester és a költségvetési szerv által saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként – az első negyedév kivételével – negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatai támogatásának, valamint a részükre juttatandó költségvetési támogatásának előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a Képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(5) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani.

A dolgozókat megillető cafetéria juttatások

9. § (1) A képviselő-testület a polgármesteri hivatal és a konyha dolgozóit megillető cafetéria juttatás éves keretösszegét a nem rendszeres személyi juttatások részeként 6 427 ezer Ft-ban állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a Kisfenyő Óvoda és Mini Bölcsőde közalkalmazottait megillető cafetéria juttatás éves keretösszegét 2 580 ezer Ft-ban állapítja meg.

(3) A képviselő-testület az önkormányzat alkalmazásában álló dolgozókat megillető cafetéria juttatás éves keretösszegét 4 300 ezer Ft-ban állapítja meg.

(5) Az (1)-(4) bekezdésekben foglalt összegek a munkáltató által megfizetendő járulékokat is magában foglalják.

Intézményi bérgazdálkodási szabályok

10. § (1) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az intézmény részére engedélyezett létszám (álláshely) keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(3) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

(4) A költségvetési szervnél keletkezett bérmaradványból jutalom kifizetésére csak a fenntartó engedélyével kerülhet sor.

(5) A költségvetési szervnél túlóra, helyettesítési díj elszámolására, kifizetésére átalány alkalmazásával nem kerülhet sor.

Szolgáltatási szerződés

11. § Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervekben szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének szabályai:

(1) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(2) A külső személyi juttatások és a szellemi tevékenység számla ellenében történő igénybevételére szolgáló előirányzatok terhére akkor köthető szerződés, ha

  • a) azt jogszabály nem zárja ki,
  • b) a szerződés megkötése a közfeladatok ellátásához feltétlenül szükséges, és
  • c) törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában az adott feladat elvégzéséhez megfelelő szakértelemmel, szakképzettséggel és gyakorlattal, vagy egyéb megfelelő sajátos szakmai adottságokkal, képességekkel rendelkező személyt a megrendelő nem foglalkoztat, vagy a szerződés tárgyát képező szolgáltatás egyedi, időszakos, vagy időben rendszertelenül ellátandó feladat.

Záró és egyéb rendelkezések

12. § Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.

1-22. melléklet 1-

2021. évi költségvetés mellékletei

2021. évi költségvetés rendelet-mellekletek_elfogadott.xlsx