Etyek Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (III.21.) önkormányzati rendelete

a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2014. 08. 29- 2019. 05. 30

Etyek Nagyközség Önkormányzata Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében, a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében valamint az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján eljárva a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról és adományozásának rendjéről a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1.§

A rendelet célja, hogy a helyi viszonyokhoz igazodva meghatározza a helyi kitüntetéseket, elismerő címeket továbbá szabályozza adományozásuk rendjét. Célja továbbá, hogy méltó elismerésben részesülhessenek a helyi közösség, a település szolgálatában és fejlődésében, a helyi érdekek előmozdításában és az emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységet végző személyek, szervezetek.

Elismerő címek, és kitüntetések

2.§

A Képviselő-testület a település fejlődésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, gyarapításában kifejtett a gazdasági, tudományos, művészeti, kulturális, oktatási, szociális, sport tevékenység területén, a közélet terén, a közbiztonság javításában, valamint a tisztaság és szép környezet kialakítása és megőrzése terén nyújtott kimagasló teljesítmény, szakmai munka, életmű elismerésére, a következő elismerő címeket, kitüntetéseket alapítja:

a)Etyek Díszpolgára;

b)Etyek Kultúrájáért Díj;

c)Etyekiek Egészségéért Díj;

d)Etyek Sportjáért Díj;

e)Etyek Közbiztonságáért Díj;

f) Etyek Közösségi Életéért Díj;

g) Etyek Közhasznú Vállalkozásaiért Díj;

h) Etyek Oktatásáért Díj;

i) Etyek Fejlődésért Díj;

j) Etyek Tisztaságáért és Szép Környezetért Díj.

Etyek Díszpolgára

3.§

(1)„Etyek Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy külföldi személynek, aki Etyek és lakossága érdekében kiemelkedő munkásságot fejtett ki, a kultúra, a sport, a művészetek, a tudomány, a gazdaság vagy a társadalmi élet bármely területén kiemelkedőt alkotott és ezzel elősegítette a település fejlődését, öregbítette jó hírét, növelte tekintélyét.

(2)Az „Etyek Díszpolgára” címben részesült személy a település lakosságának tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:

a) meghívót kap az Önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre, a képviselő-testületi ülésre tanácskozási joggal meghívható;

b)díjtalanul látogathatja az Önkormányzat, mint alapító közművelődési intézményeit, programjait;

c) elhalálozásakor ingyenes díszsírhely illeti meg.

Etyek Kultúrájáért Díj

4.§

„Etyek Kultúrájáért Díj” adományozható azon személyeknek, csoportoknak, szervezeteknek, egyesületeknek, intézményeknek, akik és amelyek a kultúra bármely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és ezzel hozzájárultak a település kulturális-közösségi éltének fejlődéséhez. A teljesítmény lehet egyszeri alkalom, folyamatos munka, illetve életmű. Megnyilvánulási formája változatos, lehet:könyv, képzőművészeti alkotás, múzeumi kiállítás, művészeti csoport teljesítménye, helyi lap szerkesztése, múltfeltárás, régi tárgyak gyűjtése-, őrzése stb.)

Etyek Egészségéért Díj

5.§

 „Etyek Egészségéért Díj” adományozható azon személyeknek, akik a terhesgondozás, csecsemővédelem, gyermek- és ifjúságvédelem, családvédelem, kríziskezelés, járványmegelőzés, betegségek leküzdése, orvosi hivatás, védőnői és egyéb egészségügyi munka, idősek gondozása, karitatív tevékenység, özvegyek és árvák mentálhigiénés gondozása területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Etyek Sportjáért Díj

6.§

 „Etyek Sportjáért Díj” adományozható  személyeknek és  csoportoknak (csapatoknak) egyszeri és folyamatosan kiemelkedő sportteljesítményért, utánpótlás nevelésért, a sportélet szervezésérét, a sport érdekében végzett társadalmi munkáért.

Etyek Közbiztonságáért Díj

7.§

„Etyek Közbiztonságáért Díj” adományozható azon személyeknek és társadalmi szervezeteknek akik a közbiztonság megerősítésében, a tűzvédelemben, a vagyonvédelemben kiemelkedő tevékenységet folytatnak. A kiemelkedő teljesítmény lehet egyszeri és folyamatos, megelőző és kárelhárítás.

Etyek Közösségi Életéért Díj

8.§

„Etyek Közösségi Életéért Díj” adományozható azon személyeknek és csoportoknak, akik, amelyek a település közösségi életében kiemelkedő szerepet töltenek be.

Etyek Közhasznú Vállalkozásaiért Díj

9.§

„Etyek Közhasznú Vállalkozásaiért Díj” adományozható azon személyeknek, gazdálkodó szervezeteknek, akik, illetve amelyek a településnek hírnevet szereznek, munkahelyet teremtenek, felajánlásaikkal és szponzorálásaikkal segítik a település fejlődését.

Etyek Oktatásáért Díj

10.§

„Etyek Oktatásáért Díj” adományozható azon személyek, közösségek, intézmények részére, akik az etyeki gyermekek, tanulók oktatása, nevelése területén kiemelkedő teljesítményt végeznek.

Etyek Fejlődéséért Díj

11.§

„Etyek Fejlődésért Díj” adományozható azon személyeknek, szervezeteknek, közösségeknek, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárulnak Etyek település fejlődéséhez.

Etyek Tisztaságáért és Szép Környezetért Díj

12.§

„Etyek Tisztaságáért és Szép Környezetért Díj” adományozható azon személyeknek, közösségeknek (csoportoknak), szervezeteknek, akik saját ingatlanukon vagy közterületen sokat tesznek a tisztaság és a szép környezet megteremtéséért. Díjazható szép virágos udvar, gondozott ház, rendezett utca, esztétikus épület és környezet, vonzó üzletbelső, valamint azok, akik a település tisztaságáért és a környezetszennyezés megelőzéséért sokat tesznek.

Az elismerő címek, kitüntetések adományozásának rendje

13.§

(1) Egy személy vagy közösség, vállalkozás több kitüntetésben, elismerő címben is részesíthető. Ugyanazon kitüntetés, elismerő cím ismételten ugyanannak nem adományozható. Egy naptári éven belül egy személy vagy közösség, vállalkozás legfeljebb egyfajta kitüntetésben, elismerő címben részesülhet.

(2)Az „Etyek Díszpolgára” kitüntető cím  posztumusz is adományozható. A rendeletben szabályozott további kitüntetésekben, elismerő címekben kizárólag élő személyek részesülhetnek.

(3)A (2) bekezdés szerinti posztumusz kitüntetés esetén átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

(4)A 2.§ a-i) pontjában felsorolt elismerő címben és díjakban évente legfeljebb 1-1, a 2.§ j) pontjában meghatározott díjban évente legfeljebb 10 adományozott részesülhet.

14.§

(1)Az elismerő címek, díjak formája oklevél vagy emlékérem.

(2)Az oklevél tartalmazza:

a) az adományozó megjelölését;

b)az adományozás indokát részletező méltató szöveg;

c)az adományozott nevét;

d)a település címerét;

e) a település pecsétjét.

(3)Az elismerő címekkel és díjakkal pénzjutalom nem jár.

15.§

(1)Az elismerő címre és díjakra javaslatot tehetnek pártok, egyházak, intézmények, társadalmi szervezetek és magánszemélyek.

(2)Az javaslatot írásban kell benyújtani Etyek Nagyközség Polgármesteréhez.

(3)Az írásbeli javaslatnak tartalmaznia kell:

a) a javaslatot tevő nevét;

b)a javasolt díjat;

c) a javasolt személy nevét;

d)a címre, díjra való javaslat részletes indokolását.

(4)Az írásbeli javaslatot az 2.§ a-i) pontjaiban meghatározott címek, díjak esetében minden év február 28. napjáig a 2.§ j) pontjában meghatározott díj esetében minden év április 30. napjáig kell benyújtani.

(5)A javaslattétel lehetőségéről a település lakosságát a helyben szokásos módon kellő időben tájékoztatni kell.

16.§

(1)Az elismerő címek és díjak adományozására vonatkozó javaslatot a mindenkori oktatási, kulturális és ifjúsági ügyekkel, valamint a településfejlesztési, településüzemeltetési ügyekkel foglalkozó bizottságok véleményezik.

(2)Az elismerő címek és díjak adományozásáról a Képviselő-testület zárt ülés keretében minősített többséggel dönt.

(3)Az elismerő címek és díjak átadásának időpontját a Képviselő-testület az elismerő címek, díjak adományozásáról szóló döntéssel egyidejűleg határozza meg.

(4)Elismerő cím, díj március 15. , augusztus 20., vagy október 23. napján adható át.

(5)Az elismerő cím, díj kivételes esetben, így különösen egészségi állapot, idős kor, külföldi díjazott esetében a (4) bekezdéstől eltérő időpontban is átadható a Képviselő-testület döntése alapján.

(6)Az elismerő címeket, díjakat a polgármester vagy az általa megbízott személy adja át a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt ünnepélyes külsőségek között.

(7)Az elismerő címekben, díjakban részesülőkről a Polgármesteri hivatal nyilvántartást vezet.

(8)Az elismerő címekkel, díjakkal összefüggő kiadások fedezetét az Önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

17.§

(1)Az elismerő címet, kitüntetést a Képviselő-testület minősített többséggel hozott döntéssel visszavonhatja, ha a kitüntetett arra érdemtelenné vált.

(2)Az elismerő címek, kitüntetések visszavonását a Polgármesterhez benyújtott írásbeli indokolással bárki kezdeményezheti.

(3)Az elismerő cím, díj visszavonására irányuló javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé, a visszavonásról a Képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.

(4)Az elismerő cím, díj visszavonása után az érdemtelenné vált személy, szervezet nevét a nyilvántartásból törölni kell.

Záró rendelkezések

18.§

(1)Ez a rendelet a 2014. április 01. napján  lép hatályba.

(2)Hatályát veszti Etyek Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi kitüntetések és elismerő címek alapításáról szóló 4/2009.(IV.06.) számú önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 11/2009.(V.28.) számú önkormányzati rendelet.

Etyek, 2014.március 21.



                  Garaguly Tibor                                                  Dr. Ivanyik Andrea

                 polgármester                                                               jegyző




A 7/2014. (III.21.) számú önkormányzati rendelet 2014. március 21. napján kihirdetésre került.

Etyek, 2014.március 21.   



                                                                                                Dr. Ivanyik Andrea

                                                                                                       jegyző