Keszőhidegkút Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014 (VII.31.) önkormányzati rendelete

a külterületi és belterületi hulladékégetésre vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2014. 08. 01

Keszőhidegkút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdés c.) pontjában és 48.§ (1) bekezdésében, és a 306/2010. (XII.23.) Kormány-rendelet 27. §-ában kapott felhatalmazása alapján az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.

1 §


(1) Az avar és kerti hulladék (pl.: ág, nyesedék, a továbbiakban együtt: zöld hulladék) ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet. Amennyiben a komposztálás nem megoldható a zöld hulladék ártalmatlanításáról a kötelező közszolgáltatás keretén belül, illetve e rendeletben meghatározott módon történő égetéssel kell gondoskodni.


(2) Belterületen és zártkertben a háztartási növényi hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok (szélcsend) esetén, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával szerdai, pénteki és szombati napokon végezhető, kivéve az országosan elrendelt általános égetési tilalom idején, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.


(3) A zöld hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.


(4) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg az eloltható. Az égetés befejeztével a tüzet maradéktalanul el kell oltani, úgy, hogy parázs ne maradjon.


(5) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű valamint veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket illetve ezek maradékait, stb.).


(6) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos. Külterületen, ha a mezőgazdasági termelés során keletkező egyéb zöld hulladék ártalmatlanítására nincs más lehetőség, az égetésre a jegyző adhat engedélyt. Amennyiben a jegyző kiadta az engedélyt, a tervezett avar-, tarló, nád és növényi hulladék égetésének helyét, időpontját és terjedelmét a megkezdés előtt legalább 24 órával a működési terület szerinti hivatásos tűzoltó parancsnokság részére írásban be kell jelenteni.


2 §


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



Nagy Aranka                                                                  Budainé Vajk Ildikó

polgármester                                                                                jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2014. július 31.



                                                                                                          Budainé Vajk Ildikó

                                                                                                                      jegyző