Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 6/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 04. 24- 2022. 02. 10

Bánk Község Önkormányzata képviselő-testületének 6/2020. (IV.23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.04.24.

Bánk Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm.rendeletben elrendelt veszélyhelyzet, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi közművelődési tevékenységről az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Bánk Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembe vételével, a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint a feladatellátás módját és mértékét.

(2) A rendelet személyi és szervezeti hatálya kiterjed az Önkormányzat által létrehozott és fenntartott közösségi színterekre, valamint a közművelődési szolgáltatásokat igénybe vevőkre.

2. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások meghatározásával biztosítja a község lakosságának jogát arra, hogy

a) megismerhessék a kulturális javakat és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi önismeret formálásában, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján;

b) műveltségüket, készségeiket életüknek minden szakaszában gyarapítsák, közművelődési jogaik érvényesítése céljából közösséget hozzanak létre, külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítsanak, működtessenek;

c) a törvény szerint művelődési céljaik megvalósításához közművelődési közösségi színteret, szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjanak.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. § Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység támogatását az alábbi közművelődési alapszolgáltatások megszervezésével biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása:

aa) a művelődő közösségeknek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése: a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása: az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásának formája, módja, mértéke

4. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kult.tv.) 77. § (1) bekezdésében foglaltak szerinti a 3. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét közösségi színterek fenntartásával, valamint közművelődési megállapodás megkötésével biztosítja.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások biztosítása érdekében az alábbi közösségi színtereket biztosítja:

a) Községi Könyvtár, 2653 Bánk, Petőfi út 1.

b) Szabadtéri Víziszínpad és lelátó, 2653 Bánk, Tóparti sétány, 128 hrsz.

c) Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat kulturális terme, 2653 Bánk, Hősök tere 10.

d) Leveleki Üdülő nagyterme, 2653 Bánk, Tóparti sétány 1.

e) Önkormányzati Hivatal Rendezvényterme, 2653 Bánk, Hősök tere 11.

f) Ifjúsági Klubhelyiség, 2653 Bánk, Kis utca 1.

g) Bánki Közösségi Ház, 2653 Bánk, 240 hrsz.

(3) A közösségi színterek használatának szabályait az 1. melléklet tartalmazza.

5. § Az Önkormányzat 4. § (2) bekezdésében meghatározott közösségi színtereinek feladata a 3. §-ban meghatározott alapszolgáltatások ellátása elsősorban a helyi közösség, lakosság részére:

a) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási lehetőségek biztosítása;

b) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítése;

c) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, különös tekintettel a település szlovák nemzetiségű kulturális hagyományaira;

d) a település, a térség lakosságmegtartó és vonzerejének fokozása, a lakosság közművelődési és közösségalakítási igényeinek mind magasabb szintű helyben történő kielégítése;

e) a környezetkultúra javítása, a község esztétikai kultúrájának fejlesztése;

f) a közművelődés fellendítése;

g) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődési közösségek tevékenységének támogatása, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket képviselő szellemi és művészeti alkotóközösségek, műhelyek, civil szervezetek és magánszemélyek tevékenységére;

h) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a megfelelő feltételek és programok biztosítása;

i) a helyi és kistérségi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése;

j) a kulturális információkhoz való szabad hozzájutási lehetőségének biztosítása;

k) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának elősegítése;

l) egyéb közművelődést segítő lehetőségek biztosítása.

6. § (1) Az Önkormányzat egyes közművelődési szolgáltatásainak ellátásába a 4. §-ban foglaltakon túl az alábbi intézményeket és szervezeteket (a továbbiakban: együttműködő partnerek) vonhatja be:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményét (Bánki Törpe Óvoda 2653 Bánk, Kis utca 1.),

b) nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézményt, amely lehetőség szerint a községben, a kistérségben vagy a megyében működik,

c) a község, a kistérség vagy a megye területén működő, közművelődési célú társadalmi szervezetet,

d) megyei és országos szakmai szervezetet,

e) a községben működő Evangélikus Egyházat (2653 Bánk, Hősök tere 12.),

f) a községben működő Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatot (2653 Bánk, Hősök tere 11.),

g) egyéb kulturális célú szervezeteket, közművelődési tevékenységi körű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat,

h) magyarországi és külföldi testvértelepülések önkormányzatait, kulturális és művészeti intézményeit,

i) a közművelődési feladatok ellátásában, rendezvények szervezésében szerepet vállaló magánszemélyeket, önkénteseket.

(2) Az Önkormányzat biztosítja a feladatellátáshoz szükséges személyi és szakképzettségi, valamint létesítményi és tárgyi feltételeket.

(3) Bánk településen a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében a Kult.tv. 82-83. §-ai alapján Közművelődési Kerekasztal alakítható.

A közművelődési szolgáltatások finanszírozása, támogatása

7. § (1) A közművelődési alapszolgáltatások biztosításának forrásai:

a) a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás,

b) a központi költségvetési forrásból pályázaton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások,

c) az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványoktól, egyéb szervezetektől elnyerhető támogatások, pályázati források,

d) önkormányzati saját bevétel,

e) egyéb támogatások, szponzoráció, mecenatúra.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét és címzettjeit az éves költségvetési rendeletében határozza meg. Az éves költségvetés elkészítésénél érvényesíti az érdekeltségnövelő, valamint a feladatfinanszírozási támogatásokról szóló jogszabályokban foglaltakat.

8. § (1) Az Önkormányzat az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről szóló 14/2013.(IX.19.) önkormányzati rendeletben meghatározottak szerint egyedi támogatási kérelem alapján támogatást biztosíthat a Bánkon működő civil szervezeteknek, ideértve a közművelődési, kulturális tevékenységet ellátó civil szervezeteket. A támogatás nem veszélyeztetheti az e rendeletben meghatározott kötelező feladatok megvalósítását.

(2) A községi székhelyű közművelődési tevékenységet is ellátó szervezetek, közösségek, öntevékeny csoportok a megbeszéléseik és közművelődési rendezvényeik megtartására az Önkormányzat közösségi színtereit - a használat időpontját, időtartamát és feltételeit a polgármesterrel történt előzetes megbeszélés alapján - díjmentesen használhatják.

A helyi közművelődés irányítása

9. § (1) A közművelődési szolgáltatásokkal kapcsolatos fenntartói felügyeleti és más jogköröket a polgármester gyakorolja. A 4. § (2) bekezdésben meghatározott közösségi színterek működését, használatát a polgármester irányítja és vezeti.

(2) Az Önkormányzat közművelődési tevékenységének törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét az Önkormányzati Hivatal illetékes munkatársán keresztül a jegyző látja el.

(3) Az Önkormányzat a helyi közművelődési rendeletét – amennyiben létrehozták, a Közművelődési Kerekasztallal, valamint a Bánki Szlovák Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve – legalább ötévente felülvizsgálja.

Záró rendelkezés

10. § (1) Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bánk Község Önkormányzatának az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 7/2007. (V.24.) rendelete.