Keszőhidegkút Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014 (IX.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2020. 12. 30

Keszőhidegkút Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában megállapított feladatkörében eljárva, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara véleményével – az önkormányzat működéséhez szükséges pénzeszközök előteremtése, az önálló gazdálkodás feltételeinek javítása érdekében – a következő rendeletet alkotja:


Az adókötelezettség


1. § Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén a következőkre terjed ki:

  1. az ingatlantulajdonra, ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogra.

2. § E rendeletben meghatározott adók esetében az adózók a fizetési kötelezettségüket az alábbiak szerint teljesíthetik:

  1. postai befizetési utalványon,
  2. átutalással.

KOMMUNÁLIS JELLEGŰ ADÓK


Magánszemélyek kommunális adója

Az adókötelezettség


3. § Kommunális adókötelezettség terheli a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) 12. §-ában, valamint a 18. §-ában meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt, aki Keszőhidegkút község illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik.


Az adó mértéke


4. § Az adó évi mértéke a 3. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 2000.- Ft / év / adótárgy.


VAGYONI TIPUSÚ ADÓK


Építményadó

Az adókötelezettség


5. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény).

(2) Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.


Az adó alanya


6. § (1) Az adó alanya az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. (A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.


Az adó alapja


7. § Az adó alapja: az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.


Az adó mértéke


8. § Az adó évi mértéke: 600.-Ft / év / m2

8/A[1] § Az adó évi mértéke a településkép védelméről szóló törvény szerinti reklámhordozó esetében 0 Ft/m2.


Adókedvezmény, adómentesség


9. § (1) A Htv. 13.- 13/A. §-ban foglaltakon túl mentes az építményadó megfizetése alól:

a) a magánszemély adóalany tulajdonában álló – üzleti célt nem szolgáló – a lakóingatlannal azonos helyrajzi számon lévő gazdasági épület (tüzelő, termény és szerszámtároló, állattartást szolgáló épület), valamint garázs.

b) a magánszemély adóalany tulajdonában álló – üzleti célt nem szolgáló – lakóingatlan.

(2) Az adómentességre, adókedvezményre jogosult adóalany a mentességgel, kedvezménnyel kapcsolatos változásokat a változást követő év január 15. napjáig jelenti be az adóhatóságnál.

(3) Az (1) bekezdés a) pontja és a (2) bekezdés szerinti adómentesség, adókedvezmény a jogosultság megszerzését követő adóév első napjától érvényesíthető.

(4) Több tulajdonos esetén amennyiben a tulajdonostársak a Htv. 12. § (2) bekezdés szerint megállapodást kötnek, úgy az adókedvezmény számítása az egész ingatlan (1/1 tulajdoni hányad) hasznos adóköteles alapterülete után történik.


HELYI IPARŰZÉSI ADÓ[2]


Az adó mértéke


9/A §. (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke a Hatv. szerinti adóalap 2 %-a.

(2) A Hatv. 37. § (2) bekezdés a) és b) pontjai szerinti ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 500 Ft.


Hatályba léptető és záró rendelkezések


10. § Ezen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Keszőhidegkút Község Önkormányzata helyi adókról szóló 10/2011. (XII. 10.) számú rendelet.



             Nagy Aranka                                                                     Budainé Vajk Ildikó

             polgármester                                                                               jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetésének napja:

2014. szeptember 30.

                                                                                                        Budainé Vajk Ildikó

                                                                                                                   jegyző


[1]

Hatályba léptette a 13/2017. (XI.30.) Ör. 1. §-a

[2]

Hatályba léptette a 9/2018. (XI. 16.) Ör. 1. §-a.