Teleki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2020. 02. 17- 2022. 12. 07

Teleki Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2020.02.17.

Teleki Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv. 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Teleki község közigazgatási területén lévő és az önkormányzat tulajdonában levő üzemelő és lezárt temetőkre, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) E rendelet tekintetében köztemető:

a) Teleki külterület 025 hrsz. alatt levő üzemelő temető,

b) Teleki külterület 024 hrsz. alatt levő református lezárt temető,

c) Teleki külterület 023 hrsz. alatt levő katolikus lezárt temető.

(3) A temető területe csak a rendeltetési céljának megfelelően használható.

(4) Halottakat és elhamvasztott halottak maradványait Teleki község területén csak üzemelés alatt álló temetőben, annak üzemelés alatt álló sírhelytáblájában és parcellájában szabad eltemetni.

2. § A rendelet alkalmazásában:

1. Sírhely: minden olyan temetési hely, amelyet meghatározott számú koporsó, vagy urna elhelyezésére jelöltek ki.

2. Kripta vagy sírbolt: nyilvántartó könyvben megjelölt helyen, al-, és felépítménnyel rendelkező, meghatározott számú, koporsós temetést szolgáló építmény, melyben meghatározott számú urna talajszint alatt és felett is elhelyezhető.

3. Urnafülke /kolumbárium/: a hamvasztásos temetés esetén, meghatározott méretű, egy elhalt urnába helyezett hamvainak talajszint feletti temetési helye. A kolumbárium, amennyiben annak kialakítása arra alkalmas, legfeljebb kettő urna is elhelyezhető.

4. Sírjel: a temetkezési hely jelölésére szolgáló, a csatlakozó terepszintben lévő vagy abból kiemelkedő keretszerkezet nélküli építmény.

5. Síremlék: a temetkezési hely jelölését szolgáló, a csatlakozó terepszintből kiemelkedő, keretszerkezettel rendelkező építmény.

6. Sírhely:

a) Egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben – a szükséges feltételek teljesülése esetén – további koporsó, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel.

b) Kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben – a szükséges feltételek teljesülése esetén – további koporsók, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rá- illetve mellétemetéssel.

c) Gyermeksírhely: a 10 évesnél fiatalabb életkorban elhunyt gyermek koporsójának eltemetésére szolgáló egyes sírhely.

d) Urnasírhely: hamvasztásos temetés esetében elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely

e) Hősi temetési hely: nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában a honvédelmi kötelezettség fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben elesettek, továbbá a teljesítést követően, ezzel közvetlenül összefüggésbe hozható okból elhunytak, valamint háborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely.

7. Temetkezési szolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó törvényi feltételeknek, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához szükséges személyzettel rendelkezik.

8. Kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége;

9. Rendelkezésre jogosult az a személy:

a) aki a temetést szerződésben vállalta,

b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez,

c) végintézkedés hiányában az elhunyt elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy élettársa,

d) az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója, a törvényes öröklés rendje szerint (Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja)

3. § (1)1 Teleki Község Önkormányzata a tulajdonában álló temető fenntartásáról és üzemeltetéséről saját maga gondoskodik.

(2) Új temetőt, temetési helyet létesíteni vagy meglévőt bővíteni a helyi építési szabályzatban, és szabályozási tervben kijelölt helyen, az építésügyi hatóság által meghatározott védőtávolságokra figyelemmel lehet.

(3) A temető létesítésére, lezárására, újra használatba vételére a temetőkről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

4. § (1) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) urnasírhely,

d) sírboltok

(2) Elhamvasztott halottak hamvait, illetve a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül:

a) koporsós sírhelyre rátemetéssel,

b) urnafalban,

c) urnasírhelyben és annak síremlékén urnafülkében,

d) kriptában,

e) urnasírboltban és annak síremlékén urnafülkében

lehet elhelyezni.

(3) A temetőt sírhelytáblákra, a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. A temetési helyek nyilvántartásáról a temetőtérkép vezetéséről az üzemeltető gondoskodik. A nyilvántartó könyv adatait a gyorsabb hozzáférés és átláthatóság érdekében elektronikus adathordozón is tárolhatja.

(4) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely 2 m hosszú, 1 m széles, 2 m mély

b) kettes sírhely: 2 m hosszú, 2 m széles, 2 m mélye

c) gyermeksírhely: 1,3 m hosszú, 0,6 m széles, 2 m mélye

d) urnasírhely: 0,8 m hosszú, 0,6 m széles, 2 m mély

(5) A sírbolt (kripta) legalább két koporsó elhelyezését biztosító, terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadott koporsók száma határozza meg. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését az üzemeltető jelöli ki. Sírbolt a külön jogszabályban meghatározott szükséges hatósági engedélyek birtokában építhető.

(6) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni. A soroknak egymástól legalább 0,8 m, a gyermek síroknál és urnasírhely esetében 0,5 m távolságra kell lenniük.

(7) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó építmény belső mérete egyes urnafülke esetében 30x30 cm, kettes urnafülke esetében 40x30 cm.

(8) Az elhunytat, az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni, ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga.

(9)2 A temetési hely és a meglévő temetési hely feletti rendelkezési jog meglétéről a temetést végző szolgáltató köteles az önkormányzat által vezetett temető nyilvántartás alapján meggyőződni.

5. § (1) Az egyes temetési helyeket - a védett sírok kivételével - az elhunyt hozzátartozóinak, illetve a temettetést végzőknek meg kell váltani, és ezzel a temetési hely felett meghatározott időre rendelkezési jogosultságot szereznek. A rendelkezési jogosultság a sírhely használati idején belül meghosszabbítható, kivéve, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a sírhelyet tartalmazó temetőrészt átalakítja, vagy más célra kívánja használni, erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

(2) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(4) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) a koporsós temetés, az urna sírhelybe történő temetés, illetve a rátemetés napjától számított 25 év

b) sírbolt esetén 60 év,

(5) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama annak lejárata után egy éven belül díjfizetés mellet, a temetőkről és a temetkezésről szóló 145/1999.(X.1.) Kormányrendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) 18. §-ában foglalt rendelkezések alapján meghosszabbítható.

(7) Az újraváltás sírhelydíja, amennyiben az újraváltás időtartama a megváltási idővel azonos, megegyezik az érvényben levő sírhely díjjal. Amennyiben az újraváltás időtartama a megváltási időnél rövidebb, azt a Kormányrendelet 18. § (2) bekezdése alapján kell megállapítani.

6. § (1) A sírhelyek alkalmazása során be kell tartani a Kormányrendelet 13-14. §-aiban meghatározott szabályokat.

(2) Az önkormányzat a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállítására köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni, és a felhívás közlését a rendelkezésre jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni.

(3) Ha a sírjel felett rendelkezni jogosult a felhívás ellenére a sírjelet nem állítja helyre és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, akkor a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére a temető tulajdonosa szünteti meg.

(4) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

7. § (1) A köztemetőt fenntartó önkormányzat a temetők rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltételekkel rendelkezik:

a) ravatalozó helyiség

b) halotthűtő

c) tároló helyiség

d) WC

e) ivóvízvételi lehetőség,

f) ravatalozóhoz vezető út- és gyalogjárók,

d) hulladéktároló hely

(2) Annak a temetkezési szolgáltatónak, aki igénybe veszi a temetői létesítményeket, valamint a temető üzemeltető által biztosított szolgáltatásokat a 1. melléklet szerinti igénybevételi díjat kell fizetni.

(2a)3 A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők az 1. melléklet szerinti temető-fenntatási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni.

(3)4 A temetési hely megváltásának és újraváltásának díja, valamint a temetői létesítményekért fizetendő igénybevételi díj és a temető-fenntartási hozzájárulási díj az önkormányzat bevétele.

(4)5

8. § (1) A temetőbe való belépés, és a rendeltetésszerű használat céljából az öntözővíz használata díjtalan. A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(2) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(3) Kutyát, és más kedvtelésből tartott háziállatot – a vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni, és beengedni tilos.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető önkormányzat hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezése napján az építtető köteles elszállíttatni.

(5) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni, - kivéve a halottaskocsit és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet valamint a síremlék készítés céljából szállítást végző járművet – tilos.

(6) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.

(7) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(8) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

(9) Temetkezési szolgáltatásról szóló reklámban csak a szolgáltató neve, elérhetőségének módja és időtartama, logója, valamint a „temetkezés” szó tüntethető fel.

(10) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. A sírhelyen kívül növényzetet ültetni, padot építeni csak az üzemeltető önkormányzat jogosult.

(11) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

9. § (1) E rendelet 2014. június 01. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 12/2000.(X.31.) önkormányzati rendelet.

Hári László István
polgármester

Köselingné dr. Kovács Zita
jegyző

2

Kiegészítette az 1/2020.(II.11.) önkormányzati rendelet 2.§-a.

3

Kiegészítette az 1/2020.(II.11.) önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése.

4

Módosította az 1/2020.(II.11.) önkormányzati rendelet 3.§ (2) bekezdése.

5

Hatályon kívül helyezte az 1/2020.(II.11.) önkormányzati rendelet 5.§-a.