Ziliz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(XII.10.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásáról

Hatályos: 2020. 12. 10- 2022. 01. 13

Ziliz Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020.(XII.10.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásáról

2020.12.10.

ZILIZ Község Önkormányzatának Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet 1§-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46§.(4). bekezdése alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Ziliz község közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen ott lakó személyekre.

2. § (1) A szociális tűzifára való jogosultság megállapítása során előnyt élvez a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti

a) aktív korúak ellátására jogosult,

b) időskorúak járadékára jogosult,

c) adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra jogosult,

d) lakásfenntartási támogatásra jogosult,

e) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) Szociális tűzifa támogatás ugyanazon ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, egy jogcímen, függetlenül az ingatlanon lévő lakások és lakásban élők számától. (3) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

(4) Ingatlanonként legfeljebb 5 m3 tűzifa adható.

(5) A támogatás odaítélésénél előnyben kell részesíteni azokat a jogosultakat, akik az (1) bekezdésben felsorolt feltételek közül, egyidejűleg kettőnél több jogosultsági feltételnek is megfelelnek.

3. § (1) A tűzifára jogosultság megállapítása hivatalból indított eljárás keretében történik, melyről az Ügyrendi és Jogi Bizottság dönt.

(2) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 1. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(3) Ziliz Község Önkormányzata vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(4) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 16 000 Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére és 2 évig nem részesülhet szociális tűzifa támogatásban.

4. § Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény szabályait kell alkalmazni.

Záró rendelkezés

5. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A 6/2019.(IX.24). számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.