Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021. (III. 9.) önkormányzati rendelete

Ziliz Község Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 09- 2022. 05. 26

Ziliz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2021. (III. 9.) önkormányzati rendelete

Ziliz Község Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről

2021.03.09.

Ziliz Község Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján, a 478/2020.(XI.3.) Kormány rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. A költségvetés bevételei és kiadásai

1. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének

a) költségvetési bevételét 38 724 ezer forintban,

b) költségvetési kiadását 51 765 ezer forintban,

c) -13 041 ezer forint költségvetési egyenleggel, ezen belül

ca) 13041 ezer forint, működési hiánnyal,

cb) 0 ezer forint, fejlesztési hiánnyal állapítja meg.

2. § (1) A képviselő-testület a költségvetési hiányt belső finanszírozásból, 14 076 ezer forint maradvány igénybevételével finanszírozza.

(2) A képviselő-testület megállapítja, hogy a finanszírozási kiadási előirányzat összege 1035 ezer forint, melyet maradvány igénybevételével finanszíroz.

(3) A Képviselő-testület az (1) és (2) bekezdésben meghatározott finanszírozási bevételi előirányzat összegét 14076 ezer forintban állapítja meg.

3. § (1) A képviselő-testület a helyi önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontjában előírtak szerint a rendelet 1. melléklete szerinti bontásban állapítja meg.

4. § A képviselő-testület a működési célú bevételek és kiadások egyenlegét a rendelet 2.1. melléklete, a felhalmozási célú bevételek és kiadások egyenlegét a rendelet 2.2. melléklete szerint állapítja meg.

5. § A képviselő-testület a beruházási (felhalmozási) kiadások előirányzatát beruházásonként és a felújítási kiadások előirányzatát felújításonként a 3. melléklet szerint állapítja meg.

6. § A képviselő-testület európai uniós, valamint kormányzati forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projekteket nem tervez.

7. § ( A képviselő-testület megállapítja, hogy adósságot keletkeztető ügyletből származó kötelezettsége nincs és 2021. évben ilyen ügyletet nem tervez.

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat

a) általános tartalékot,

b) céltartalékot nem tervez.

9. § Az Áht. 24. § (4) bekezdésében meghatározott tájékoztatásokat – figyelemmel az Ávr. 28. §-ában foglaltakra – az 1. 2. és 3. táblázatok szerint mutatja be.

2. Előirányzatok módosítása

10. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület a költségvetési kiemelt előirányzatok összegének erejéig a jóváhagyott, kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításának jogát a polgármesterre ruházza át.

11. § Az önkormányzat költségvetési szervének az előirányzatok saját hatáskörű módosítása, átcsoportosítása során az Áht. 34. § (3) bekezdésében, valamint az Ávr. 42. §-ában meghatározott előírásokat figyelembe kell venni.

3. A gazdálkodás szabályai

12. § A képviselő-testület Áht. 109. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat és az általa alapított költségvetési szervek kiadásainak készpénzben történő eseteit az alábbiak szerint állapítja meg:

a) K1 Személyi juttatások és K4 Ellátottak pénzbeli juttatásai kiemelt előirányzatok terhére történő kifizetésnél, ha jogszabály nem kötelezi a jogosultat bankszámla nyitására és a jogosult azzal nem rendelkezik,

b) K3 Dologi kiadások, K5 Egyéb működési célú kiadások, K6 Beruházások és K7 Felújítások kiemelt előirányzatok, valamint ezekre adott előlegek terhére történő kifizetésnél, ha a kifizetés összege gazdasági eseményenként a 200 ezer forintot nem haladja meg.

13. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiányt csak a minisztérium engedélyével pótolhatja hitel felvételével.

(2) A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg.

14. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet értékpapír vásárlás, vagy pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, pénzügyi műveletek lebonyolítását 2 millió forintig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

4. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

15. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős. (2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a jegyző útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

5. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet