Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2020.(X.19.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tüzelőanyag támogatásról

Hatályos: 2020. 10. 20- 2021. 06. 29

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló l993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoc.tv.)1.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §  A szociális célú tüzelőanyag támogatás (a továbbiakban: támogatás) elbírálását átruházott hatáskörben a Képviselő-testület Szociális, Jogi és Ügyrendi bizottsága gyakorolja.


2. §  A természetbeni támogatás, annak a szociálisan rászorult személynek adható, akinek a családjában az egy főre eső nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250%-át, egyedülálló vagy egyedül élő esetén a 300%-át nem haladja meg, és a háztartás tagjai egyikének sincs az Szoc.tv. 4.§ (1) b) pontjában meghatározott vagyona.


3. § Előnyben részesül az, aki:


a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására - települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,


b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű.

4. § Támogatásban csak az a személy részesülhet, aki nyilatkozata alapján háztartásában vegyes tüzelésre alkalmas eszközzel rendelkezik. A Hivatal környezettanulmányt készíthet az eljárás lefolytatásához.


5. § Támogatási kérelmet egy háztartásból egy fő nyújthat be, maximum 5 q kőszén erejéig.


6. § A kérelmet a rendelet 1. melléklete alapján kell benyújtani a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális csoportjához 2020. november 16. (hétfő) 16:00-ig. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat.


7. § E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösségeknek a jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.


8. § A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2021. június 30. napján hatályát veszti.

Mellékletek