Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VII.15.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezés szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 15

Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2017. (VII.15.) önkormányzati rendelete

a helyi temetőről és a temetkezés szabályairól

2017.07.15.

Pécsudvard Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény ( a továbbiakban: TeTv.) 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva - a TeTv. végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében és az 52. § (2) bekezdésében (a továbbiakban: TeR.) kapott felhatalmazás - az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A tisztességes temetéshez való jog, bármely megkülönböztetésre tekintet nélkül mindenkit megillet. E rendelet célja az, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében, szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Pécsudvard község közigazgatási területén működő köztemetőre és egyéb temetőre - ide értve a jövőben létesülő temető(ke)t is -, valamint az ezek fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységre és azok folytatóira terjed ki.

(2) Pécsudvard község közigazgatási területén e rendelet megalkotásakor köztemető működik. A temető tulajdonosa: Pécsudvardi Önkormányzat. Új temetőt létesíteni csak a TeR. ezzel kapcsolatos szabályainak betartásával, köztemetőt lezárni, továbbá megszüntetni csak a TeTv. és a TeR. előírásai szerint lehet.

(3) E rendeletnek a köztemetőkkel kapcsolatos rendelkezéseit az egyéb - később létesítendő - temetők működtetése során is alkalmazni kell.

II. Fejezet

A temető használatának és igénybevételének szabályai

1. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A Köztemető üzemeltetéséről a képviselő-testület gondoskodik.

(2) A feladat ellátáshoz szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az Önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

(3) A köztemetőt üzemeltető kötelezettségei:

a) Betartja és betartatja a temető rendjét;

b) Naprakészen vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyvet és a sírboltkönyvet;

c) Tájékoztatja a temetőlátogatókat;

d) Biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit

e) Biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, tárolók és hűtők használatát azok karbantartását;

f) Biztosítja a köztemető nyitását, zárását;

g) Elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság-mentesítését, hó-eltakarítását;

h) Szociális temetés esetén biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket.

4. § (1) A köztemető korlátozott használatú közterületnek minősül.

(2) A köztemető területe - ideértve a parcellákat és sírhelyeket is - és létesítményei feletti rendelkezési jog még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés sem köthető. A temetési helyek magánforgalomban adás-vétel tárgyát nem képezhetik. A temető tulajdonosa: Pécsudvardi Önkormányzat. Fenntartásáról a helyi önkormányzat gondoskodik.

(3) Az üzemeltető által a köztemetőn belül biztosított, a TeTv. 40. §-ban felsorolt szolgáltatások igénybevétele más temetkezési szolgáltatók számára kötelező.

(4) A köztemető üzemeltetője megbízás alapján jogosult a sírok ápolására, díszítésére vállalkozni térítés ellenében.

(5) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség sem az Önkormányzatot, sem az üzemeltetőt nem terheli.

2. A (köz)temető rendje

5. § (1) A köztemető üzemeltetője a temető rendjére vonatkozó szabályok kialakítása során az alábbiak betartásával köteles eljárni.

a) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temetőn belül jól látható helyen ki kell függeszteni.

b) A temetőben csak a sírok, síremlékek stb. díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el. Szemetet kizárólag az arra kijelölt helyen szabad kitenni.

c) A temetőben keletkezett hulladékok gyűjtéséről hulladékgyűjtő-hely kijelölésével kell gondoskodni. A keletkezett szemét elszállíttatásáról legalább havonta gondoskodni kell.

d) A temetőn belül úthálózatot gépjárművel is járható állapotban kell tartani.

e) A temető területén 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. Az általa okozott károkért a felügyelő tartozik felelősséggel.

f) A temetőbe állatokat bevinni TILOS. E szabály alól a gyászszertartáshoz szükséges igavonó állatok kivételt képeznek.

g) A temetőben végzendő minden munka elvégzéséhez – a sírgondozás kivételével - a temető üzemeltetője adhat engedélyt.

h) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra, vagy attól max. 30 cm távolságra ültetett olyan örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb I,5 méternél és átmérője nem több 0,6 m-nél. A 2 méter magasságot elérő, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője eltávolíthatja és az eltávolítás költségeit a sír gondozására kötelezettel szemben megtéríttetheti.

(2) A köztemetőben végzendő minden munkát - kivéve a sírok gondozását - be kell jelenteni temető üzemeltetőjének.

(3) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételeket biztosítja, továbbá egy ravatalozót, illemhelyet működtet, két helyen vízvételi lehetőséget ingyen biztosít.

(4) A temetői munkákat úgy kell elvégezni, hogy az ne sértsen kegyeleti érdekeket, ne járjon károkozással.

(5) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat és jelen rendeletben foglaltakat betartani, a megváltott sírhelyet gondozni, környezetét gyom mentesítéssel vagy fűnyírással rendben tartani. A temetési hely környezetének számít a szomszédos sírhelyig/sírboltig tartó terület, út fele.

(6) A köztemető nyitva tartása:

a) téli nyitva tartás: 8.00 – 17.00 óra

b) nyári nyitva tartás: 7.00 – 20.00 óra

c) A téli nyitva tartás november 3. napjától – március 31. napjáig, míg a nyári nyitva tartás április 1. napjától – november 2. napjáig tart.

d) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

3. A temetkezési helyek kialakításának szabályai

6. § (1) A köztemető belső kialakításának rendjét, az egyes parcellák felhasználási módját – figyelemmel a TeTv. és a TeR. Ide vonatkozó előírásaira is - „temetőrendezési tervben" kell meghatározni. A terv térképet (vázrajzot) is tartalmaz, amelyen a temető egyes területei azonosíthatóak. A tervet az üzemeltető javaslata alapján a tulajdonos készítteti el. A temető térképét a temető bejárata mellett ki kell függeszteni, a változásokat azon legalább évente át kell vezetni.

(2) Temetni, illetőleg az elhamvasztottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni csak temetkezés céljára kijelölt területen szabad.

(3) A temetőt koporsós sírhely-táblákra, urnás sírhely, urnafülkék (kolombárium), sírbolt (kripta) valamint szociális parcella területekre lehet felosztani. A sírhely-táblák olyan temető részeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából újra igénybe lehet venni. A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig folyószámmal ellátott sírhelyekre kell felosztani. Az elhamvasztott hamvait tartalmazó urnát urnasírban, vagy urnafülkében lehet elhelyezni.

(4) A temetőben levő sírhelyek méretei:

a) felnőtt sírhely egyes: 2,10 m hosszú, 1,60 m mély, 0,90 m széles

b) felnőtt sírhely, dupla 2,10 m hosszú, 2,10 m mély, 2,00 m széles

c) urnasírhely 1,30 m hosszú, 2,00 m széles

d) urnafülke 0,30 m hosszú, 0,30 m széles

e) sírbolt 2,00 m hosszú, 3,50 m széles.

f) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm , a sírboltoknál 100 cm .

(5) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető. Az így elhelyezett urnák esetében az urnasírhely megváltására vonatkozó szabályok az irányadóak.

7. § (1) Síremléket csak nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető, vagy az általa felhatalmazott személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A felállítandó síremlék tervét a temető üzemeltetőjének be kell mutatni. Kegyeletet vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(3) A temetőben sírbolthelyet (kriptát) építeni csak az illetékes építési hatóság engedélyével lehet, az ÁNTSZ előzetes nyilatkozata alapján.

4. A temetési helyek használati ideje és megváltási díja

8. § (1) A temetési hely felett rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni, melynek ideje egységesen 25 év. A szociális temetési helyek mentesülnek az első sírhelymegváltási díj alól.

(2) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A fizetendő díjtételeket a rendelet Melléklete tartalmazza. A díjtétel esetében:

a) helyi: ha az elhunyt utolsó lakhelye vagy a temettető lakhelye Pécsudvard

b) idegen: amennyiben az a.) pontban foglaltaknak nem felel meg.

(3) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(4) Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a használati jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati jogot ismételten megváltja.

(5) Ha a sírhely nem váltható meg újra, de a hozzátartozó - a használati idő lejárta előtt - a holttest-maradványokat, (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben, vagy másik köztemetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az eredeti sírhely megváltási árának időarányos összegével csökken.

(6) A rokoni háttér nélküli, elhagyott, gondozatlan sírok esetében a sírhasználati idő lejárta után a sírhelyeket akkor lehet újra értékesíteni, ha az üzemeltető hat hónap időtartamon belül legalább kétszer országos és helyi lapban, valamint a temetőben jól látható helyen ezzel kapcsolatos hirdetményt tesz közzé, és a sírokat a hirdetményben megjelölt határidő leteltéig nem váltja meg újra senki.

9. § (1) A művészettörténeti, vagy művészi értéket képviselő síremléket, továbbá az ország vagy Áta község életében jelentős szerepet játszó személyiségek sírhelyét (urnáját), síremlékét lebontani, felszámolni nem lehet, azok fenntartásáról, esetleges áthelyezéséről a képviselő-testület gondoskodik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti sírhely (urna) illetve síremlék megőrzésére javaslatot a település bármely polgára lehet. A döntés a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

5. A temetésre vonatkozó szabályok

10. § (1) Ravatalozni csak a temetőben az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet. A temetést végző temetkezési vállalkozó köteles a ravatalozásra vonatkozó szabályokat megismerni és betartani.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legalább 1 órával korábban helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(3) A ravatalozóhelyiséget a temetés előtt legalább egy órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után azonnal ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani a koporsót, ha a holttest már oszlásnak indult, vagy súlyosan roncsolódott állapotban van.

(4) Légmentesen lezárva kell tartani a koporsót, ha az elhalt fertőző betegségben hunyt el. Eben az esetben biztosítani kell, hogy a koporsó közvetlen közelében se tartózkodjon senki.

(5) A koporsót a földbe helyezés előtt véglegesen le kell zárni.

(6) A halott-szállítás, a temetések, az újratemetések, a sír- és urna-nyitások során be kell tartani a TeR. vonatkozó szabályait.

11. § (1) Szociális temetés esetén az eltemettető vagy az által felkért személy személyes közreműködésével történő, az állam által biztosított kellékekkel, ingyenes temetési helyre történő koporsós vagy hamvasztásos temetés, amely az eltemettető számára ingyenes.

(2) Az eltemettető vagy az általa felkért személy a szociális temetés igénylése során nyilatkozatban vállalja, hogy maga látja el a következő temetési szolgáltatásokat:

a) az elhunyt temetésre való előkészítése;

b) sír vagy urnasír kiásása és visszahantolása; (kizárólag az üzemeltető által megjelölt helyen és módon)

c) koporsó, urna gépjármű nélküli szállítása temetőn belül, és

d) a sírba helyezés vagy urnaelhelyezés.

(3) Ha az eltemettető szociális temetés igényelt, de nem tud gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, írásban tájékoztatja az önkormányzatot, amely közköltségen történő temetés keretében gondoskodik az elhunyt eltemettetéséről.

(4) A temető üzemeltetője gondoskodik az eltemettető munka-, és balesetvédelmi oktatásáról, ellenőrzi az eltemettető munkavégzését, biztosítja a szükséges eszközöket.

(5) A temető üzemeltetője biztosítja az elhunyt hűtését, szállítását, hamvasztását.

(6) Amennyiben szociális temetésre kerül sor, a Ter. 17. §. 32. §, 34/A. §, 41/A.-ának eljárási szabályait kell alkalmazni.

6. A temetői kőtelező nyilvántartások vezetése

11. § A TeTv. és a TeR. Előírásai szerint kötelező nyilvántartások vezetésén túl az üzemeltetőnek külön nyilvántartást kell vezetnie azokról a síremlékekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek.

III. Fejezet

Vegyes rendelkezések

12. § (1) A Köztemető fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellenőrzését a Pécsi Járási Hivatal látja el.

7. Záró rendelkezések

13. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben A temetőkről és a temetkezésről szóló, a 2013. évi CXXXVIII. Törvénnyel módosított 1999.évi XLIII. törvény, és az annak végrehajtásáról szóló, 380/2013,(X.25.) Korm. rendelettel módosított 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, amellyel egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat 16/2013. (XII.31.) számú önkormányzati rendelet, valamint annak módosításáról szóló 5/2015. (II.15.) számú önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

A pécsudvardi köztemetőre vonatkozó díjak bruttó mértéke (Ft)
A temetési helyek megváltási díjai:

Helyi

Idegen

Egyes sírhely

5.000,-

20.000,-

Dupla sírhely

10.000,-

40.000,-

Urnafülke

5.000,-

20.000,-

Urnasírhely

5.000,-

20.000,-

Sírbolthely

4 főig: 20.000,-
Felette: + 5.000,- Ft/fő

4 főig: 100.000,-
Felette: + 25.000,- Ft/fő

Urnasírbolt-hely

5.000,-

20.000,-

Temető fenntartási hozzájárulási díjak:
Síremlék, sírbolt építése, lobontása, felállítása, tisztítása, felújítása, stb. munkálatok végzéséhez biztosított infrastruktúra-használati díjak:
Hűtőhasználat: 2.500,- Ft/nap
Általános költség hozzájárulás: 1.000,- Ft/nap (mely tartalmazza a víz és villany használatot)
Hirdetési díjak: 2.000,- Ft A/4 lap/hónap
A díjak számításánál minden megkezdett nap egy napnak számít. Az egy hónapnál rövidebb idejű hirdetés díja: 100,- Ft/nap.
Halott átvételi díj: 3.500,- Ft/alkalom
A ravatalozó és felszerelésének használata 5.600,- Ft/temetés
* A díjmértéket a Képviselő-testület évente november 30-ig, a következő évi költségvetési koncepció megalkotásával egyidejűleg rendeleti formában vizsgálja felül.
Pécsudvard, 2017.07.04.
Zsdrál Artúr Szauer Timea
polgármester jegyző