Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékégetés helyi szabályairól

Hatályos: 2017. 06. 01- 2024. 01. 01

Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (VI.1.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékégetés helyi szabályairól

2017.06.01.

Pécsudvard Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt jogalkotói hatáskörében és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. § (4) bekezdés b.) pontjában biztosított felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

Avar és kerti hulladék: falomb, kaszál ék, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok.

A rendelet hatálya

2. § (1) A Rendelet területi hatálya Pécsudvard közigazgatási területére terjed ki.

(2) A Rendelet személyi hatálya kiterjed Pécsudvardi lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyekre, valamint a település közigazgatási területén működő jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre és ingatlantulajdonosokra.

(3) A Rendelet hatálya nem terjed ki az erdőművelés alatt álló, speciális szabályokkal szabályozott területekre.

Avar és kerti hulladék megsemmisítésének szabályai

3. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(3) A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a nem komposztálható, illetve a komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék égetése január 01- május 31. között és szeptember 01 – október 31. között hétfőtől- péntekig végezhető el. Munkaszüneti- és ünnepnapokon az égetés tilos.

4. § (1) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(2) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, és hőterhelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében levő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye, és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(3) Tilos az avar és kerti hulladék égetése párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén.

(4) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

(5) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

(6) Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.

(7) Lábon álló növényzet, tarló égetése megengedett a 3. § (3) bekezdésében meghatározott területen és időszakban.

5. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője köteles gondoskodni a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt, vagy legalább 50 l vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(2) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

(3) A hatóságilag elrendelt országos általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

Záró rendelkezések

6. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.