Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 06. 01 16:00- 2018. 02. 06 16:00

Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések és családi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2017.06.01.

Pécsudvard Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet
1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Pécsudvard Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötések, valamint családi események lebonyolítására.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Kultúrház (7762 Pécsudvard, Felszabadulás útja 47.)

b) hivatali munkaidő: a Pécsudvardi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

c) családi esemény: házasságkötésen kívüli, anyakönyvvezetői megjelenést igénylő esemény (pl. névadó, jubileumi évforduló, stb.)

II. Fejezet
2. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezését formanyomtatványon kell kérni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével dönt.

(3) Házasságkötést lebonyolítani munkanapokon, valamint szombaton lehet.

(4) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés megtartása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi alapiratok és a személyes adatok védelme biztosított. A külső helyszínen zajló házasságkötés lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

3. A házasságkötés díjazása

4. § (1) A Hivatali helyiségben történő házasságkötés díjtalan, a Hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolítása díjköteles, melynek díját a képviselő-testület 10.000,- Ft összegben határozza meg.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke

5. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt díjazás illeti meg, melynek összegét a képviselő-testület 10.000,- Ft összegben határozza meg.

III. Fejezet
5. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályai

6. § (1) A családi eseménnyel összefüggő eljárási szabályok, valamint díjazások megegyeznek a Rendelet II. Fejezetében meghatározottakkal azzal a kivétellel, hogy nincs a 3. § (1) bekezdésében meghatározott formanyomtatvány.

IV. Fejezet
6. Záró rendelkezések

7. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Pécsudvard Önkormányzat Képviselő-testületének a házasságkötések, valamint a hivatali munkaidőn kívüli engedélyezési eljárásról és szolgáltatási díjról szóló 6/2012.(II.01.) önkormányzati rendelete.