Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2017. (VII.15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári kitüntető cím adományozásáról

Hatályos: 2017. 07. 15

Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2017. (VII.15.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári kitüntető cím adományozásáról

2017.07.15.

Pécsudvard Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (1) és (2) bekezdése, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, , továbbá „Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről” szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A Képviselő-testület „Pécsudvard Község Díszpolgára” (a továbbiakban: díszpolgár) kitüntető cím adományozásával ismerheti el: azok érdemeit, akik a község szellemi és anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak, aminek eredményeként a közélet, a gazdaság, a tudományok, a kultúra és a művészetek, a gyógyítás, az oktatás – nevelés területein maradandó alkotó munkájukkal elősegítették a város fejlődését, polgárainak boldogulását:

(2) A díszpolgári címmel kitüntetett személyt külön e célra készített díszoklevél, valamint emlék gyűrű illeti meg.

2. § (1) A kitüntetendő személyre, személyekre a polgármester, a képviselő-testület tagjai, a helyben működő civil szervezetek tehetnek javaslatot az átadás napját legalább harminc nappal megelőzően.

(2) Díszpolgári cím adományozásáról a polgármester előterjesztése alapján a Képviselő-testület minősített többséggel dönt.

(3) A kitüntetés átadására ünnepi képviselő-testületi ülésen kerülhet sor. A polgármester a díszpolgári címmel kitüntetett személyeknek ünnepélyes keretek között adja át az adományozásról szóló díszoklevelet és a gyűrűt.

(4) Az 1. §. szerinti kitüntetés adományozását, annak indoklását a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

3. § (1) A díszpolgári cím adományozását díszes kivitelű emlékkönyvben kell nyilvántartani. Az emlékkönyvbe bevezetett adományozást az adományozott, a polgármester és a jegyző a kézjegyével látja el.

(2) A település díszpolgárainak nevét a „Település Díszpolgárának Könyve” tartalmazza. A bejegyzésről a polgármester gondoskodik, a polgármester és a jegyző írja alá.

4. § (1) A település díszpolgárát az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre meg kell hívni.

(2) A település díszpolgárát a testületi üléseken tanácskozási jog illeti meg.

(3) Az elhunyt díszpolgárt a település saját halottjának tekinti, részére díszsírhelyet biztosít.

5. § (1) A díszpolgári címet a Képviselő-testület bármely tagjának kezdeményezésére a képviselő-testület megvonhatja attól, aki arra méltatlanná vált. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti határozatát nyilvánosságra kell hozni és az emlékkönyvbe be kell vezetni. A megvonás tényét az érdekelttel is közölni kell.

6. § (1) A díszpolgári címet elnyert személyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

7. § (1) A rendelet kihirdetésének napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a díszpolgári cím adományozásáról szóló 8/1996. (VII.26. számú önkormányzati rendelet.