Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 04

Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (V.4.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól

2015.05.04.

Pécsudvard Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének l) pontjában, továbbá az Mötv. 13. § (1) bekezdésének 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezésről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól az alábbi rendeletet (továbbiakban: Rendelet) alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A Rendelet célja

1. § Pécsudvard Község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, valamint a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

1. Értelmező rendelkezések

2. § E Rendelet alkalmazásában:

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

2. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló kormányrendelet szerinti közterületnév.

3. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan természetbeni beazonosítását szolgálja.

II. Fejezet

A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

1. A közterületek elnevezésének általános szabályai

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú, és a lakónépességet nem érintő dűlőutakat. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

4. § (1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Pécsudvard község jellegére, történelmére, hagyományaira és földrajzi sajátosságaira.

(2) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető legyen. A közterületnevet a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelően kell megállapítani.

(3) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni. A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki

a) a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett, és/vagy

b) élete, munkássága valamely módon Pécsudvard községhez kötődik.

(4) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

1. A közterületek elnevezésének, az elnevezés módosításának eljárási szabályai

5. § (1) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását írásban kezdeményezheti:

a) polgármester

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) Pécsudvard község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) Pécsudvard község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

6. § (1) A közterület elnevezésével kapcsolatban a képviselő-testület határozatban dönt, mely döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell: az illetékes okmányirodát, földhivatalt, rendőrkapitányságot, postát, katasztrófavédelmi szervet, és a közmű-szolgáltatókat.

(2) A közterület megszűnésével a közterület neve külön képviselő-testületi döntés nélkül megszűnik.

(2) A település közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni, és abban a változásokat folyamatosan fel kell tüntetni. A jegyzéket a Pécsudvardi Közös Önkormányzati Hivatal vezeti.

III. Fejezet

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA ÉS MÓDOSÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

1. A házszámozással érintett ingatlanok és jelölésük rendje

7. § (1) A névvel ellátott közterületen a beépített és a beépítetlen építési telkeket házszámmal kell ellátni.

(2) A házszám arab egész szám.

(3) Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – a házszám arab egész szám és arab egész szám(ok) az ABC betűjének alátörésével.

(4) Adott ingatlanon több lakás építése esetén a lakások megjelölése arab számokkal történik.

(5) Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(6) Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

8. § (1) A házszámozást úgy kell elvégezni, hogy a számok a település központjától

kifelé haladva, 1-től kezdődően növekedjenek. Az utca bal oldala páros, a jobb oldala páratlan számozást kap.
(2) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.
(3) A földrajzi okokból csak egyik oldalon beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.
(4) E § (1)-(3) bekezdései a rendelet hatályba lépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

2. Eljárási szabályok

9. § Az ingatlanok házszámának megállapítása ügyében a jegyző jár el.

10. § A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

IV. Fejezet

A NÉVTÁBLÁK ÉS HÁZSZÁMTÁBLÁK ELHELYEZÉSE, LAKCÍMRENDEZÉS

1. A névtáblák elhelyezésének szabályai

11. § (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

12. § (1) Új közterület nevét tartalmazó névtáblákat a névadást követő 90 napon belül el kell helyezni.

(2) A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

1. Házszámtábla elhelyezésének szabályai

13. § (1) A házszámot jelző táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának elhelyezni, a házszám megállapításától, vagy az ingatlan feletti rendelkezési jog megszerzésétől számított 30 napon belül.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerinti cseréjétől és pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezett gondoskodik.

1. Lakcímrendezés

14. § Amennyiben a Pécsudvardi Közös Önkormányzati Hivatal által az adott ingatlanra megállapított házszám nem egyezik meg az ingatlanon elhelyezett házszámmal, az ingatlan tulajdonosa a lakcímrendezésre felhívást tartalmazó levél kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a helyes házszámot az ingatlanán elhelyezni.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. § Ez a Rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

16. § (2) Aki a házszámmal kapcsolatos, jelen rendelet 13. §-ában, vagy 14. §-ában foglalt kötelezettségét megszegi, a közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegéséért a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény előírása szerint 30.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) Az e rendeletben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos ügyekben átruházott hatáskörben I. fokon a jegyző jár el.