Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a játszótér és szabadidőpark használati rendjéről

Hatályos: 2018. 05. 28

Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a játszótér és szabadidőpark használati rendjéről

2018.05.28.

Pécsudvard Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 13. §. (1) bekezdésének 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1.Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Pécsudvard közigazgatási területén, az Önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő közterületen és magánterületen kialakított játszóterekre, szabadidőparkra terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya az (1) bekezdésben jelölt területeken tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

2.Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. játszótér: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet 2. §. a.) pontjában meghatározott tér.

2. játszótéri eszköz: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/2003. (XI.27.) GKM rendelet 2. §. b.) pontjában meghatározott eszköz vagy építmény, ideértve annak szerkezeti elemeit is,

3. szabadidőpark: Pécsudvard község önkormányzatának tulajdonában álló terület, mely az ott lévő épített és természetes környezet, valamint az elhelyezett sport és egyéb eszközök révén sport, pihenés céljára szolgál.

3. A játszóterek, szabadidőparkok használatának rendje

3. § (1) A játszótér a gyermekek és kísérőik számára játék és pihenés céljára használható oly módon, hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

(2) A játszótéri eszközöket csak 14 év alatti gyermekek használhatják.

(3) A játszótéri eszközöket a 6. életévüket be nem töltött gyermekek csak szülői felügyelettel használhatják.

4. § (1) A játszótéri eszközök tárgyak, sporteszközök kizárólag rendeltetésüknek megfelelően, az állaguk megóvásával használhatóak. A játszótéri eszközöket a 6-14 éves gyermekek szülői felügyelet nélkül, de a szülők felelőssége mellett használhatják.

(2) A szabadidőpark eszközei – kondi gépek- 10 éves kor felett használhatóak. A szabadidőparkban található sporteszközöket, kizárólag rendeltetésüknek megfelelően, saját felelősségre használhatóak.

(3) A játszótér, szabadidőpark területén tilos dohányozni, alkoholt és más bódító hatású anyagokat fogyasztani, valamint szemetelni.

(4) A játszótér és szabadidőpark területére tilos kutyát vagy más állatot bevinni vagy beengedni.

(5) A játszótér területére tilos kerékpárt bevinni, és szabadidőpark területén tilos kerékpárral vagy más járművel engedély nélkül áthaladni vagy közlekedni.

(6) A játszótérre üveget, illetve sérülést, balesetet okozó tárgyat, vagy oda nem illő eszközt bevinni tilos.

(7) A játszóterek használói maguk felelnek a szabályok megtartásért, a játszótéri eszközöket, berendezéseket, növényzetet rongálók anyagi felelősséggel tartoznak az okozott károkért.

(8) Az iskolai és óvodai csoportos használatnál a kísérő pedagógus felel a használat rendjéért, a baleset megelőzéséért.

5. § (1) A parkok, parkosított területek megóvása minden természetes és jogi személy kötelessége.

(2) A parkterület közhasználatú zöldterületeit és azok sétaútjait, felszereléseit csak rendeltetésüknek megfelelő célra és módon, állaguk sérelme nélkül lehet használni. A használat ingyenes.

(3) Tilos a növényzet szedése, a fák, bokrok engedély nélküli kivágása, a fák törzseinek hirdetések céljára történő használata, a fák törzsére való írás, vésés,

(4) Tilos a felszerelt tárgyak, köztéri alkotások és tartozékaik rongálása.

(5) A parkban tilos minden olyan magatartás, amely mások nyugalmát zavarja.

4. Záró rendelkezés

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.