Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.1.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatások kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2015. 02. 01- 2017. 02. 14

Pécsudvard község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2015. (II.1.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatások kötelező igénybevételér1ől

2015.02.01.

Pécsudvard Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában és a 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotó hatáskörében eljárva, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 88. § (4) bekezdésének és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésének felhatalmazása alapján a következőt rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A köztisztasággal, településtisztasággal kapcsolatos feladatok ellátásáról, így a települési szilárd és folyékony hulladék, illetve a kommunális hulladék szelektíven történő (papír, műanyag, fém) rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról, elhelyezéséről az önkormányzat kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik. A község területén lévő ingatlanok valamennyi tulajdonosa, használója, bérlője (a továbbiakban: tulajdonos) - függetlenül attól, hogy természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaság - az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék, illetve a települési folyékony hulladék elhelyezéséről az ezen tevékenységgel kapcsolatos helyi közszolgáltatások útján köteles gondoskodni. Gazdálkodó szervezet az előzőektől eltérően akkor köteles igénybe venni a közszolgáltatást, ha törvény azt kötelezővé teszi.

2. § (1) A II. Fejezetben megfogalmazott magatartási szabályok (a továbbiakban: magatartási szabályok) be nem tartása esetén a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szerinti közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása a jegyző hatáskörébe tartozik.

(2) A magatartási szabályok be nem tartása miatt indított eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha az eljárást természetes, vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezi.

Jogkövetkezmények

3. § (1) A magatartási szabályok be nem tartása esetén:

a.) a jegyző százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság, vagy
b.) a jegyző vagy az önkormányzati hivatal jegyzője által felhatalmazott ügyintéző ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására jogosult.
c.) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú vagy a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bírság ismételten is kiszabható

4. § (1) A közszolgáltatás célja a köztisztaság, a településtisztaság, a közegészségügyi rendelkezések betartásának biztosítása, valamint az épített-és természeti környezet védelme.

(2) A rendelet tárgyi hatálya: a közszolgáltatás kiterjed

a) az ingatlanon összegyűjtött települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésére, begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére a kijelölt hulladéklerakó helyen;

b) a településen a folyékony hulladék gyűjtésével kapcsolatos tevékenységekre.

(3) A rendelet területi hatálya: a közszolgáltatás Pécsudvard község közigazgatási területére terjed ki.

(4) A rendelet személyi hatálya: kiterjed valamennyi magánszemélyre, valamint gazdálkodó szervezetre, akinek, illetve amelynek tulajdonában, birtokában vagy használatában, a község közigazgatási területén lévő ingatlanán (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) települési szilárd hulladék keletkezik.

(5) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékok keletkezésének ellenőrzésével és azok kezelésével összefüggő tevékenységre.

II. Fejezet

Közszolgáltatást végző feladatai

5. § (1) A szervezett helyi hulladékszállítási közszolgáltatást az Önkormányzat közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződés alapján látja el.

(2) A települési szilárd hulladék szervezett gyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatás igénybevétele kötelező.

(3) Pécsudvard község közigazgatási területén Dél-kom Kft (7632 Pécs, Siklósi u. 52.) - a továbbiakban: Szolgáltató - látja el a község közigazgatási területén keletkező települési szilárd hulladék összegyűjtésével és a kijelölt, hatósági engedéllyel működő hulladékártalmatlanító telepre történő rendszeres szállításával és ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésével kapcsolatos, hulladékkezelési közszolgáltatási tevékenységet.

A települési önkormányzat feladatai

6. § A képviselő-testület feladata különösen:

a) a hulladékgazdálkodásra kötött közszolgáltatási szerződés alapján, a szelektíven gyűjtött egyéb települési szilárd hulladék lerakása céljából hulladékgyűjtő sziget kijelölése,

b) a települési szilárd hulladék rendszeres összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése és fenntartása,

c) a települési folyékony hulladék összegyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése és fenntartása,

d) a közszolgáltatás ellátására a szolgáltató kiválasztása, közszolgáltatási szerződés megkötése,

e) a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához a Szolgáltató számára szükséges információk szolgáltatása,

f) a közszolgáltatással összefüggő – egyéb jogszabályban nem rendezett - települési önkormányzati feladat-és hatáskör rendeletben történő megállapítása,

Az ingatlantulajdonosok kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos alapvető kötelezettsége, hogy

a) a települési szilárd hulladék keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa,

b) az ingatlanon keletkező települési szilárd hulladékot az elszállításra való átvételig a külön jogszabályban előírtak szerint ideiglenesen gyűjtse, illetve tárolja,

c) az ingatlanán keletkező települési szilárd és folyékony hulladék gyűjtéséről, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon gondoskodjon,

d) a települési hulladékot úgy kezelje, hogy az mások életét, testi épségét, egészséges és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény és állatvilágot ne károsítsa, a közbiztonságot ne zavarja,

e) tulajdonosváltozás esetét a Szolgáltatónál a változást követő 15 napon belül írásban bejelentse.

(2) Az az ingatlantulajdonos, akinek települési szilárd hulladéka keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásában bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési hulladékát a gazdálkodó szervezeteknek az ingatlanon folytatott gazdálkodási tevékenysége során keletkezett fogyasztói és települési hulladéktól elkülönítetten gyűjteni, és arra közszolgáltatást igénybe venni.

A közszolgáltatás keretében kötött szerződés,

illetve az adatkezelés szabályai

8. § (1) A települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatási szerződés az Önkormányzat a Szolgáltató között jön létre.

(2) A Szolgáltató jogosult a személyes adatok (közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) kezelésére a közszolgáltatás teljesítése érdekében, valamint a települési szilárd hulladék gyűjtésére, elszállítására és a hulladék elhelyezésére irányuló közszolgáltatást végző szolgáltató köteles a díjhátralék behajtása érdekében történt megkeresésében a fenti adatokat közölni. A Szolgáltató a személyes adat kezelése során az adatvédelmi jogszabályok előírásainak megfelelően köteles eljárni.

9. § (1) Az ingatlantulajdonos a Szolgáltató által nyújtott helyi közszolgáltatást köteles igénybe venni.

(2) A tulajdonos által megjelölt mennyiségnek megfelelően a Szolgáltató és a tulajdonos külön szerződést köt a lom összegyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére.

(3) A közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt – írásban köteles értesíteni. Ha előre nem látható rendkívüli okból következik be változás, a Szolgáltató értesítési kötelezettségének egyéb alkalmas módon is eleget tehet.

(4) A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

(5) A Szolgáltató a szolgáltatással összefüggő írásban beérkezett panaszokat köteles megvizsgálni, és a vizsgált eredményről a panaszost 30 napon belül tájékoztatni.

A közszolgáltatás ellátásának, rendje, módja

10. § (1) Az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező települési szilárd hulladékot az annak begyűjtésére e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek, a Szolgáltatónak köteles átadni.

(2) A települési szilárd hulladék gyűjtésének, szállításának, elhelyezésének külön szabályai:

a) A belterületi, külterületi ingatlanon összegyűjtött, illetve a közterületre szabványos (70 vagy 110 literes) gyűjtőedényben kihelyezett települési szilárd hulladékot a Szolgáltató heti 1 alkalommal szállítja el.

b) A Szolgáltató a többlet hulladékot az általa forgalmazott emblémás zsákban külön díjazás ellenében szállítja el, melynek díja magában foglalja a szállítás és a deponálás díját.

c) Az ingatlantulajdonos a települési szilárd hulladék gyűjtésére, elszállítására a saját tulajdonában lévő szabványos gyűjtőedényt veheti igénybe, kizárólag azt használhatja, illetőleg a szelektív hulladék gyűjtésére az Önkormányzat biztosítja a szabványos edényzetet.

d) A hulladékszállítás időpontjáról, annak megváltozásáról a Szolgáltató a lakosságot értesíti.

e) Ha az ürítés napja ünnepnapra esik, akkor is biztosítja a szolgáltatást.

f) A gyűjtőedény megőrzése és tisztán tartása az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége.

g) A gyűjtőedény környezetének tisztán tartásáról az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni, kivéve, ha a hulladék a Szolgáltató hibájából szóródik el.

h) A Szolgáltató a közszolgáltatás keretében ellátja a közterületen kialakított szelektív hulladékgyűjtő szigeteken lévő edények ürítését és a hulladék elszállítását. A hulladékgyűjtő szigeteken elhelyezett edényekbe kizárólag a feltüntetett típusú hulladék helyezhető el.

(3) A hulladék ingatlanon történő tárolását a hatályos környezetvédelmi, közegészségügyi, tűzrendészeti és köztisztasági előírások figyelembevételével kell megvalósítani. Hulladék ingatlanon történő felhalmozása tilos.

11. §

A települési szilárd hulladék kezeléséért fizetendő közszolgáltatási díj

(1) A helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos közszolgáltatási díjat köteles fizetni.
(2) A települési szilárd hulladékért fizetendő díjat negyedévente a számlán feltüntetett időpontban kell megfizetni. A közszolgáltatási díj megfizetése a Szolgáltató által kiküldött csekken utólag történik.
(3) Szüneteltethető a szolgáltatás igénybevétele – a közszolgáltatás igénybevételére egész évben kötelezett ingatlanhasználó számára – a bejelentéstől számított 1 év időtartamra, ha a tárolóedényt egyedül használó, írásbeli közszolgáltatási szerződéssel rendelkező ingatlanhasználó két naptári hónapnál hosszabb ideig az ingatlant nem használja és az üresedés várható időtartamát – legkésőbb a szüneteltetés megkezdését megelőző 8 munkanappal bezárólag – a Szolgáltató részére írásban adott nyilatkozattal, vagy faxon, vagy e-mail formájában – bejelenti a Szolgáltatónak. A bejelentés megtételére csak a Szolgáltatóval szerződéses viszonyban álló, vagy a meghatalmazottja jogosult. Az ingatlan további lakatlansága esetén a szüneteltetésre vonatkozó igénybejelentés – 8 nappal a szüneteltetés lejárta előtt – írásban adott nyilatkozatta, faxon vagy e-mail formában – megismételhető. A bejelentésben foglaltak valóságtartalmát a Szolgáltató ellenőrizni jogosult. a szüneteltetés jogszerűtlen igénybevétele esetén a Szolgáltató jogosult a szüneteltetést visszavonni. Ha az ingatlan a szüneteltetési időtartam lejárta előtt újból lakottá válik, annak tényét a Szolgáltatóval szerződött fél, vagy meghatalmazottja köteles legalább 3 nappal korábban a Szolgáltatónak írásban adott nyilatkozat, vagy fax, vagy e-mail formájában bejelenteni.

12. §

A gyűjtőedények használatával kapcsolatos kötelezettségek

(1) Az ingatlantulajdonosnak a gyűjtőedényt az ingatlanon belül kell tárolnia, azt közterületen tartósan elhelyezni vagy tárolni az önkormányzat közterület-használati rendelete, illetve engedély alapján lehet.
(2) Tilos a gyűjtőedényekben veszélyes, folyékony, robbanó, vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti az elszállítással foglalkozó vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét.
(3) Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényt a hulladék elszállítása céljából a szállításra megjelölt napon az ingatlana előtti közterületen, közvetlenül az úttest mellé, a gyűjtést végző gépjárművel megközelíthető, elszállításra alkalmas helyen elhelyezni.
(4) A kihelyezett gyűjtőeszköz nem akadályozhatja a jármű- és gyalogos forgalmat, elhelyezése nem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, vagy mások jó közérzetének, illetve a településképnek az indokolatlan megzavarásával.

A hulladék elszállításának megtagadása

13. § A Szolgáltató megtagadhatja a hulladék elszállítását,

a.) az önkormányzat rendeletében előírttól eltérő tárolóedény kihelyezése esetén
b.) ha a tárolóedényben a települési (kommunális) hulladék körébe nem tartozó anyag került elhelyezésre (pl. forró hamu, kő-, építési törmelék, állati tetem, elektronikai hulladék, gyúlékony vagy robbanó anyag, stb.)
c.) a hulladék nem a szabványos, zárt tárolóedényben, illetve nem a Szolgáltatótól vásárolt jelzett zsákban kerül kihelyezésre
d.) a hulladék oly módon kerül kihelyezésre, hogy a tárolóedény mozgatásakor a kiszóródás veszélye fennáll (sérült edény)
e.) ha a tárolóedény körül szabálytalanul, annak mozgatását és ürítését akadályozó módon többlethulladék került kihelyezésre
f.) amennyiben a tárolóedények jelzése bevezetésre kerül – a tárolóedények matricájának hiánya, illetve sérülése esetén.

A közszolgáltatás alá nem tartozó körben szerződés alapján végzett tevékenység

14. § (1) Az ingatlantulajdonos a Szolgáltatónak a hulladék elszállítására irányuló megrendelését bejelenti, ha ingatlanán a közszolgáltatás alá nem eső alkalmi többlet háztartási szilárd hulladék vagy lom is keletkezik.

(2) Ha az ingatlantulajdonos a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodás alapján a Szolgáltatót bízza meg, úgy a Szolgáltató a megjelölt időpontra vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű többlet hulladéknak megfelelő gyűjtőeszközt a tulajdonos rendelkezésére bocsátja, és annak elszállításáról és elhelyezéséről megállapodás szerint díj ellenében gondoskodik.

15. §

Lomtalanítás

(1) A lomtalanítás megszervezéséről és lebonyolításáról a Szolgáltató évente egy alkalommal – külön díj felszámolása nélkül - gondoskodik.
(2) A Szolgáltató kizárólag a lomtalanítás alá tartozó háztartási hulladék elszállítására köteles.
(3) A hulladékot az ingatlantulajdonos a szolgáltató által hirdetmény útján előzetesen megjelölt helyen és időpontban helyezheti el elszállítás céljából.
(4) Az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni a közterületen, hogy a jármű- és a gyalogosforgalmat ne akadályozza, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen, a zöldterületet és növényzetet ne károsítsa, továbbá ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.

A folyékony hulladék elszállítására vonatkozó rendelkezések

16. § (1) A települési folyékony hulladék elszállítását eseti megrendelés alapján végzi az önkormányzattal közszolgáltatási szerződést kötött vállalkozó. a Vállalkozó a település teljes közigazgatási területén, az erre a célra engedélyezett zárt rendszerű csepegést és szaghatást kizáró eszközzel.

(2) Az összegyűjtött települési folyékony hulladékot kizárólag engedéllyel rendelkező folyékony hulladéklerakó telepen szabad elhelyezni.

(3) A Vállalkozó a megrendelésnek három munkanapon belül köteles eleget tenni.

(4) A szolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos szolgáltatási díjat köteles fizetni. A szolgáltatás díjának megfizetése a teljesítést követően számla ellenében válik esedékessé, mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

18. § Hatályát veszti a közterületek tisztántartásáról, valamint a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 19/2011. (XII.31.) önkormányzati rendelet és annak módosításairól szóló 1/2012. (I.30); 10/2012. (V.01.); 18/2012. (XII.31.); 4/2013. (II.11.) önkormányzati rendeletek.