Nova Község Önkormányzata Képviselő-testületének

11/2014.(VI.11.) önkormányzati rendelete az Nova község jelképeinek és a település neve használatának rendjéről

Hatályos: 2014. 07. 01

Nova Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az önkormányzat jelképei


1. §Az önkormányzat jelképei: a címer és a zászló.

A címer


2. §(1) Az önkormányzat címere: álló, kissé kerekített oldalú háromszögű pajzs függőlegesen kettéosztva. A jobb oldalán kék mezőben püspöki pásztorbot, bal oldalán zöld mezőben aranyszínű tölgylevél és kettő ezüst színű patak..A címerpajzs alatt, arany alapon, fekete nagybetűs Nova felirat

 (2) A címerleírás magyarázata:

A pajzs jobb mezejében található püspöki pásztorbot a kutatások során feltárta 1849 évben kelt, Nagy József jegyző által írt levélben volt azonosítható. Nagy Lajos korából való iatban Nova községet először regisztrálják mezővárosként, amely évszázadokon át a veszprémi püspökséghez tartozott és fizetette adóját. A püspökséggel való szoros kapcsolat maradványa lehet a korbeli címerben is megjelenő pásztorbot. A pajzs bal oldalán található zöld mezőben a tölgy levél Nova Község sűrű erdősültségére, az emberek a fához , erdőhöz való szoros kapcsolatáról a kézműves hagyományokat jelképezi. A címerpajzsban található kettő ezüst hullám a címeralak a községet keletről körbeölelő Cserta és délről a Kerta folyó határolását jelenti.

3. §(1) Az önkormányzat címere kizárólag díszítő és utaló jelképként használható:

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerint a címer használható:

a) az önkormányzat körpecsétjén, amely pecsétnyomó, illetőleg gumibélyegző; pecsétnyomó esetében a legkisebb 40 mm, gumibélyegző esetében legnagyobb 35 mm átmérőjű, megfelelő körirattal ellátva;

b) az önkormányzat zászlaján és annak változatain;

c) a polgármesternek, alpolgármesternek, jegyzőnek, aljegyzőnek, az önkormányzati képviselőknek készített levélpapírok fejlécén, borítékjain, valamint névjegykártyájukon;

d) az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető vagy emlékérmeken;

e) az önkormányzat épületének bejáratánál és tanácskozótermében;

f) az önkormányzat intézményei bejáratánál;

g) az önkormányzat által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon, matricákon;

h) a községbe vezető utak mellett a közigazgatási határnál levő táblán.

(2) Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét az önkormányzat és más bel-, illetve külföldi önkormányzatok közötti kapcsolatokban protokolláris célból, illetőleg szerződések, megállapodások hitelesítésekor, valamint az önkormányzat belső működésével és szervezeti felépítésével kapcsolatos rendelkezések, kitüntető oklevelek hitelesítésekor használható.

(3) Az önkormányzat címerével ellátott körpecsét hatósági eljárás során nem alkalmazható.

A jelképek használata és a használat engedélyezése

4. § (1) A címer nem önkormányzati szervek általi használatát – kérelemre – a jegyző javaslata alapján a képviselőtestüket engedélyezheti.

(2) A képviselőtestület az (1) bekezdés szerinti engedélyt egyszeri alkalomra, meghatározott időpontig vagy visszavonásig való érvényességgel adja ki.

(3) A képviselőtestület az (1) bekezdés szerinti engedély kiadását megtagadja, ha a felhasználás célja az Önkormányzat alapvető érdekeivel vagy a közerkölccsel nem egyeztethető össze. A megtagadásra okot adó körülmények észlelése, továbbá a 6. §-ban meghatározott felhasználási díj megfizetésének elmulasztása esetén a polgármester a kiadott engedélyt visszavonja.

5.§ (1) A község jelképeinek használatára vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell:

a.) a kérelmező (felhasználó) megnevezését és címét, illetve székhelyét;

b.) a kérelmező cégkivonatát, vagy vállalkozói engedélyét, illetve cégbírósági tanúsítványát, alakuló szervezet esetén az alapító okiratot;

c.) a jelképek előállításának, felhasználásának célját és módját;

d.) az előállítás esetén az előállítandó mennyiséget, megjelenési formáját, anyagát;

e.) a terjesztés, illetőleg a forgalomba hozatal esetén annak módját és az egységárat;

f.) a jelkép használatának időtartamát;

g.) a jelkép felhasználásáért felelős személy megnevezését és beosztását;

h.) eseti felhasználásnál a felhasználás helyét;

i.) kötelezettségvállalást arra vonatkozóan, hogy a jelkép a rendeletben meghatározottak szerint kerül felhasználásra, csak I. osztályú minőségű terméken.

(2) A kérelemhez csatolni kell a jelképpel díszített kiadvány vagy tárgy mintájának méretarányos tervét.

(3) A kiadott engedélyekről nyilvántartást kell vezetni.

(4) Az önkormányzat címerének kicsinyítése csak olyan mértékű lehet, hogy az ne sértse a hiteles ábrázolást.

(5) Amennyiben nincs lehetőség az önkormányzat címerének eredeti színben való ábrázolására, akkor az csak a hordozó tárgy anyagának (fém, fa, bőr, kerámia stb.) színében, de a heraldika általános szabályainak és színjelzéseinek megtartásával történhet.

6.§ (1) A község jelképeinek használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a.) engedélyes, illetve a használatért felelős személy megnevezését és címét,

b.) az engedélyezett felhasználás céljának megjelölését,

c.) a felhasználás idejét és az engedély érvényességének időtartamát,

d.) az engedélyezett példányszámot, darabszámot,

e.) díjfizetés esetén a jelképhasználati díj összegét és fizetésének módját,

f.) a terjesztés, a forgalombahozatal módjára vonatkozó esetleges kikötéseket,

g.) a felhasználással kapcsolatos esetleges egyéb kikötéseket, valamint

h.) az engedély visszavonásának lehetőségére történő figyelmeztetést, valamint a jogorvoslat módját.

(2) A kérelem elbírálása során meg kell vizsgálni, hogy a kérelmező tevékenységének jelentősége indokolttá teszi-e a község jelkép használatát.

(3) Az engedély kiadását meg kell tagadni, illetve a kiadott engedélyt vissza kell vonni, ha a használat vagy annak célja, módja és körülményei a képviselő-testületnek, vagy a város lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti, különösen ha a felhasználás a város jó hírnevét vagy közízlést sért.

(4) Annak, aki az engedély benyújtására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, illetve a jelen rendelet szerinti engedély nélküli tevékenységet folytat, sem részére, sem a Ptk. 685. §-ban meghatározott közeli hozzátartozója, vagy a részvételükkel működő gazdasági társaság részére 3 évig engedély nem adható ki.

(5) A kiadott engedélyt vissza lehet vonni, ha a felhasználó a jelen rendeletben, vagy a részére kiadott engedélyben meghatározott feltételeket, előírásokat megsérti, illetve a megállapított határidőre kötelezettségeinek nem tesz eleget.

(6) Az engedély visszavonása esetén a polgármester a kérelmező/engedélyes által megfizetett díjat, vagy annak egy részét nem téríti vissza.

(7) A kiadott engedélyekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(8) A polgármester által elutasított kérelem, vagy visszavont engedély elleni fellebbezést a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni, melyet a képviselő-testület a soron következő ülésén bírál el.

(9) A község jelképnek ajándék-, reklámtárgyakon, kiadványokon, egyéb termékeken történő felhasználásához jelen rendelet alapján kiadott engedély nem mentesti a kérelmezőt egyéb jogszabályok által az adott termék tervezésére, előállítására, forgalomba hozatalára előírt egyéb engedélyek, hozzájárulások megszerzése alól.

7.§ (1) A község jelképeit az önkormányzat képviselő-testülete, bizottságai, tisztségviselői engedély nélkül, míg az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények, illetve az önkormányzat által alapított társadalmi szervezetek, valamint a tulajdonában álló gazdasági társaságok a polgármesterhez történő előzetes bejelentés alapján a jelen rendeletben meghatározott feltételek mellett használhatják.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon kívül más természetes vagy jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok a város jelképeit csak külön engedély alapján jogosultak használni.

(3) Kereskedelmi vagy reklámcélú felhasználás esetén a városi jelképek használatáért előállítási és forgalmazási díjat kell fizetni.

(4) Nova Község Polgármestere jogosult különös méltánylást érdemlő esetben a felhasználás – Nova Község érdekében történő – kiemelkedő turisztikai, idegenforgalmi jellege esetén e rendeletben rögzített rendelkezésektől eltérni, a rendezvényhez annak támogatásaként térítésmentes használatot engedélyezni.

8. §(1) A képviselőtestület a jelképhasználatot engedélyező döntésben felhasználási díjat állapíthat meg.

(2) A díj megállapítása történhet egy összegben, évi általány formájában vagy az elért árbevétel arányában.

(3) A (2) bekezdésben szereplő egyösszegű felhasználási díj legkisebb összege 10.000 Ft, legmagasabb összege pedig 100.000 Ft lehet. Az átalány összege 10.000 – 100.000 Ft-ig terjedhet. Az árbevétel után megállapítható díj mértéke az éves árbevétel 0,1 %-a, de legkevesebb 10.000 Ft.

(4) A felhasználást engedélyező döntésben a felhasználási díj mértékét, megfizetésének módját és határidejét is meg kell határozni.

(5) A felhasználási díj az önkormányzatot illeti meg.

A zászló


7.§(1) A zászlólap - 2:1- arányú, álló formátumban - alul aranyszegélyű, felénél megosztott zászló bal oldalon zöld, jobb oldalon kék színű felső harmadának mértani közepén vékony arany szegélyű pajzsban a község címere látható

(2) a zászló anyaga selyem, a címer és a felirat kézi hímzésű. A zászló mérete 100x200 cm, a rojtok hossza 12 cm.

(3) A település lobogója a zászló 90 fokkal történő elforgatásával jön létre, a feliratos, színes címer szimmetriatengelye a lobogó hosszának a rúdtól mért .1/3-os osztásvonalával esik egybe

(4) A zászlón és a lobogón megjelenő színek árnyalati tónusai, mindig a címerpajzson megjelenő színnel azonos, illetve leginkább megközelíti.

(5) Az önkormányzat lobogóját a községházában kell elhelyezni.


8.§ (1) Az önkormányzat zászlaja lobogó formájában is használható.

(2) A zászló (a lobogó) vagy annak méretarányos változatai használhatók különösen:

a) hivatalos állami ünnepek alkalmával;

b) a község életében jelentős események, ünnepségek és rendezvények alkalmával más hivatalos zászlóval (zászlókkal) együtt;

c) a képviselő-testület ülései alkalmával az ülés helyszínén;

d) nemzeti, illetőleg községi gyászesemény alkalmával a fekete zászlóval együtt, félárbocra eresztve;

e) minden, a községgel összefüggő vagy az önkormányzat részvételével rendezett eseményen.

(3) A zászló használatára, a címerre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

"Nova" közigazgatási elnevezés feltételeiről

és felhasználásának rendjéről

9.§ (1) „Nova” közigazgatási elnevezés és helységnév, valamint ragozott formáinak használatára jogi személyiséggel rendelkező, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és egyéni vállalkozó (továbbiakban: vállalkozás), társadalmi szervezet, intézmény elnevezésében, tevékenysége gyakorlásában, vagy működése során, rendezvény elnevezéséhez, valamint ajándék- és használati tárgyak, egyéb termékek felhasználásához csak és kizárólag Nova Község Képviselőtetülete engedélye alapján jogosult.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott engedély kizárólag Nova községbenn székhellyel rendelkező, vagy székhelyet létesítendő vállalkozások, szervezetek, intézmények részére adható meg.

10.§ (1) A 9.§ (1) bekezdésében meghatározott közigazgatási elnevezés felvétele és használata iránti kérelmet Nova Község Önkormányzatának Képviselőtestületéhez  kell benyújtani.

(2) A kiadott engedély érvényessége szólhat:

a.) a tevékenység folytatásának időtartamára,

b.) meghatározott időpontig, vagy időtartamban történő felhasználásra,

c.) egy alkalomra.

Erről Nova Község Képviselőtestülete által kiadott engedélyben kell határozni.

(3) A névhasználat engedélyezésére, visszavonására és a közigazgatási elnevezés használatára egyebekben a jelen rendelet 4-6.§ rendelkezései megfelelően irányadóak. 

(4) A névhasználatra vonatkozó engedély kiadását a 6.§-ban foglalt eseteken felül meg kell tagadni továbbá:

a.) a névkizárólagosság elvébe ütközik;

b.) a használat célja vagy módja az Alaptörvénybe, vagy más jogszabályba ütközik;

c.) a használat célja vagy módja másnak a jogait, illetve jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti.

(5) A névhasználatra vonatkozó engedély kiadását a 13.§-ban foglalt eseteken felül meg lehet tagadni továbbá:

a.) a kérelem a névkizárólagosság elvébe nem ütközik, de ugyanazon tevékenység gyakorlásához a polgármester már névhasználati engedélyt adott;

b.) a folytatni kívánt tevékenység nem jogellenes, azonban az önkormányzat gazdasági érdekeivel ütközik, vagy a város, illetve a lakosság egy részének ellenérzését válthatja ki

Záró rendelkezések


11. § (1) A jelen rendelettel szabályozott jelképek és közigazgatási elnevezés jog- és rendeltetésszerű használatát, a rendeletben foglaltak betartását a polgármester jogosult ellenőrizni.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a városi jelképek és közigazgatási elnevezés jogosulatlan használata esetén az önkormányzat polgári jogi igényét érvényesítse és eljárást indítson a Polgári Törvénykönyvben biztosított személyiségi jogok védelmére vonatkozóan.

(3) Mindazon személyek, szervezetek, akik a jelen rendelet hatályba lépése előtt a közigazgatási elnevezést jogszerűen felvették és folyamatosan használják, továbbá azok számára, akiket a jelképek használatára a polgármester e rendelet hatályba lépését megelőzően feljogosított, utólagos engedély iránti kérelem benyújtására nem kötelezhetők.

(4) A (3) bekezdésben nem szabályozott esetekben a használó a rendelet hatálybalépése előtt felvett közigazgatási elnevezés valamint városi jelkép használatára a rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül köteles utólagos engedély iránt kérelmet benyújtani.

(5) E rendelet hatályba lépése előtt a (3) bekezdés szerint felvett név használata, vagy városi jelkép használata a jövőre nézve megtiltható, amennyiben:

a.) a használat vagy annak módja, célja és körülményei az önkormányzatnak, vagy a város lakosságának jogait, jogos érdekeit sérti, vagy veszélyezteti, különösen ha a felhasználás a város jó hírnevét vagy közízlést sért;

b.) a névhasználat a névkizárólagosság elvébe ütközik, a használat célja vagy módja az Alaptörvénybe, más jogszabályba ütközik, vagy másnak a jogait, illetve jogos érdekeit sérti vagy veszélyezteti.


12.§ (1) Jelen rendelet 2014. július 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg 6/2001 (III. 30) önkormányzati rendelete hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről az aljegyző gondoskodik.