Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2019 (II.16.) rendelete

Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2018.(III.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 17- 2019. 02. 17

Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése által biztosított jogalkotási hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjába foglalt feladatkörében eljárva, valamint Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2018.(III.30.) önkormányzati rendelet 27. § (1)-(2) bekezdése alapján az Ügyrendi, Oktatási és Kulturális Bizottság véleményének előzetes kikérésével a következőket rendeli el:


  1. §


Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2018.(III.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 43. §-a hatályát veszti, helyébe a következő lép:


„43. §


(1) A települési önkormányzat elősegíti a települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, kiemelt figyelmet fordít a nemzeti és etnikai kisebbség jogainak érvényesítésére. Az együttműködés kereteit megállapodásban rögzítik.


(2) A települési önkormányzat a települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére működéséhez, fórumainak, rendezvényeinek megtartásához a Mezőkeresztes, Dózsa Gy. u. 16. sz. és a Mezőkeresztes, Dózsa Gy. u. 57. sz. alatti önkormányzati ingatlanokban térítésmentes helyiséget biztosít.


(3) A települési önkormányzat biztosítja a nemzetiségi önkormányzat működéséhez szükséges tárgyi és személyi feltételeket.


(4) A jegyző irányításával a polgármesteri hivatal ellátja a nemzetiségi önkormányzat adminisztratív feladatait, gazdálkodásával kapcsolatos tevékenységet, valamint elősegíti a testületi működését.


(5) A települési önkormányzat lehetőséget biztosít a települési Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére, hogy a Szociális és Egészségügyi Bizottságba egy fő teljes jogú tagot delegáljon, és a bizottság munkájában aktívan közreműködjön.


(6) A nemzetiségi önkormányzat elnöke az önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozó ügyekben a nemzetiségi közügyek intézése érdekében a polgármesternél kezdeményezheti a képviselő-testület eljárását, valamint ilyen ügyekről tájékoztatást kérhet, a képviselő-testület részére javaslatot tehet.


(7) A polgármester a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvényben (a továbbiakban: Njtv.) előírtak szerint köteles a kezdeményezés, javaslat tárgyában történő döntéshozatal, illetve a tájékoztatás megadása iránt intézkedni.


(8) Azon előterjesztések esetében, amelyek vonatkozásában az Njtv. alapján a nemzetiségi önkormányzatot egyetértési, véleményezési jog illeti meg, annak beszerzéséről a polgármester gondoskodik.


(9) A (8) bekezdés szerinti véleményezési, egyetértési jog gyakorlására a véleményezési, egyetértési jog jogosultjának az erre irányuló kezdeményezés kézhezvételét követő 30 napos jogvesztő határidő áll rendelkezésére.


(10) A települési nemzetiségi önkormányzat az Njtv.-ben rögzített egyetértési és vélemény nyilvánítási jogának gyakorlása során az egyetértés tárgyában hozott döntést, a kialakított és írásba foglalt véleményt a nemzetiségi önkormányzat elnöke a polgármesternek küldi meg. A véleményezésre, egyetértésre jogosultak nyilatkozatának tartalmáról, a nyilatkozattétel elmaradásáról a képviselő-testületet az előterjesztő tájékoztatja.”


2. §


A rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.



                           Majoros János   s.k.                                             Dr. Szombati Csaba Gábor s.k.

                            polgármester                                                                  jegyző