Dunaszentbenedek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018. (XI.28.)önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2018. 11. 29

Dunaszentbenedek Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény) 77. §-a alapján a következőket rendeli el:

1. Célok, alapelvek

1.§

  1. Dunaszentbenedek Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.
  2.  Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy eleget tesz a Törvényből fakadó azon kötelezettségének, amely a közösségi színtér biztosítására és a helyi közművelődési tevékenység támogatására vonatozik.
  3. A közművelődési tevékenység során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani. Az önkormányzat közművelődési tevékenysége során nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.


  1. Az Önkormányzat célja, hogy Dunaszentbenedek község közművelődési feladat ellátása érdekében egységes elvek alapján, helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján meghatározza Dunaszentbenedek Község Önkormányzatának közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját, szakmai és finanszírozási, fejlesztési feltételeit.


2. A rendelet hatálya


2. §

E rendelet hatálya kiterjed

- a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre,

- az Önkormányzat közművelődési feladatok ellátásban részt vevő alkalmazottaira,

- a helyi Képviselő-testületre és szerveire.



3. Közművelődési feladatok meghatározása

3.§

  1. Az Önkormányzat a Törvény 76.} bekezdés a) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatáson túl vállalja:
    1. az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző és szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését,
    2. a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek hagyományainak feltárását, őrzését, ápolását, különös tekintettel a népviseletre, néptáncra, népdalokra,
    3. az ismeretszerző, az amatőr alkotó művelődő közösségek tevékenységét,
    4. a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítását,
    5. egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását,
    6. a kortárs művészetek bemutatkozási lehetőségeinek szélesítését,
    7. a környezetkultúra javítását, Dunaszentbenedek község esztétikai kultúrájának fejlesztését,
    8. az ünnepek kultúrájának gondozását.
  2. A helyi közművelődési tevékenység támogatása keretében az Önkormányzat szerepet vállal:
    1. a település lakosságának iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, kulturális lehetőségeinek megteremtésében, művelődési, kulturális életének fejlesztésében, intézményesen szervezett támogatásban,
    2. a fiatalok kulturális szabadidő eltöltéséhez a feltételek biztosításában,
    3. Dunaszentbenedek község szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak megismerésében, kulturális arculatát erősítő rendezvények megszervezésében,
    4. amatőr alkotó közösségek tevékenységének támogatásában,
    5. a dunaszentbenedeki, nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek megőrzésében, megismertetésében, a különböző kultúrák és művészeti ágak közötti kapcsolatok ápolásában, hagyományőrző csoportok működtetésében,
    6. a nyugdíjas korosztály kulturált szabadidő eltöltésében, a feltételek biztosításában.
  3. Az Önkormányzat az (1)-(2) bekezdésben részletezett közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel, helyi civil szervezetekkel, helyi hagyományőrzőkkel, helyi alapfokú nevelési-oktatási intézményekkel, egyházakkal, helyi magánszemélyekkel, más településen működő közművelődési intézményekkel.
  4. Dunaszentbenedek község kulturális életét gazdagító közművelődési tevékenység megvalósulása érdekében az Önkormányzat külön közművelődési megállapodásokat köthet a

(3) bekezdésében meghatározott szervezetekkel, vállalkozókkal intézményekkel.

4.  A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

4.§

(1)       Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában, kormányzati funkción való elkülönítéssel, közművelődési szakember foglalkoztatásával gondoskodik.


(2)       Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatait közösségi színtér biztosításával és könyvtári szolgáltató hely működtetésével; szükség szerint közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.

(3)       Az önkormányzat a közművelődési tevékenység megvalósítása érdekében közösségi színtérként biztosítja:

Dunaszentbenedek, Kossuth. u. 62. szám alatti ingatlant (Faluház),

Dunaszentbenedek, Kossuth u. 50. szám alatti ingatlant(Tájház) ingatlanokat,

valamint a kezdeményezés jellege szerint a községben található egyéb önkormányzati helyiségeket, illetve közterületet biztosítja.

  1. Az Önkormányzat a települési könyvtári ellátás biztosítását a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárral kötött megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári szolgáltató helyet működtet a 6333 Dunaszentbenedek, Kossuth u. 62. szám alatti ingatlanban.
  2.  A közművelődési megállapodás megkötéséről a képviselő-testület dönt.

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

5. §

(1)      A Törvényben, és ezen rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(2)      Az Önkormányzat a polgármester közreműködésével gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(3)       A Közművelődési szakember munkájáról évente beszámol a fenntartónak. A szakmai beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt.


6. A közművelődés finanszírozása

6. §


(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetési rendeletében meghatározottak szerint finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a saját bevétel, a központosított előirányzatokból származó összeg, az elkülönített pénzalapból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatások.


(2) A működési költségek kiterjednek az alapvető fenntartási kiadásokra, az alapfeladatban meghatározott tevékenység ellátásához, a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges  személyi kiadásaira, valamint az alapfeladatok ellátásához szükséges, részletes programmal alátámasztott szakmai programok költségvetésére.


(3) A közművelődési feladatellátás működési költsége minden évben az adott alaptevékenységnek megfelelően, és azzal összhangban az önkormányzat mindenkori költségvetésében kerül meghatározásra.

(4) A 3. § (3) bekezdésben felsorolt közösségek, szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, illetve az intézmények alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.

(5) Az e rendelet 6.§ (4) bekezdésében szabályozottak szerint támogatásban részesülő a támogatást biztosító önkormányzat felé elszámolási kötelezettsége van a támogatás felhasználását illetően.

(6)A Faluház közösségi színteret térítésmentesen igénybe veheti:

  1. az Önkormányzat bármely célú rendezvényre (falugyűlés, közmeghallgatás,  továbbképzés, testületi ülés, falugazdász által szervezett események, stb.),
  2. az Önkormányzat illetékességi területén telephellyel, székhellyel rendelkező óvoda és alapfokú oktatási intézmény (testnevelési órákra, szakköri foglakozásra, gyermek rendezvényekre, ünnepségekre, szülői értekezletekre, stb.),
  3. A község civilszerveződései (taggyűlésekre, vezetőségi ülésekre, bálakra, vacsorára, kiállításokra, gyermek műsorokra, egyéb közösségi célú rendezvényekre pl.: falusi turizmus, oktatás, klubfoglalkozás, népszerű ismeretterjesztés, stb.).

7. Záró rendelkezések

7.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Dunaszentbenedek Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2004.(XI.24.) Ör. számú rendelete.

Dunaszentbenedek, 2018.  november 27.



Vargyas Mihály                                                         Czabainé Csada Márta

polgármester                                                              jegyző


Záradék:

Rendelet kihirdetésének napja:

Dunaszentbenedek, 2018. november 28.


                                                                                                                              Czabainé Csada Márta

                                                                                                                                              jegyző



Mellékletek