Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2021. (II.19.) önkormányzati rendelete

Murga Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 20- 2021. 12. 06

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2/2021. (II.19.) önkormányzati rendelete

Murga Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

2021.02.20.

Murga Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében – a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – eljáró Murga község polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Murga Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat) és képviselő-testületére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. Az Önkormányzat 2021. évi költségvetése

2. § (1) Murga Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat összevont költségvetésének főösszegét 65 750 432 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadások forrásául a költségvetés bevételének főösszegét 65 750 432 forintban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési bevételei és kiadásai egyenlegének összegét 0 forintban állapítja meg.

3. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi mérlegét az 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi bevételeit és kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi összevont bevételeit és kiadásait a 3. melléklet szerint hagyja jóvá.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi engedélyezett létszámkeretét a 4. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi engedélyezett közfoglalkoztatási létszámkeretét az 5. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi beruházási és fejlesztési kiadásainak célonkénti részletezését a 6. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 7. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A Képviselő-testület az Önkormányzat által a 2021. évben biztosított közvetett támogatásokat a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) A Képviselő-testület az Önkormányzat középtávú tervét a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) A Képviselő-testület az Önkormányzat által nyújtott hitelek és kölcsönök állományát a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

(11) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi előirányzat-felhasználási tervét a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(12) A Képviselő-testület az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteinek felső határát a 12. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. § A Képviselő-testület a 2021. évi általános tartalék előirányzatát 8 014 055 forintban állapítja meg.

3. A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

5. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja az előző évi pénzmaradvány felhasználása és a hitelfelvétel.

(2) A hitelfelvétellel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, pénzügyi műveletek lebonyolítását a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

III. Fejezet

A költségvetés végrehajtása

4. Általános és részletes végrehajtási szabályok

7. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetését e rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(3) A Képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CIXV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (2) bekezdésében foglaltak alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy Murga Község Önkormányzata elkülönített költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatait módosítsa, valamint a bevételi előirányzatok között, a kiadási előirányzatok között, a működési kiadások és a felhalmozási kiadások között, a kiemelt előirányzatok, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási előirányzatok között – a jogszabályi előírások figyelembevételével – előirányzat-átcsoportosítást hajtson végre.

(4) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, vagy következményeinek elhárítása érdekében a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(6) Az Áht. 109. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület az Önkormányzatnál a kiadások készpénzben történő kifizetését az Áht. 85. §-a szerint az alábbi esetekben engedélyezi:

a) külső személyi juttatások: megbízási díj, hóközi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak (megbízási díj, tiszteletdíj),

b) elszámolásra kiadott összegek: kiküldetési költség, beszerzés, reprezentáció, üzemanyag vásárlás, postaköltség,

c) készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzés 200 000 forintig,

d) karbantartás, kisjavítási szolgáltatás igénybevétele 100 000 forintig,

e) védőital beszerzése,

f) munkaruha, védőruha, védőeszköz beszerzése,

g) kis összegű szolgáltatási kiadások,

h) társadalom- és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásai,

i) közfoglalkoztatásban résztvevők munkabére,

j) térítési díjak visszafizetése,

k) egyéb, csak utánvéttel, vagy csak készpénzért teljesített árubeszerzés, eszközbeszerzés vagy szolgáltatás teljesítés igénybevétele,

l) rendezvényekhez kapcsolódó kiadások.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.