29/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

Hatályos: 2020. 10. 03- 2023. 10. 30

29/2013.(XII.31.) önkormányzati rendelet

az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról

2020.10.03.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden, az államháztartáson kívüli forrás átvételére, és – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – Dunaföldvár Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által államháztartáson kívülre nyújtott pénzbeli támogatásra.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szociális ellátásokra, a szociálisan rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, továbbá a külön önkormányzati rendeletben szabályozott támogatásokra, és a pályázati programok alapján megítélt támogatásokra.

2. § (1) Az Önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási, vagy működési célú támogatás nyújtható.

(2) Az Önkormányzat által nyújtható támogatás formája:

a) vissza nem térítendő támogatás, vagy

b) visszatérítendő támogatás.

(3) A támogatás nyújtásával kapcsolatos határidők:

a) a vissza nem térítendő és a visszatérítendő támogatás benyújtásának határideje a tárgyév január 31. napja.

b) a vissza nem térítendő támogatás elszámolásának határideje a tárgyévet követő év január 31. napja,

c) a vissza térítendő támogatás elszámolásának határideje a megállapodásban feltüntetett dátum,

d) az a) pontban meghatározott határidőn túl év közben az esetlegesen rendelkezésre álló civil tartalék keret terhére nyújtható be támogatás.

(4) A nyújtott vissza nem térítendő támogatást a tárgyévben kell felhasználni. A fel nem használt támogatást a tárgyévet követő év február 15. napjáig vissza kell fizetni. A támogatás visszafizetésének elmulasztása esetén az írásbeli felszólítás átvételét követő 30 nap után a támogatás vissza nem fizetése esetén fizetési meghagyásos eljárással a Támogató érvényt szerezhet a követelésének.

(4) A nyújtott vissza nem térítendő támogatást a tárgyévben kell felhasználni. A fel nem használt támogatást a tárgyévet követő év február 15. napjáig vissza kell fizetni.

3. § (1) Önkormányzati támogatás pályázat, vagy kérelem alapján nyújtható A kérelemre történő támogatás nyújtása esetén elsősorban az Önkormányzat érdekében végzett tevékenység támogatására kell törekedni.

(2) Önkormányzati támogatásban az részesülhet

a) aki, vagy amely szervezet a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot, vagy írásbeli kérelmet nyújt be, és valamennyi szükséges mellékletet csatol, vagy

b) akinek javára az Önkormányzat Képviselő-testülete a mindenkori költségvetési rendeleti előirányzatában felhalmozási vagy működési célú támogatást állapít meg.

(3) Nem részesülhet támogatásban az a kérelmező, akivel szemben a mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt kizáró feltételek bármelyike is fennáll.

(4) Az Önkormányzat Képviselő-testületének bizottságai (a továbbiakban: Bizottságok) az önkormányzat mindenkori költségvetési rendeletében megállapított előirányzat mértékéig az abban meghatározott feltételekkel, a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott átruházott hatáskörben, amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik – alapítványi forrás átadása kivételével – döntenek a hatáskörükbe utalt előirányzatok terhére történő támogatásról.

(5) Alapítványi forrás átadásáról az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(6) Az Önkormányzat politikai tevékenységet, politikai pártokat nem támogat, veszélyhelyzetet kivéve politikai pártoktól nem vesz át pénzt.

4. § (1) A pályázatot a kiíróhoz, a kérelmet a polgármesternek címezve a Dunaföldvári Polgármesteri Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.

(2) A támogatási kérelmet kizárólag írásban, a rendelet 1. melléklete szerinti támogatási kérelem űrlap kitöltésével, a 2. mellékletben foglalt nyilatkozatokkal együtt lehet benyújtani.

(3) A civil szervezet az átláthatósági nyilatkozatot a 3. melléklet alapján köteles a kérelemmel együtt benyújtani.

(4) Az a támogatott szervezet, amely a 2018. év novemberétől számított öt-öt éves időintervallumon belül nem a rendeleti előírásoknak megfelelően terjeszti elő kérelmét, vagy a támogatási szerződésben meghatározott feltételeket az abban megjelölt határidőre nem teljesíti:

a) az ötéves időintervallumon belüli első mulasztás esetén az előző évi támogatás legfeljebb 75 %-át.

b) az ötéves időintervallumon belüli másodszori mulasztás esetén az előző évi támogatás legfeljebb 50 %-át

kaphatja tárgyévben működési támogatásként.

(5) Nem adható támogatás annak a támogatást kérőnek, aki

a) a (4) bekezdésben meghatározott mulasztást az öt éves időintervallumon belül harmadszor követi el,

b) aki a visszafizetésre vonatkozó felszólítástól számított 30 napon belül a támogatást nem fizette vissza, vagy

c) akinek esetében a 30 napon belül a támogatás visszafizettetésére irányuló beszedési megbízás nem vezetett eredményre.

5. § (1) A támogatottal a rendelet 4. melléklete szerinti szerződést kell megkötni, amelyben a pályázatban, vagy a döntéshozó által meghatározottak szerint a támogatás célját, vissza nem térítendő támogatás esetén az elszámolás határidejét és formáját, visszatérítendő támogatásnál a visszafizetés ütemezését rögzíteni kell.

(2) A támogatási szerződés aláírásának feltétele, hogy a támogatásban részesülő valamennyi – jelen rendelet megfelelő melléklete szerinti – nyilatkozatot, igazolást, dokumentumot benyújtson a Hivatalba. Aláírt támogatási megállapodás nélkül támogatás nem fizethető ki.

(3) Az elszámolás a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően történik a Hivatal közreműködésével az 5. melléklet szerinti nyomtatványon. Az elszámolás során nem fogadható el a szervezet tisztségviselőjének vagy tagjának lakásfenntartással kapcsolatos vagy egyéb jellegű magánköltsége.

(4) Amennyiben az elszámolás során a támogatási céltól eltérő felhasználás állapítható meg, vagy az valószínűsíthető, akkor a Hivatal köteles azt a helyszínen ellenőrizni, és bizonyított eltérésnél a támogatás visszafizettetéséről intézkedni.

(5) Az Önkormányzat által nyújtott támogatásokat az 6. melléklet szerint kell nyilvántartani.

6. § (1) A támogatási szerződés módosítására a felhasználás célja, az elszámolási határidő vagy a visszafizetési határidő vonatkozásában három alkalommal kerülhet sor a támogatott elszámolási vagy visszafizetési határidő lejárta előtt benyújtott írásbeli kérelmére, vagy hivatalból.

(2) Az (1) bekezdés szerinti módosításról – a (3) bekezdésben meghatározott kivételekkel – feltéve, hogy ezt a pályázati kiírás lehetővé teszi, az elbíráló dönt.

(3) Az alapítványi forrás átadása esetén a támogatási szerződés, egyéb támogatott szervezetek esetén a támogatás céljának működési és felhalmozási célok közötti módosításáról az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

7. § (1) Államháztartáson kívüli forrás átvételéről az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(2) Átvételre felajánlott ingó- vagy ingatlanvagyon esetében a képviselő-testületi döntés meghozatalához be kell mutatni annak forgalmi értékét, a vagyon működtetésével, fenntartásával kapcsolatos költségeket, és egyéb esetleges kötelezettségeket legalább három évre vonatkozóan, továbbá javaslatot kell tenni a hasznosítás mikéntjére és a vagyontárgy besorolására.

(3) A forgalmi érték meghatározásához ingatlan esetében ingatlanforgalmi szakértői véleményt, ingó dolog esetében tárgyszakértői véleményt kell beszerezni.

8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően

a) benyújtott támogatási kérelmekre,

b) kiírt pályázatokra,

c) kezdeményezett támogatási szerződés módosítására,

d) felajánlott államháztartáson kívüli forrás átvételére kell alkalmazni.

Horváth Zsolt
polgármester

Bárdos Lászlóné dr.
címzetes főjegyző