23/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelet

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2016. 06. 13


Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének

23/2013.(IX.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételéről



Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdésében, és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §  (l) A közterület filmforgatási célú igénybevételére Dunaföldvár város közigazgatási területén e rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 60 napot nem haladhatja meg.

(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, akár ugyanazon, vagy különböző engedélyes által forgatott film esetében, ugyanazon időintervallum alatt összességében a 3000 m2-t nem haladhatja meg.

(4) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá. A közterület-használat naponta 7 és 22 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(5) A filmforgatás során a szomszédos lakó, üdülő, üzlethelyiség, telek, mezőgazdasági földterület, vagy pince ingatlanok gyalogos és gépjárművel történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(6) Ha a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (továbbiakban: Mgtv.) szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában az igényelt  közterületre vonatkozóan  érvényes közterület-használati szerződés, vagy hatósági engedély van, akkor a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni, az ok feltüntetésével egyidejűleg.


2. § (l) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén önkormányzati döntés alapján az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét a döntés kézhezvételétől számított legkésőbb három órán belül köteles megszüntetni.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület használatot olyan időtartammal meghosszabbítva biztosítani kell, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.

(3) Rendkívüli természeti esemény esetén az (l) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A közterület filmforgatási célú igénybevételére a rendkívüli természeti esemény megszűnését, vagy, ha a rendkívüli természeti esemény a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kell, a mentesítés befejezését követő legkésőbb 30 napon belül a közterület használatot olyan időtartammal meghosszabbítva biztosítani kell, ameddig a filmforgatás akadályozott volt.


3. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Dunaföldvár város közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületként az alábbiakat határozza meg:

a) dunaföldvári Vár teljes területe  és környékének 300 méteres körzete,

b) a dunaföldvári Duna-part teljes hosszában,

c) a Mély út,

d) a Rókus kápolna és annak 300 méteres körzete, és

e) a Városháza és annak 300 méteres körzete.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására az Mgtv.  rendelkezései az irányadóak.

(3) A fizetendő díj 50 %-kal csökken, ha a film fogatásának célja Dunaföldvár város történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sportjának, kulturális életének, közművelődési kínálatának, közösségi szintereinek, civil szervezeteinek és tevékenységüknek az épített és természeti környezet értékeinek, turisztikai nevezetességeinek bemutatása.


4. § Mentes a díj megfizetése alól

a) az Mgtv. szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg a 15 napot, és

b) a filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő film forgatása, ha a forgatás időtartama nem haladja meg a harminc napot.


5. § A Képviselő-testület a filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, az Mgtv.-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket átruházza a polgármesterre.


6. § A közterület filmforgatási célú igénybevételével kapcsolatos eljárásra az Mgtv., és a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó eljáráshoz kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 16/2013. (VII. 11.) KIM rendelet rendelkezései irányadók.


7. §  Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.



Dunaföldvár, 2013. szeptember 10.





                       Horváth Zsolt                                         Bárdos Lászlóné dr.

                        polgármester                                            címzetes főjegyző




Záradék:


A rendelet a mai napon kihirdetésre került.


Dunaföldvár, 2013. szeptember 20.





                                                                                 Bárdos Lászlóné dr.

                                                                                  címzetes főjegyző