Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 01

Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 14/2013. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás szabályairól

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Tolna Megyei Önkormányzat állásfoglalása alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja:

  • a) Szedres község lakosságának egészségvédelme, a község természeti és épített környezetének megóvása, a környezettudatos magatartás kialakítása a vízgazdálkodás eszközeivel;
  • b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz (továbbiakban: szennyvíz) által okozott terhelések minimalizálása, a település szennyezettségének elkerülése érdekében a talaj és a felszín alatti vizek védelme.

(2) A rendelet céljainak megvalósulása érdekében

  • a) a község közigazgatási területén minden tevékenységet úgy kell gyakorolni, hogy a település környezetét a lehető legkisebb mértékben terhelje, illetve a környezet terhelése és igénybevétele csökkenjen;
  • b) valamennyi ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, használója (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező szennyvíz szakszerű és szabályos elhelyezéséről.

2. Általános rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • 1. kommunális szennyvíz: a lakossági ivó és háztartási, valamint a gazdálkodó szervezetek szociális célú (ivó, tisztálkodási, egészségügyi) vízhasználatból keletkező, más eredetű szennyvizekkel nem keveredett szennyvíz, valamint az ipari szennyvizek közül azok, melyek összetételük alapján, a közcsatornán is elvezethetők,
  • 2. ipari szennyvíz: a gazdálkodó szervezetek működése során keletkező, nem kommunális szennyvíz, valamint a lakosság nem háztartási célú vízhasználatából keletkező szennyvíz.

3. § (1) A rendelet hatálya Szedres község közigazgatási területére terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya

  • a) az ipari szennyvizek azon részére, melyek összetételük alapján a közcsatorna hálózatba nem vezethetők be,
  • b) egyéb jogszabályok alapján az emberre és a környezetre veszélyes hulladékok, szennyvizek, szennyvíziszapok kezelésére, szállítására, ártalmatlanítására.

4. § (1) Szedres Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a szennyvíz begyűjtéséről, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről kötelező helyi közszolgáltatás (továbbiakban: közszolgáltatás) útján gondoskodik.

(2) A közszolgáltatást minden olyan ingatlantulajdonos köteles igénybe venni, amely ingatlanon szennyvíz keletkezik, de az nem rendelkezik közvetlen közüzemi csatornahálózatra történő csatlakozással.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, az önkormányzat, a közszolgáltató, valamint az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

5. § (1) Az Önkormányzat közigazgatási területén a közszolgáltatást a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. (székhely: 7100 Szekszárd Epreskert u. 9; továbbiakban: Közszolgáltató) látja el.

(2) A szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helye: Szekszárdi szennyvíztisztító telep 7100 Szekszárd Sárvíz u. 20. 4073. hrsz. (továbbiakban: átadási hely)

6. § A közszolgáltatás – a tevékenység tartalmában – az alábbiakra terjed ki:

  • a) az ingatlanon keletkező szennyvíz közműpótló létesítményből (továbbiakban: gyűjtőhely) történő begyűjtésére;
  • b) az ingatlantulajdonos által a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátott szennyvíz elszállítására;
  • c) a Közszolgáltató által begyűjtött és elszállított szennyvíz átadási helyen történő elhelyezésére.

7. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött szennyvizet az ingatlana területén belül kialakított gyűjtőhelyen köteles gyűjteni.

(2) A gyűjtőhelybe csak e rendelet 2. § 1. pontjában meghatározott szennyvíz vezethető.

(3) Tilos a gyűjtőhelybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(4) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

8. § Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladata

  • a) a közszolgáltatás megszervezése;
  • b) a Közszolgáltató kiválasztása;
  • c) a Közszolgáltatóval a közszolgáltatási szerződés megkötése;
  • d) a közszolgáltatás díjának és a díj megfizetése rendjének megállapítása.

9. § A Közszolgáltató kötelezettsége

  • a) az ingatlantulajdonos által rendelkezésére bocsátott szennyvíz környezetvédelmi, vízügyi és közegészségügyi előírások megtartása mellett történő begyűjtése, ehhez megfelelő eszköz biztosítása;
  • b) a begyűjtött szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadási helyre történő elszállítása;
  • c) az átadási hely tulajdonosával a befogadásra, ártalmatlanításra vonatkozó megállapodás, hozzájárulás beszerzése, megkötése;
  • d) az Önkormányzattal a közszolgáltatási szerződés megkötése;
  • e) a közszolgáltatás díjának megállapításához költségelemzés alapján a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/D. § (1)-(6) bekezdésében foglaltaknak megfelelő díjkalkuláció készítése és Önkormányzat részére történő rendelkezésre bocsátása.

10. § (1) A Közszolgáltató a szennyvíz begyűjtését és elszállítását a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002.(IV. 10.) EüM rendelet 6. §-ban foglalt eszközzel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles elvégezni.

(2) A szállításra használt eszközökön a Közszolgáltató nevét, címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.

11. § (1) A Közszolgáltató a szennyvíz begyűjtését és elszállítását legkésőbb az ingatlantulajdonos megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni.

(2) Az elszállított szennyvíz mennyiségét a gyűjtő eszközbe beépített, hitelesített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.

12. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatás díját az elszállított szennyvíz mennyisége és az 1. mellékletben meghatározott mértékű egységnyi díjtétel figyelembe vételével állapítja meg.

(2) A Közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal számla alapján jogosult beszedni.

13. § Az ingatlantulajdonos köteles

  • a) az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybevételére;
  • b) az ingatlanán keletkező szennyvíz e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, Közszolgáltatónak történő átadására;
  • c) a Közszolgáltató számára a közszolgáltatás elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon köteles biztosítani, hogy az elláthassa feladatát;
  • d) a közszolgáltatásért közszolgáltatási díj megfizetésére.

14. § (1) A közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató között a Ptk. – közüzemi szerződésekre vonatkozó – 387–388. §-a szerint szerződéses jogviszony jön létre.

(2) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti (1) bekezdés szerinti jogviszonyt a közszolgáltatás megrendelésének, vagy igénybevételének ténye hozza létre.

15. § A szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni

  • a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait (közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve; jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek székhelye, adószáma és számlavezető pénzintézete);
  • b) a szerződés tárgyát;
  • c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját;
  • d) a teljesítés helyét;
  • e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat;
  • f) a felek jogait és kötelezettségeit;
  • g) a közszolgáltatási díj megállapítását, a számlázásnak és a számla kiegyenlítésének módját;
  • h) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit;
  • i) az irányadó jogszabályok megnevezését.

16. § Az időlegesen használt és a nem használt ingatlantulajdonosok évente legalább egy alkalommal kötelesek ellenőrizni a gyűjtőhely állapotát, telítettségét és szükség esetén igénybe venni a közszolgáltatást.

17. § Az ingatlantulajdonos közszolgáltatással kapcsolatos panaszt a Közszolgáltató ügyfélszolgálatánál (7100 Szekszárd Epreskert u. 9. tel: 74/412-476) tehet.

4. A közszolgáltatási szerződés

18. § Az Önkormányzat és a Közszolgáltató a szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalmatlanításával kapcsolatos tevékenység ellátásáról részletes közszolgáltatási szerződésben állapodnak meg. A közszolgáltatási szerződésre a közszolgáltató kiválasztásáról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződésről szóló 317/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 4. §-ban foglaltak az irányadók.

5. Személyes adatok kezelése

19. § A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény 61. § alapján, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben, valamint jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

20. § (1) A Közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

(2) Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

21. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos, illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult azonosítására, a közszolgáltatás teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díjhátralékok behajtására használhatja fel.

(2) A Közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

6. Záró rendelkezések

22. § Ez a rendelet 2013. december 1. napján lép hatályba.

23. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK Európai Parlamenti és Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Kovács János
polgármester

Honti Sándor
jegyző

1. melléklet

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételének legmagasabb díja

1. melléklet.pdf