Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 16/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2020. 01. 01- 2022. 07. 31

Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 16/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

16/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Szedres Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő valamennyi lakásra.

(2) E rendelet hatálya kiterjed az önkormányzati lakásra (továbbiakban: lakás) bérleti jogviszonyt létesítő személyekre, valamint e jogviszony alapján a lakásban lakó többi személyre.

2. § Az Önkormányzat a tulajdonában lévő lakásokat nem szociális alapon, költségelven adja bérbe.

3. § A bérbeadó, a jogszabály keretei között jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadási eljárás során a tudomására jutottak.

2. A bérbeadói jogok gyakorlása

4. § (1) A lakás bérletére vonatkozó kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) A lakás határozatlan időre történő bérbeadásáról a polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(3) A lakás egy év időtartamon belüli bérbeadásáról – a Képviselő-testület előzetes tájékoztatását követően – a polgármester átruházott hatáskörben dönt.

5. § (1) A 4. § (2) bekezdésben rögzített bérlőkijelölési jogon túlmenő bérbeadói jogokat – a bérleti díj mértékének megállapítását kivéve – a polgármester gyakorolja

(2) A polgármester bérbeadói jogkörén belül

  • a) megköti a lakásra vonatkozó bérleti jogviszonyt keletkeztető, módosító és megszüntető szerződést a bérlővel;
  • b) megköti a bérbeadót terhelő munka bérlő által történő elvégzésére vonatkozó bérbeszámítási megállapodást;
  • c) nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosítható lakásokról, a bérlőkről, a befizetett lakbérekről és a hátralékokról;
  • d) ellátja a lakáskezelési, fenntartási, üzemeltetési, hibaelhárítási, karbantartási és felújítási tevékenységgel, valamint a lakások rendeltetésszerű használatra átadásával, visszavételével, a lakbérek és egyéb szolgáltatási díjak közlésével, beszedésével kapcsolatos feladatokat;
  • e) a bérlő kérelmére előzetesen hozzájárul a lakásba történő más személy befogadásához.

(3) A polgármester a (2) bekezdésben rögzített bérbeadói jogait a Szedresi Polgármesteri Hivatal közreműködésével látja el.

6. § A lakások és helyiségek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.). 12. § (4) bekezdése szerinti bérbeadói ellenőrzésre évente legalább egyszer kerül sor, melyet a polgármester végez. A helyszíni ellenőrzés előtt 8 nappal értesítést kell küldeni a bérlőnek a helyszíni szemle időpontjáról. Az ellenőrzés munkanapokon 8-20 óra között végezhető.

3. A lakásbérlet szabályai

7. § Lakásra – kivéve a házastársak közös kérelmére – bérlőtársi szerződés nem köthető.

8. § (1) Lakás nem lakás céljára nem adható bérbe.

(2) Azt a bérlőt, aki a szerződéstől eltérő módon nem lakás céljára, vagy nem rendeltetésszerűen használja a lakását, a bérbeadó köteles felhívni, hogy a felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül a jogellenes használatot szüntesse meg. Amennyiben a bérlő a felhívásnak nem tesz eleget, a bérbeadó köteles a szerződést felmondani a Ltv. 25. § (5) bekezdésében meghatározott módon és időben.

9. § (1) Bérlő a lakást albérletbe nem adhatja, a lakásba a Ltv. 21. § (2) bekezdésében felsorolt személyeken kívül csak a bérbeadó előzetes írásbeli hozzájárulásával fogadhat be bárkit.

(2) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, a lakásból történő, két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére – ha a körülmények engedik – előzetesen bejelenteni és igazolni. Ezen rendelkezés a bérleti szerződés kötelező tartalmi eleme.

10. § A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek, felszereléseinek karbantartásával, felújításával kapcsolatos költségek a bérlőt, míg ezek pótlásával és cseréjével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

11. § (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti, azon értéknövelő beruházást hajt végre, vagy a lakáson más, a bérbeadót terhelő munkát végez el és ennek költségeit a lakbérbe beszámítják (továbbiakban: bérbeszámítás).

(2) A bérbeszámításra vonatkozó megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák

  • a) konkrét megjelölését,
  • b) kezdésének időpontját és befejezésének határidejét,
  • c) várható költségeit és azok megtérítésének módját, feltételeit,
  • d) azon feltételt, hogy a munkálatokhoz szükséges esetleges hatósági engedélyt a bérlő köteles megkérni.

(3) Bérbeadó a lakáson végzett bérbeszámítási munka igazolt költségeit a bérbeszámítási megállapodásban rögzített módon és csak az Önkormányzat nevére az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben rögzített adattartalommal kiállított számla alapján téríti meg.

(4) Bérlő lakbérbeszámítás esetén a havi bérleti díj teljes összegének erejéig jogosult lakbérmérséklésre.

12. § (1) A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén bérlő köteles a lakást az átvett állapotnak megfelelően, kifestve, kitakarítva, a berendezési, felszerelési tárgyakat hiánytalanul, működőképes állapotban visszaadni.

(2) Bérlő és bérbeadó megállapodhatnak, hogy az (1) bekezdésben foglalt kötelezettséget bérlő helyett bérbeadó teljesíti, melynek költségét bérlő köteles megtéríteni.

4. A lakbér mértéke, megfizetése

13. § (1) A lakás havi lakbérének mértékét költségelven bérbe adott összkomfortos lakás esetében az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A lakás bérlője által fizetendő havi lakbér összege a lakás alapterület számításba vehető m2-ének és az (1) bekezdésben megállapított havi lakbér mértékének a szorzata.

(3) A lakás bérleti díja a lakás helyiségeinek használati díját, valamint a lakás helyiségeiben fixen beépített, a lakás lakhatásához szükséges tartozékok, berendezési, felszerelési tárgyak használati díját foglalja magában.

14. § A jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a lakáshasználati díj a lakásbérleti díj kétszeresének, egy év elteltével a lakásbérleti díj háromszorosának megfelelő összeggel azonos mértékű.

15. § A bérlő a lakbért legkésőbb a tárgyhó 15. napjáig köteles a bérbeadó számára megfizetni.

5. A helyiségbérlet szabályai

16. § Az Önkormányzat a tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek (a továbbiakban: önkormányzati helyiség) bérbeadásáról a polgármester átruházott hatáskörben dönt és gyakorolja az önkormányzati helyiség bérbeadásával kapcsolatos bérbeadói jogokat.

17. § Önkormányzati helyiség bérbeadásának és a bérbeadó hozzájárulásának a feltételeit - a lakásokra vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával – Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény szabályai határozzák meg.

18. § A helyiségbér mértékét helyiség fajtánként a Képviselő-testület határozattal állapítja meg, melyet évente felülvizsgál.

6. Záró rendelkezések

19. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

20. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbéréről szóló 15/2012. (XI. 30.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások költségelven megállapított bérleti díja

1. melléklet.pdf