Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004 (VI.30..) önkormányzati rendelete

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2004. (VI. 30.) önkormányzati rendelete A talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról.

Hatályos: 2004. 07. 01- 2005. 06. 29

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény (a továbbiakban: Törvény) 21/A. § (2) bekezdésében, illetve 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a környezet és természet védelme, terhelésének mérséklése, a környezet és természet megóvását szolgáló tevékenységre való ösztönzés, valamint a környezet- és természetvédelem költségvetési forrásainak biztosítása érdekében az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy az egyes környezet védelmét célzó jogszabályokkal összhangban elősegítse a környezetbe történő szennyezőanyag kibocsátás csökkentését, valamint ösztönözze a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára való rákötést.


Talajterhelési díjfizetési kötelezettség


2. §


(1) Talajterhelési díjfizetési (továbbiakban: díj) kötelezettség terheli Szedres község közigazgatási területén mindazokat a természetes és jogi személyeket, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá és a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaznak (a továbbiakban: kibocsátó).

(2) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, illetve akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag nem áll számára rendelkezésre.


II. fejezet

A talajterhelési díj megfizetésének eljárási szabályai


3. §


(1) A díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat a Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Hivatal) látja el.

(2) A kibocsátó díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-éig az 1. számú melléklet szerinti nyomtatványon tesz bevallást

(3) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki a Törvény 13. §-.ának (2). bekezdésében foglalt feltételeknek megfelel

(4) A tárgyévben fizetendő díj – a Törvény 12-14. §.-ban meghatározottak szerint megállapított – mértékéről a Hivatal a kibocsátót fizetési meghagyásban értesíti.


4. §


(1) A kibocsátó a negyedévi díjelőleget a negyedév utolsó napjáig fizeti meg a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátásai alapján fizetett teljes díj negyedének megfelelő összegben.

(2) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-éig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és az (1). bekezdés alapján befizetett díjelőleg különbözetét megfizeti, illetve a túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámítja vagy visszaigényli.

(3) Ha a kibocsátó év közben köt rá a közcsatornára, díjfizetési kötelezettsége a csatornadíj fizetési kötelezettség keletkezésének időpontjával szűnik meg. A díjfizetési kötelezettség megszűnését a kibocsátó köteles a Hivatalnál bejelenteni. A bejelentéssel egyidejűleg a kibocsátó a (2). bekezdés szerint elszámol az addig befizetett díjelőleggel.


Adatszolgáltatás, ellenőrzés


5. §


(1) A díjbevallások ellenőrzéséhez a helyi vízgazdálkodási közüzemi szolgáltató (a továbbiakban: szolgáltató) az alábbi adatokat köteles szolgáltatni:

a) csak ivóvízfogyasztásban érintett ingatlanok azonosító adatait;

b) az ingatlanra számlázott ivóvíz éves mennyiségét külön feltüntetve a locsolási kedvezmény számításához szükséges adatokat;

c) a közcsatornára történő rákötések fogyasztói bejelentésének időpontját;

d) a csatornadíj számlázásának kezdő időpontját, az ezen időpontot megelőző töredék év ivóvíz felhasználás adatait;

(2) A Hivatal jogosult a kibocsátási adatokat folyamatosan ellenőrizni.

(3) Amennyiben a Hivatal a kibocsátási adatok ellenőrzése során a szolgáltatói adatszolgáltatás és a kibocsátói bevallás adataiban eltérést tapasztal, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) alapján egyszerűsített ellenőrzési eljárást folytat le


III. fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések


6. §


(1) A kibocsátó 2004. évi díjfizetési kötelezettségére e rendelet szabályait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy első alkalommal díjfizetési kötelezettségéről 2004. augusztus 31-éig köteles bevallást tenni.

(2) A szolgáltató a rendelet 5. §. (1). bekezdés a). és b). pontjában meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségének első alkalommal a 2004. július 1-i állapotnak megfelelően 2004. július 31-éig, ezt követően minden év február 28-ig, míg a rendelet 5. §. (1). bekezdés c). és d). pontjai szerinti kötelezettségének a rendelet hatályba lépését követően folyamatosan, kéthavonta köteles eleget tenni.


7. §


(1) Ez a rendelet 2004. július 1. napján lép hatályba.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Törvény és az Art. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.[1]




                                  Koleszár Mihály                                                        Honti Sándor

                                   polgármester                                                                 jegyző


[1]

A 7. § (3) bekezdést beiktatta a 23/2009. (X. 30.) ör. rendelet 1. §-a. Hatályos 2009.11.01-től

Mellékletek