Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012 (V.30..) önkormányzati rendelete

„Szedres Községért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2012. 06. 01

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012 (V.30..) önkormányzati rendelete

„Szedres Községért” kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LV. törvény 16. § (1) bekezdésében rögzített hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 22. § (1) bekezdés d) pontjában, valamint 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § „Szedres Községért" kitüntető cím (továbbiakban: Kitüntető cím) adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik folyamatosan, több éven keresztül kifejtett munkásságukkal az egészségügy, a szociálpolitika, a sport, a kultúra, a művészet, az oktatás, a község fejlesztése, közigazgatása vagy a helyi társadalmi élet egyéb területén kiemelkedő munkát végeztek, a község szellemi, anyagi gyarapodásáért példaértékűen dolgoztak.

2. § (1) Kitüntető cím évente legfeljebb három adományozható.

(2) A kitüntetett adományozást igazoló „Szedres Községért” feliratú emlékplakettet és azt igazoló oklevelet, továbbá a mindenkori minimálbér 60 %-nak megfelelő nettó összegű pénzjutalmat kap.

(3) Az emlékplakett leírását az 1. melléklet tartalmazza.

(4) Posztumusz adományozás esetén a Kitüntető címet az adományozott házastársa, amennyiben nincs házastársa, vagy nem él, az adományozott örököse/örökösei vehetik át.

3. § (1) A kitüntetés adományozására a polgármester és a képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot.

(2) A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személy nevét, lakcímét, foglalkozását, valamint az adományozás indoklását.

4. § (1) A Kitüntető címet, az azzal járó adományokat a közmeghallgatáson kell átadni az adományozott részére.

(2) A kitüntetésről szóló oklevelet a polgármester és a jegyző írják alá.

(3) A kitüntetettek adatairól a polgármester díszes kötésű nyilvántartást vezet.

5. § (1) A Kitüntető címet vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető címre különösen az a személy, akivel szemben fegyelmi, büntető, vagy szabálysértési eljárás keretében jogerős büntetést szabtak ki.

(2) A Kitüntető cím megvonására a polgármester és a képviselő-testület tagjai tehetnek javaslatot. A visszavonásról szóló határozatot minősített többséggel kell meghozni.

(3) A megvonást követően az érintett köteles haladéktalanul visszaadni az emlékplakettet és az oklevelet, adatait pedig a nyilvántartó könyvből törölni kell.

6. § (1) Ez a rendelet 2012. június 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a „Szedres Községért” kitüntető cím alapításáról és, adományozásának rendjéről szóló 7/1997. (VI. 20.), valamint az azt módosító 8/2005. (VI. 30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

„Szedres Községért” emlékplakett leírása

Az emlékplakett 9 cm átmérőjű, 3 mm vastag, kör alakú, bronz anyagból készült kisplasztikai dombormű. A plakett bal oldalán a síkból kiemelkedő három szál búzakalász, középen egy szál kukorica, jobb oldalon pedig egy szál napraforgó helyezkedik el. A napraforgó tányérjában síkban gravírozott községi címer látható. A plakett alján félkör alakban „SZEDRES KÖZSÉGÉRT” felirat olvasható.