Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2009. (V.26.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2009. 06. 01- 2013. 12. 17

Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2009. (V.26.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2009.06.01.
Kunszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvény (a továbbiakban: Tv.) 40. §.(1)-(2) és 41. §.(3) bekezdéseinek a felhatalmazása alapján, figyelemmel a törvény végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben (továbbiakban: Vhr.) foglaltakra, valamint a helyi sajátosságokra, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Kunszállás Község közigazgatási területén lévő, az önkormányzat tulajdonában álló, működő és lezárt temetőre (037/4. hrsz), illetve arra a temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

2. § A Képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában álló temető fenntartásáról, üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében egyéni vállalkozó bevonásával gondoskodik.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése,

újra használatba vétele

3. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a Tv. és a Vhr. rendelkezései az irányadóak, a településrendezési terv figyelembevételével.

A temetkezés általános szabályai

4. § (1) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

- egyes sírhely
- családi sírhely (két koporsó elhelyezésére alkalmas)
- sírbolt
- urnahely.
(2) A Képviselő-testület az elhaltak hamvait tartalmazó urnák elhelyezésére a közös sírok bal oldalát jelöli ki, melynek megépítéséről kellő igény esetén, mint fenntartó gondoskodik. Az eddig urnafal fenntartására kijelölt D szektor 03 és 04 sorában 04-10-ig sz. parcellákat I. osztályú sírhelynek minősíti.
(3) Sírbolt létesítésére a D szektor 9-11. soraiban a 14-15. parcellákat jelöli ki.
(4) Urnafal elhelyezésére a ravatalozó oldalfalai szolgálnak. Urnás sírhelyeket az U-01-es (I. osztályú) és az U-02-es (normál) szektorokban lehet kialakítani.
(5) Hamvak szétszórására, bemosására a temető észak-nyugati sarkában 10x10 m-es terület szolgál.
(6) A magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemettetésére a hamvak szétszórására kijelölt terület keleti irányba történő folytatásában 10x10 m-es terület szolgál.
(7) Egy urnafülkébe egy urna, megváltott sírhelybe, sírboltba korlátlan számú urna, a sírhelyre korlátlan számú urnatartó helyezhető el.
(8) A temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama a Tvr. 18. § (1) bek. alapján:
a) a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év;
b) sírbolt esetén 60 év;
c) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;
d) urnasírbolt esetén 20 év,
ezt követően azokat újra kell váltani. A temetkezési helyek egyidejűleg több ciklusra is megválthatók.
(9) A temetkezési hely előre is megváltható, azonban ez esetben is kötelező a rendszeres gondozás.
(10) A temetési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
(11) A temetkezési helyek értékesítését Kunszállás Község Polgármesteri Hivatala végzi.
12) A temetkezési hely díját a temetést megelőzően kell megfizetni.

5. § (1) A Képviselő-testület a temetőben a főbejárat bal oldalán egy sor sírhelyet (A-01 szektor első sor) díszsírhelynek minősít.

(2) A díszsírhelyen azok az elhunytak temethetők, akik részére érdemeik elismeréseként a Képviselő-testület egyszerű szótöbbséggel hozott határozatával térítés nélkül díszsírhelyet adományoz.

(3) A díszsírnak minősített sírokat a temető fennállásáig nem lehet megszüntetni.

6. § (1) A temetőben rendelkezésre álló temetési helyek szélessége: 80 cm, hosszúsága 190 cm, egymástól való távolsága 80 cm. A temetési helyen szilárd alapra (cölöpökre) elhelyezett sírjel 2 méternél magasabb nem lehet. Az 1,5 méternél magasabb síremlék elhelyezését és tervezett méreteit az építési hatóságnak a temető üzemeltetőjén keresztül be kell jelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában. Amennyiben az építési hatóság e határidőn belül nem nyilatkozik, egyetértését vélelmezni kell. Az építési hatóság nyilatkozatának beszerzéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

(2) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

A temető fenntartása és üzemeltetése

7. § (1) A Képviselő-testület a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról önmaga gondoskodik.

(2) A temetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

(3) A temető rendjére vonatkozó tájékoztatást, a temetkezési helyek használatáért fizetendő díjak jegyzékét a temetőben ki kell függeszteni. A temetőtérképet a temető kapujában ki kell függeszteni.

Temetkezési szolgáltatások

8. § Temetés a megváltott sírhelyen történik a következők szerint:

- előre megváltott sírhelyen,
- elhalálozáskor az eltemető által megvásárolt, temetőtérkép szerinti soron következő sírhelyen.

9. § (1) A temetőben temetkezési szolgáltatást bármely temetkezési szolgáltató végezhet.

(2) Temetkezési szolgáltatások körébe tartozik:

a./ temetések lebonyolítása, ezen belül a ravatalozás, sír kiásása, hantolása, a halott sírhoz való kivitele, leengedés, vagy sírboltba való behelyezése,
b./ temetéshez való kellékek árusítása,
c./ halottszállítás.
(3) A temetőn belül az elhunyt hűtésével, szállításával, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

A temető infrastrukturális létesítményei

10. § (1) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastruktúrális feltételekkel rendelkezik:

- hullaház,
- ravatalozó helyiség,
- koporsóhűtő,
- villany,
- víz,
- utak,
- szeméttároló,
- WC
(2) A temető infrastrukturális létesítményeinek igénybevételi díját létesítményenként, valamint a sírnyitás, hantolás, halott szállítás díját a rendelet 2. melléklete tartalmazza. A temetkezési szolgáltató a díjat az üzemeltetőnek fizeti meg, a nem temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó pedig (kőfaragó, kertész stb.) az önkormányzat pénztárába.

A temető üzemeltetése

11. §

(1) A sírok gondozása a temető nyitvatartási idejében szabadon végezhető, ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. (pl. pad elhelyezése, fa ültetése stb.)

(2) A díszsírhelyeken lévő sírok és sírhelyek gondozása, tisztántartása az üzemeltető feladata.
(3) A temetőben munkáját végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató, stb.) tevékenysége során az e rendeletben foglaltakat köteles betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.
(4) A temetőről temetőtérképet kell készíteni, amely tartalmazza folyamatosan a felhasznált és üres sírhelyeket.
(5) A temetői nyilvántartások és a térkép vezetése az üzemeltető feladata.
(6) Az üzemeltető feladata a rendeletben megfogalmazottakon túl: a temető nyitvatartásának biztosítása, a ravatalozó helyiségeinek és környékének tisztántartása, a hűtő ki- bekapcsolása, napközbeni ellenőrzése, utak tisztítása /hóeltakarítás, csúszásveszély elhárítása/, fák, bokrok, sövények ápolása, locsolása, a temetkezések időpontjának egyeztetése.

Temető rendje

12. § (1) A temetőben és közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkozatja.

A temetőt nyitvatartási időben -reggel 8 órától nyáron este 8-ig, egyéb időszakban sötétedésig- bárki látogathatja. Mindenszentekkor, Halottak napján, illetve az azt megelőző és követő héten a nyitvatartást este 8-ig kell biztosítani.
(2) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
(3) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használat díjtalan.
(4) Kutyát - a vak vezető kutya kivételével - a temetőbe bevinni tilos.
(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.
(6) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak indokolt esetben szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.
(7) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.
(8) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az (5) bekezdésben foglalt kivétellel rendszeresen az üzemeltető gondoskodik.
(9) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.
(10) A főbejárattól a ravatalozóig vezető sétányon a sírhelyek mellett csak egységes mélységű és magasságú padok helyezhetők el. Az A, B, C és D szektorokban a sírhelyek mellé padokat elhelyezni tilos. A többi szektorban sírhelyek mellé pad csak úgy helyezhető el, hogy az nem gátolhatja a sírhelyek közötti közlekedést, különösen a mozgáskorlátozottak közlekedését.

Záró rendelkezések

13. § (1) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII.28.) Korm. rendeletben foglalt törvényi tényállásban foglaltakon túl, a rendelet 12. §.(1) bek. első mondata, 12. §. (2), (4), (5),(6),(8),(9) és (10) bekezdésében foglaltakat megsérti, 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) E rendelet 2009. június 1. napján lép hatályba.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kunszállás Községi Önkormányzat Képviselőtestületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 8/2001. (04.24.)Ör.sz. rendelete, valamint az ezt módosító 1/2007.(I.30.), 12/2007. (IV.27.) és 11/2008. (VII.1.) rendeletek.

(4) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. 1

1Megállapította: 25/2009.(XII.01.) ÖR 1. § (2) bek. b) pontja

1. melléklet a 18/2009.(V.26.) rendelethez a 18/2009. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

Sírhely, sírbolt, urnafal használati díjai
a/ egyes sírhely 25 évre 7.500,-Ft+ÁFA
b/ családi sírhely 25 évre 15.000,-Ft+ÁFA
c/ sírbolt 60 évre 50.000,-Ft+ÁFA
d/ urnahely 10 évre 2.000,-Ft+ÁFA

e) I. osztályú egyes sírhely 25 évre 10.000,-Ft+ÁFA

f) I. osztályú családi sírhely 25 évre 20.000,-Ft+ÁFA

2. melléklet a 18/2009.(V.26.) rendelethez a 18/2009. (V. 26.) önkormányzati rendelethez

Temetkezéshez kapcsolódó szolgáltatások díjai
a/ víz- és áramfogyasztás 2.000,-Ft+ÁFA/nap /minden megkezdett nap 1 napnak számít/
b/ koporsóhűtő használata 2.000,-Ft+ÁFA/nap /minden megkezdett
nap 1 napnak számít
c/ ravatalozó helyiség használata 8.000,-Ft+ÁFA/nap /minden megkezdett
nap 1 napnak számít/
d/ sírásás, hantolás 15.000,-Ft+ÁFA
e/ halottszállítás 5.000,-Ft+ÁFA

f) örökláng használata (kunszállási temetőn kívül) 3000, - Ft +ÁFA/2 db

függelék a 18/2009.(V.26.) rendelethezimage1.png