Kunszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014. (IV.24.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 05. 01

Kunszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének


8/2014. (IV.24.) önkormányzati rendelete


a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó

közszolgáltatás helyi szabályairól



Kunszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


  1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határa


  1. §


(1) A közszolgáltatás kiterjed


a) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átvételére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából történő átadására;


b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.


 (2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatással ellátott terület határa: Kunszállás község közigazgatási határa.



  1. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


2. §


(1) A közszolgáltatás teljesítésére jogosult és kötelezett közszolgáltató a Csontos és fia Kft (székhely: 6033 Városföld, Bartók u. 8.) (a továbbiakban: közszolgáltató).


(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást Kunszállás község közigazgatási határain belül köteles rendszeresen elvégezni.


  1. §


Az összegyűjtött szennyvizet kizárólag a települési folyékony hulladék elhelyezésére kijelölt telephelyen, a Bácsvíz Rt. Kiskunfélegyházi szennyvíztelepén (6100 Kiskunfélegyháza, Csongrádi út 33.) kell a szolgáltatónak ürítenie, mely 10 m3/nap kapacitás erejéig fogadja azt.





3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama, a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatásra vonatkozó szerződés


4. §


  1. A      közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.


  1. A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 30 nappal – írásban vagy felhívás közzétételével értesíteni köteles.


5. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonosok kizárólag a rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott közszolgáltatótól rendelhetik meg.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani az egyedi zárt szennyvíztároló megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.


(4) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán vízfelhasználás nem történik, ezáltal háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak. A mentesítés időtartama megegyezik az ingatlantulajdonos bejelentésében szereplő időtartammal.


  1. Az ingatlantulajdonos köteles a rendelet 1. mellékletében meghatározott közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére megfizetni.


  1. §



  1. A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, és a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.


(2)    A   közszolgáltatás         első     igénybevételét        megelőzően,         de     legkésőbb        azzal

egyidejűleg az ingatlantulajdonos vagy a közszolgáltató kezdeményezésére az (1) bekezdés szerint létrejött jogviszonyt írásba kell foglalni, amelynek során meg kell határozni;


a) a közszolgáltatásra irányuló jogviszony kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a felek jogait és kötelezettségeit,

  d) a közszolgáltatási díjat és alkalmazásának feltételeit,

  e) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját,

f) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit.



                        



4. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei, és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításával kapcsolatos rendelkezések


7. §


Az egyedi zárt szennyvíztárolóbacsksyvízztt. isazegyedi zárt szennyvíztárolóbar,t-s rossls t, lti ttty b ln t lhli, ly stttiajtst,z rtstőy s slk lets tsti st,sst,lat ayvítittótlepreltssrű ktsa ink lt.


8. §


(1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján, az ingatlantulajdonossal egyeztetett időpontban, a megrendeléstől számított 24 órán belül – amennyiben az munkaszüneti napra esik, úgy a bejelentést követő munkanapon - köteles elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.


(2) A közszolgáltató feladata a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása.  A közszolgáltató az esetlegesen elmaradt begyűjtést 24 órán belül, vagy az akadály (műszaki hiba, útlezárás, időjárási viszonyok, természeti katasztrófa) elhárulását követően köteles haladéktalanul elvégezni.


  1. Az       ismeretlen         összetételű          szennyvizet          veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkor hatályos jogszabályi előírások figyelembevételével megtett intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.


  1. A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.


  1. Közszolgáltató köteles gondoskodni a szolgáltatás időtartama alatt a közszolgáltatást igénybevevők számára ügyfélszolgálat és tájékoztatási rendszer kiépítéséről.


(6) A közszolgáltató a begyűjtött és beszállított, az átadási hely üzemeltetője pedig az ártalmatlanításra átvett nem közművel                            összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött                       háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye azonnal és pontosan megállapítható legyen.


9. §


  1. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a 3. §-ban kijelölt átadási helyen lehet leereszteni és ártalmatlanítani.
  2. Tilos nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közterületen vízfolyásokba, árkokba, termőföldeken, vagy bármely olyan területen történő leürítése, amelyhez az érintett hatóságok nem adtak hozzájárulást.
  3. Tilos nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz járdára, úttestre, közterületre történő kivezetése.
  4. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításának megrendelésekor a tulajdonos egyben kötelezettséget vállal arra, hogy az általa gyűjtött, tárolt szennyvíz kizárólagosan ezen rendelet hatálya alá tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet tartalmaz.
  5. Amennyiben nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása során bebizonyosodik, hogy a tulajdonostól elszállított szennyvíz nem kizárólagosan nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet tartalmazott, úgy a tulajdonos az okozott kárért a szolgáltató felé a polgári jog szabályai szerint felel.

5. Az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettség, az alkalmazható díj legmagasabb mértéke és megfizetésének rendje


10. §


  1. Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat kell fizetnie.


  1.  A közszolgáltatási díj legmagasabb díját e rendelet  melléklete tartalmazza.


  1. Az alapdíj ürítési alkalmanként, a rendelet mellékletében meghatározott díj.


(4) Az ürítési díj egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és elszállított háztartási szennyvízmennyiség egységnyi térfogatára (m3) vetített díja.


(5) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat a (4) bekezdés szerinti egységnyi díjtétel és az elszállított mennyiség szorzata alapján köteles megfizetni.


(6) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatási díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított számla alapján a helyszínen megfizetni.


  1. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések, valamint az üdülőingatlanokra, és az időlegesen használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok


11. §


  1. A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben, kizárólag a közszolgáltatást igénybe vevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybevételének időtartama alatt jogosult a közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy ingatlantulajdonos személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhely, tartózkodási és értesítési hely címét, gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonos közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát kezelni.


  1. Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a közszolgáltatónak 30 napon belül bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.


  1. Az ingatlanhasználó köteles a közszolgáltató által kezelt személyes adatokban bekövetkezett változásokat a közszolgáltatónak 15 napon belül írásban bejelenteni.


  1. A közszolgáltató a nyilvántartott személyi adatokat kizárólag a közszolgáltatási feladatai   ellátásával és jogai érvényesítésével kapcsolatban használhatja fel, jogosulatlannak nem adhatja át. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató az adatokat megsemmisíti.


  1. A személyes adatok kezelése során a közszolgáltató köteles a mindenkor hatályos, adatkezelésre vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit maradéktalanul megtartani. Az adatkezelés és az adatvédelmi követelmények megszegése esetén a mindenkor hatályos, vonatkozó jogszabályok rendelkezései az irányadók.




12. §


  1. Az ingatlan-nyilvántartásban üdülő vagy hétvégi ház rendeltetéssel nyilvántartott ingatlan (a továbbiakban együtt: üdülőingatlan) használója a közszolgáltató felé nyilatkozatot tehet arról, hogy az üdülőingatlant szezonális jelleggel, az év melyik hónapjában használja. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy az ingatlanban bejelentett lakóhelye senkinek nincs.


  1. A nyilatkozathoz csatolni kell az időlegesen használt ingatlan tulajdoni lapjának 30 napnál nem régebbi hiteles másolatát.


  1. A nyilatkozatot a szezonális használatot megelőzően legalább 15 nappal kell eljuttatni a közszolgáltató részére.


  1. Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozat alapján az e rendelet szerinti közszolgáltatást az időlegesen használt ingatlan tulajdonosa szezonális jelleggel jogosult igénybe venni, és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettségei is erre az időszakra terjednek  ki.



7. Záró rendelkezések


13. §



  1. E rendelet –a (2) bekezdés kivételével- 2014. május 1. napján lép hatályba.


  1. Az e rendelet mellékletében meghatározott díjtételeket 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.


  1. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kunszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkezelésre vonatkozó közszolgáltatásról szóló 21/2008. (XII. 20.) önkormányzati rendelete.




Kovács Imre                                                               dr. Bóna Csaba 

                         polgármester                                                                              jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2014. április 24.


                                                                               dr. Bóna Csaba 

                                                                                   jegyző