Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016 (X.28..) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2016. 12. 01

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2016 (X.28..) önkormányzati rendelete

Szedres Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2016. (X. 28.) önkormányzati rendelete a közterületek filmforgatási célú használatáról

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Közmű üzemzavara elhárításának szükségessége, vagy helyre nem hozható károsodással fenyegető helyzet (továbbiakban együtt: kárral fenyegető helyzet) esetén az engedélyes a közterület, vagy annak a kárral fenyegetett helyzettel érintett része igénybevételét az ezzel kapcsolatos döntésről szóló értesítéstől számított legkésőbb három órán belül köteles megszüntetni.

(2) A kárral fenyegető helyzet elhárítását követően legkésőbb három napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

(3) Rendkívüli természeti helyzet esetén az (1) bekezdés szabályait kell alkalmazni.

(4) A rendkívüli természeti helyzet megszűnését, vagy – ha a rendkívüli természeti helyzet a természetes, vagy épített környezetet érintően olyan következményekkel járt, amely alól a település közigazgatási területét, vagy egy részét mentesíteni kellett – a mentesítés befejezését követően legkésőbb harminc napon belül a közterület-használatot biztosítani kell.

2. § A képviselő-testület a közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyását, és az 1. § szerinti döntéssekkel kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

3. § A filmforgatás céljából történő közterület-használat során az engedélyes köteles

  • a) a használat teljes időtartama alatt a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni, a zöldfelületet kíméletesen használni;
  • b) a 22,00 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani;
  • c) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

4. § A képviselő-testület a közterületek filmforgatási célú használatát az 1. mellékletben meghatározott mértékű díj ellenében biztosítja.

5. § Mentes a díj fizetés alól a közérdekű célokat szolgáló oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú, vagy filmművészeti állami felsőoktatási képzés keretében készülő filmalkotások forgatásához szükséges közterület-használat.

6. § Turisztikailag kiemelt közterületet a képviselő-testület nem határoz meg.

7. § (1) Ez a rendelet 2016. december 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a közterületek filmforgatási célú használatáról szóló 8/2013. (VII. 22.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A közterületek filmforgatási célú használatának díjai

1. melléklet.pdf