Szedres Község Önkormányzata

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 19.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2014. 03. 01- 2015. 12. 30

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2/2014. (II. 19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről.


Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ban, 40. § (1) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ban, kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2) pontjában, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében rögzített feladatkörében eljárva, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Tolna Megyei Szervezete díjakkal kapcsolatos véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:


              I. FEJEZET

              ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

              1. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezés

1.§  (1)   A rendelet hatálya Szedres Község közigazgatási területén lévő és működő köztemetőre és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységre terjed ki.

       (2)   Temetkezni kizárólag a község keleti határán fekvő, Szedres Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő szedresi 733. és 734/2. hrsz.-ú köztemetőben (továbbiakban: temető) lehet.

       (3)   A (2) bekezdésben rögzített temetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettséget az Önkormányzat a Panteon Kegyeleti Szolgáltató Kft.-vel (7100. Szekszárd Alkony u. 1.) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés (továbbiakban: Üzemeltető) útján teljesíti.

       (4)   Az Önkormányzat temetkezési tilalmat rendel el a szedresi 149; 0137. és 0307. hrsz.-ú területeken lévő temetőkben.

2.§         Rátemetés:

              a)       a már betemetett koporsós temetési helyre történő még egy elhalt elhelyezése, vagy urna rá- vagy elhelyezése, vagy

              b)      koporsós temetési helyre, legfeljebb egy, 25 éven túli holttest maradvány elhelyezése, vagy

              c)       olyan urnasírba, urnasírboltba történő urna betemetés, ahová már előzetesen lett urna betemetve.

              II. FEJEZET

              A TEMETŐ

              2. Temetési helyek, sírjelek

3.§  (1)   A temetési helyeket a sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

       (2)   A sírboltok, a gyermek és a kettőssírhelyek részére az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat kell kijelölni. Gyermek sírhelyekbe 10 éves, vagy ennél fiatalabb korban elhunytak temetése történhet.

4.§  (1)   A temetőben az alábbi típusú temetési helyeket kell biztosítani:

              a)       koporsós temetés esetén egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt;

              b)      hamvasztásos temetés esetén urnafülke (kolumbárium), urnasírhely és urnasírbolt.

       (2)   Az urna koporsós temetési helyre rátemethető úgy, hogy az urna a talaj szintjétől legalább 1 méter mélységbe kerüljön elhelyezésre.

       (3)   Egy urnafülkébe legfeljebb két elhunyt hamvai helyezhetők el.

5.§  (1)   A sírhelyek mérete:

              a)       felnőtt egyes sírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles, 200 cm mély;

              b)      kettős sírhely 210 cm hosszú, 180 cm széles, 200 cm mély;

              c)       gyermeksírhely (10 év alatti elhunytak) 130 cm hosszú, 90 cm széles, 200 cm mély;

              d)      urnasírhely 60 cm hosszú, 60 cm széles és legalább 100 cm mély;

              e)       urnasírbolt 80 cm hosszú, 70 cm széles és legalább 100 cm mély;

              f)       sírbolt 2 koporsós 220 cm hosszú, 100 cm széles, 210 cm mély;

              g)      sírbolt 4 koporsós 220 cm hosszú, 200 cm széles, 210 cm mély;

              h)      sírbolt 6 koporsós 220 cm hosszú, 300 cm széles, 210 cm mély.

       (2)   Normál mérettől eltérő koporsóméret esetén a sírhely méreteit az eltérésnek megfelelően módosítani kell, úgy, hogy annak minden oldala legalább 10 cm-rel nagyobb legyen, mint a koporsó.

       (3)   A sírgödör mélysége a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Temetőtv.) végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (továbbiakban: Vhr.) 11. § (3) bekezdés szerint 200 cm.

6.§  (1)   A temetési helyek egymástól való oldaltávolsága:

              a)       felnőtt egyes és kettes síroknál 60 cm;

              b)      gyermeksírhelyeknél 50 cm;

              c)       urnasírhelyeknél 50 cm;

              d)      sírbolthelyeknél 60 cm.

       (2)   A sírdombok magassága 30 cm.

       (3)   A sírhelyeken a sírdomb felhantolása kötelező.

7.§         A kolumbáriumban az urnák elhelyezése szilárd lappal légmentesen lezárt urnafülkébe történhet.

8.§  (1)   Sírboltba méretétől függően legfeljebb 2 – 6 koporsó helyezhető el. Egy nagykoporsó helyébe két kiskoporsó is temethető.

       (2)   A sírbolt létesítőjének azt kell tekinteni, aki azt építtette, a rendelkezési díjat befizette és e tényt a sírbolt-könyvbe bejegyeztette. Ennek hiányában a betemetésről és a sírbolt felhasználásáról a létesítő halála esetén a vele együtt élő házastársa, ennek hiányában pedig igazolt örökösei döntenek. E szabályok érvényesülnek a sírboltba betemethető személyek tekintetében is.

       (3)   A sírboltot a temetési hely megváltásától számított 2 éven belül kell kiépíteni. Amennyiben a kiépítés nem történik meg, az Üzemeltető – a rendelkezési díj visszafizetése mellett – a temetési helyet ismét értékesítheti.

9.§         Egyes sírba 2 urna, kettős sírba 4 urna, sírboltba férőhelyenként 2 urna temethető rá.

10.§  (1)   A temetési helyen elhelyezhető kősírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága:

              a)       sírhely esetén 170 cm;

              b)      urnasírhely esetén 100 cm;

              c)       sírbolt esetén 200 cm;

              d)      kopjafa esetén 200 cm.

       (2)   Az (1) bekezdésben rögzített magassági méreten felül sírjel az Üzemeltetőhöz történő előzetes bejelentés után, külön hozzájárulás alapján létesíthető.

11.§  (1)   A síremlék, a sírbolt, a szegélykő nem terjedhet túl a kijelölt temetési helyen.

       (2)   A síremlékeket szilárd alapra, billenésmentesen kell elhelyezni.

12.§  (1)   A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, bármilyen más szilárd burkolattal, födémmel ellátni, bekeríteni nem lehet.

       (2)   A temetési helyek közé, a temetési helyre fás szárú, és egy méternél magasabbra növő növényt ültetni, a temetési hely mellett padot, egyéb az eljárást, illetőleg a temető rendjét zavaró tárgyat elhelyezni nem lehet.

              3. A temetési helyek feletti rendelkezési jog

13.§  (1)   Az elhunytat az eltemettető kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha afölött rendelkezési joga van.

       (2)   Az elhunytat – ha nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

14.§  (1)   A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

              a)       egyes sírhely esetén 25 év;

              b)      kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év;

              c)       az urnafülke és urnasírhely esetén 10 év;

              d)      urnasírbolt esetén 20 év;

              e)       sírbolthely esetén 60 év.

       (2)   Temetési helyre történő koporsós rátemetés esetén – 25 évnél régebben temetett exhumált maradvány kivételével – biztosítani kell a temetési hely legalább 25 éves használatát. Ezen esetben a meghosszabbított temetési hely használati időre vonatkozó arányos temetési hely használati díjat kell megfizetni.

       (3)   A temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásáért előre, a rendelet 1. melléklete szerinti díjat kell fizetni. A temetési hely az újbóli megváltás idején érvényes időtartamra és díjért a rendelkezésre jogosult, vagy annak örököse által újból megváltható.

       (4)   Rátemetés esetén az érvényes temetési helyre vonatkozó díj időarányos része fizetendő.

       (5)   A temetési helyek rendelkezési joga másnak át nem adható.

       (6)   A megváltott sírhelyről a rendelkezésre jogosult, vagy annak örököse az Üzemeltető felé tett írásos nyilatkozattal lemondhat.

15.§  (1)   Sírboltba csak a sírboltkönyvbe bejegyzett számú koporsót lehet elhelyezni.

         (2)   Sírboltba a 60 év rendelkezési időn belül temetni csak abban az esetben lehet, ha azt a sírbolt műszaki állapota lehetővé teszi, állékonysága nem baleset- vagy életveszélyes.

         (3)   Ha temetés esetén a rendelkezési időből még 25 év porladási idő biztosított, úgy megváltási díjat nem kell fizetni. 25 év porladási időt el nem érő temetés esetén temetni csak abban az esetben lehet, ha a rendelkezési idő kiegészítése vagy meghosszabbítása 60, de legalább 30 évre történik.

16.§  (1)   A rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltás napja.

       (2)   A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési jog felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult, annak örököse, illetve általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

       (3)   A temetési hellyel rendelkezni jogosultak a lejáratot követő legkésőbb 6 hónapon belül a temetési hely rendelkezési jogát meghosszabbíthatják

       (4)   Ha a sírhelyet nem váltották meg újra, de a hozzátartozó – a használati idő lejárta előtt – a holttest maradványokat, (hamvakat) a kiürítéskor ugyanabban a temetőben levő új sírba helyezi el, az új sírhely megváltási díja az áthelyezéskor érvényben lévő díjtételeket alapul véve a következő megváltásig számolt díj időarányos része.

       (5)   Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a holttestet más temetőben kívánja eltemetni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak az Üzemeltetőnél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

17.§  (1)   Az Üzemeltető a megváltott temetési helyek rendelkezési idejének lejártát köteles évenként megállapí­tani.

       (2)   Az Üzemeltetőnek fel kell hívnia a tárgyévben megszűnő rendelkezési jog jogosultjának figyelmét a lejárt temetési helyek rendelkezési ide­jének meghosszabbítására. A felhívást – amennyiben lehetőség van – a temetési hely megjelölésével közvetlenül az érintettnek kell megküldeni. Közvetlen értesítési lehetőség hiányában az erről szóló hirdet­ményt a községházánál lévő hirdetőtáblán és a ravatalozónál, valamint három alkalommal legalább egy országos, és megyei napilapban közzé kell tenni. A közzétételben fel kell hívni az érintettek figyelmét a lejárt sírhelyek rendelkezési idejének meghosszabbítására úgy, hogy az első közzététel a rendelkezési jog megszűnte előtt legalább 6 hónappal, ezt követően pedig 2 havonta megtörténjen.

       (3)   Ha a temetési hellyel rendelkezni jogosult a felhívásnak nem tesz eleget, és a temetési hely rendelkezési idejét nem hosszabbítja meg, az üzemeltető jogosult a holttestek maradványait, az urnákat közös sírhelyben elhelyezni. Az így megüresedett temetési helyek újból értékesíthetők.

       (4)   A megszűnt temetési helyen a sírhalmot meg kell szüntetni, az ott lévő sírjelet a temető erre kijelölt részén kell elhelyezni.

              4. A temető létesítményei

18.§  (1)   Az Önkormányzat a köztemetőben az alábbi létesítményeket, azok használatát

              a)       térítés ellenében biztosítja:

                        aa)     ravatalozó;

                        ab)    az elhunyt ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtő.

              b)      térítés mentesen biztosítja:

                        ba)    közkifolyó a (2) bekezdésben megjelölt célra;

                        bb)    hulladéktároló a (3) bekezdésben megjelölt célra;

                        bc)    gépjármű parkoló.

       (2)   A közkifolyóból a vizet térítésmentesen sírgondozás céljára lehet használni.

       (3)   A hulladéktárolóban kizárólag koszorú- és virágmaradványt lehet elhelyezni.

              III. FEJEZET

              A TEMETÉS, A TEMETŐ RENDJE

              5. Temetés

19.§  (1)   A köztemetőben temetni – egyházi vagy világi szertartás szerint – hagyományos módon koporsóban, hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése útján, csak az Üzemeltető által kijelölt helyen lehet.

       (2)   A temetés időpontjáról az eltemettető és az üzemeltető közösen állapodnak meg.

20.§         A hamvakat tartalmazó urnát az eltemetésre köteles személynek - az elhunyt végrendelete hiányában – a hamvak temetőn, temetkezési emlékhelyen kívüli elhelyezése esetén, az eltemetésre kötelezett személy teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt nyilatkozatának meglétéről, az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti, az eltemetésre kötelezett személyek nyilatkozatairól szóló nyilvántartás vezetésére kötelezett temető Üzemeltető igazolása alapján kell kiadni.

              6. A temető rendje

21.§  (1)   A temetőben temetési szolgáltatást – az Üzemeltetővel kötött megállapodás alapján – az végezhet, aki megfelel a Temetőtv. 30. §-ban meghatározott feltételeknek.

       (2)   A temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, szállításával, a sírhelynyitással és visszahantolással, sírboltnyitással és zárással kapcsolatos feladatok ellátására az Üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele (a továbbiakban: az Üzemeltető által biztosított szolgáltatás) kötelező.

       (3)   A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények, valamint az Üzemeltető által biztosított szolgáltatás igénybevételéért az 1. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni.

22.§  (1)   A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a tulajdonos és az Üzemeltető megnevezését, pontos címét, elérhetőségét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

       (2)   Az (1) bekezdésben meghatározottak kivételével a temető területén és létesítményein hirdető tábla nem elhelyezhető el.

23.§         A temető területére állatot bevinni nem lehet.

24.§  (1)   A temető

              a)       április 1-től november 5-ig 6.00 – 21.00 óráig,

              b)      november 6-tól március 31-ig 7.00 – 18.00 óráig

              tart nyitva.

       (2)   A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

25.§  (1)   A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – az Üzemeltető részére be kell jelenteni.

       (2)   A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani, munkájukat olyan körültekintéssel végezni, hogy a szomszédos sírokban és a temető létesítményeiben kárt ne okozzanak, tevékenységükkel a szertartások rendjét ne zavarják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sértsék.

       (3)   A síremlékek, sírboltok építéséhez szükséges anyagokat úgy kell tárolni, hogy az utak forgalmát ne zavarja. Az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához az Üzemeltető hozzájárulása szükséges. Az építkezés végeztével a megmaradt anyagokat, törmeléket az építtetőnek haladéktalanul el kell szállítania és az építkezéshez használt területet, annak környékét helyre kell állítania.

       (4)   A temetőben síremlék, sírbolt állítási, bontási, javítási, felújítási munkálatokat a rendelkezni jogosult megbízása alapján bármely egyéni, vagy társas vállalkozás (továbbiakban együtt: vállalkozás) végezhet. A munkavégzést a munka megkezdése előtt legalább 2 munkanappal írásban be kell jelenteni az Üzemeltetőnek.

26.§  (1)   A sírbolt alépítményi kivitelezési munkáit minden esetben az Üzemeltető végezteti. A sírboltra történő síremlék építési munkák végzésének várható időpontját, továbbá a síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az Üzemeltetőnek az építés, illetve elhelyezés előtt be kell mutatni.

       (2)   A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem lehet.

27.§  (1)   Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a temetési helyen levő síremléket a temettetőnek a járda szintjéig le kell bontatnia.

       (2)   A temetés miatt lebontott síremlékek biztonságos visszaállításának megtörténtét az Üzemeltető ellenőrzi.

28.§  (1)   A temetőben a 23. § (4) bekezdésben felsorolt munkát végző vállalkozás igénybe veheti az Üzemeltető által biztosított közműveket (utak, víz, villanyáram), de ezek használatáért az 1. melléklet szerinti temető fenntartási hozzájárulást köteles fizetni a munkálatok megkezdése előtt.

       (2)   A vállalkozás a munkavégzés körülményeiről, időpontjáról, köteles az Üzemeltetővel egyeztetni és az Üzemeltetőnek a temető rendjével kapcsolatos – e rendeletben, valamint a Vhr. 23. §-ban foglaltakon alapuló – utasításait betartani.

       (3)   Engedélyköteles tevékenységnél az engedélyt is be kell mutatni az Üzemeltető részére.

       (4)   Építési, illetőleg bontási munkát csak az Üzemeltető helyszíni szemléje után lehet megkezdeni.

       (5)   Síremlékkel, sírbolttal kapcsolatos építési munkák hétköznap 7.00 órától 16.00 óráig végezhetők a temetőben. Szombaton, vasárnap, ünnepnap építési munka nem végezhető.

29.§         A temető területéről síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak az Üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

30.§  (1)   A temetőben a temetési helyek gondozásáról, a gyomtalanításról, a síremlék karbantartásáról, balesetmentes állapotának megőrzéséről a rendelkezésre jogosult gondoskodik.

       (2)   A meg nem váltott temetési helyek folyamatos karbantartásáról – a rendelkezési jog átadásáig – az Üzemeltető gondoskodik.

       (3)   Az Üzemeltető a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételére, gyomtalanítására, a balesetveszélyes síremlékek helyreállítására, a temető rendjét zavaró tárgyak eltávolítására a rendelkezésre jogosultat határidő megjelölésével felszólítja.

       (4)   Amennyiben a rendelkezésre jogosult a (2) bekezdésben foglalt felszólításnak nem tesz eleget, az Üzemeltető a rendelkezésre jogosult költségére elvégzi a szükséges munkát.

       (5)   A rossz helyre ültetett növényekben, valamint a sírokon kinőtt gyomnövények kaszálása során bekövetkezett károkért az Üzemeltető nem tartozik felelősséggel.

31.§  (1)   A temető területén gépjárművel csak az Üzemeltető, más személy csak az Üzemeltető engedélyével közlekedhet.

       (2)   A gépjárműveket, kerékpárokat az erre a célra kijelölt parkoló helyen, kerékpártárolónál kell leállítani.

              7. A ravatalozó használatának szabályai

32.§  (1)   Az Üzemeltetőnek a ravatalozót a temetés időpontja előtt legalább 1,5 órával korábban kell átadnia a temetési szolgáltató részére.

       (2)   A temetési szolgáltató a ravatalozóhoz tartozó alapkellékeken túl saját ravatalozó kellékeit használhatja.

       (3)   A ravatalozó használata során az állagmegóvásról a temetési szolgáltató köteles gondoskodni.

33.§  (1)   A ravatalozó használati díja a hangosító berendezés biztosítását nem tartalmazza.

       (2)   A ravatalozóban található halott hűtő berendezést a rendeletben meghatározott díj megfizetése mellett minden temetkezési szolgáltató igénybe veheti.

              IV. FEJEZET

              ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

34.§         A már megkezdett sírhelytáblákban (parcellákban), sírsorokban a temetési helyek kijelölését a kialakult temetési helyek mérete és távolsága szerint kell folytatni. Új parcellát akkor nyit az Üzemeltető, ha a megkezdettek megteltek.

35.§  (1)   Ez a rendelet 2014. március 1. napján lép hatályba.

       (2)   Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 15/2009. (X. 30.) önkormányzati rendelet.

       (3)   Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


                            Kovács János                                                      Honti Sándor

                            polgármester                                                            jegyző


Kihirdetési záradék: A rendeletet a Képviselő-testület 2014. február 18-i ülésén fogadta el. Kihirdetve 2014. február 19. napján.

                                                                                                      Honti Sándor

                                                                                                           jegyző

Mellékletek