Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015 (XI.30..) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályairól

Hatályos: 2015. 12. 15

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015 (XI.30..) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályairól

2015.12.15.

Szedres Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Tolna Megyei Önkormányzat állásfoglalása alapján, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének kikérésével a következőket rendeli el

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható módon biztosítják, elősegítve ezzel a társadalmi együttélés szabályainak zavartalan betartását.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya Szedres Község közigazgatási területén végzett avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére terjed ki.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és hasznosításra nem kerülő növényi hulladék, szár, ág, gally, fanyesedék, falomb, gyökérmaradványok, fű, kaszálék (továbbiakban együtt: kerti hulladék).

4. A kerti hulladék égetésének szabályai

4. § (1) Kerti hulladék égetését – a (2) bekezdésben foglalt korlátozó rendelkezések betartásával – október 1-től április 15-ig, hétfőtől péntekig 6.00-19.00 óra, szombaton 6.00-14.00 óra közötti időszakon belül szélcsendes időben, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával lehet végezni.

(2) A kerti hulladék égetéséről legalább egy nappal a közvetlenül szomszédos ingatlanok használóit értesíteni kell.

(3) Nem lehet kerti hulladékot égetni

a) közterületen,

b) vasár- és ünnepnapokon,

c) tűzgyújtási tilalom idején,

d) tartósan ködös, párás és esős időben, valamint erős szél esetén,

e) egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény, létesítmény működésének, illetve sportrendezvények ideje alatt,

f) egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok, továbbá temetők 100 méteres körzetében az egyházi rendezvények és kegyeleti szertartások ideje alatt.

5. § (1) A füstképződés csökkentése érdekében égetni csak száraz kerti hulladékot lehet, kerti hulladékkal együtt semmilyen más hulladék nem égethető.

(2) A kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin, vagy más vegyi adalékanyag.

(3) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.

(4) A kerti hulladék égetését úgy kell végezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő füst, bűz, pernye, és hőterhelés hatása ne álljon fenn, az tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környékében levő zöld növényeket, fákat, bokrokat ne károsítsa.

(5) Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye, és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

6. § (1) A tűz folyamatos őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a kerti hulladék égetését végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket, szerszámokat vagy felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, szükség esetén a tűz azonnal eloltható.

(2) Az égetés befejezésével, de legkésőbb a 4. § (1) bekezdésben rögzített időtartam végén a tüzet el kell oltani, a parázslást és füstképződést – belocsolással, vagy földtakarással – meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

5. Jogkövetkezmények

7. § Aki a kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat megszegi a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet 34. § (1) bekezdése alapján levegőtisztaság-védelmi bírsággal, a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet szerint tűzvédelmi bírsággal sújtható.

6. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2015. december 15. napján lép hatályba.